Znana Nobelova nagrajenca za medicino

Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino bosta prejela Britanec John Gurdon in Japonec Šinja Jamanaka, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil odbor za nagrade v Stockholmu. Nagrado bosta prejela za odkritje, da je zrele celice mogoče reprogramirati, da postanejo pluripotentne.
Oglej si celoten članek

Znanstvenika bosta nagrado prejela "za odkritje, da je mogoče specializirane celice reprogramirati, da postanejo nezrele celice, ki se lahko razvijejo v različne vrste telesnih tkiv", je sporočil Inštitut Karolinska.

Kot so poudarili v utemeljitvi, je odkritje "pomenilo revolucijo v razumevanju razvoja celic in organizmov".

John Gurdon in Šinja Jamanaka sta dokazala, da je mogoče pri specializiranih celicah v določenih okoliščinah zavrteti razvojno uro nazaj. Odkritje je predstavljalo novo orodje za znanstvenike po svetu in vodilo k napredku na številnih področjih medicine, še piše v utemeljitvi.

Pomembna odkritja

Leta 1962 je Britanec Gurdon odkril, da DNK v celici odrasle žabe vsebuje vse informacije, ki so potrebne za to, da se celica spremeni v vse vrste celic. Japonec Jamanaka pa je leta 2006 odkril, da je mogoče odrasle mišje celice reprogramirati.

Z razglasitvijo Nobelovih nagrajencev za medicino se začenja teden objave teh uglednih nagrad, ki bo vrhunec dosegel v petek z objavo najprestižnejše, Nobelove nagrade za mir. Nagrade bodo podelili 10. decembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.