Znano, kdo je Bosanec, ki so ga prijeli zaradi terorističnih napadov v Parizu

Foto: Epa Teroristični napad v Parizu 2015 Foto: Epa Teroristični napad v Parizu 2015 Foto: Epa Teroristični napad v Parizu 2015 Foto: Epa Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015 Foto: Epa Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015 Foto: Epa Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015
Gre za starega znanca policije, ki ga sedaj sumijo povezav z napadom v Franciji
Oglej si celoten članek

Moški iz Bosne in Hercegovine, ki ga je nemška policija prijela zaradi suma, da je povezan s terorističnimi napadi v Parizu leta 2015, je Adiz Abaz iz Zenice. Bosanski mediji poročajo, da gre za moškega, ki je dobro poznan pravosodnim in policijskim organom v BiH.

Portal Faktor, ki je blizu vladajoči Stranki demokratske akcije (SDA), sklicujoč se na neimenovane vire trdi, da so moškega prijeli v okolici Dresdna po tiralici, ki jo je za njim razpisala belgijska policija, pri čemer ima 39-letni Abaz v BiH že policijski dosje. 

Povezan z organiziranim kriminalom

Bosanska policija ga je v preteklosti prijela zaradi povezave z organiziranim kriminalom, med drugim zaradi mednarodne trgovine z orožjem in drogami. Sodišče v BiH ga je leta 2011 obsodilo na dve leti in pol zaporne kazni zaradi prekupčevanaja z drogami, orožjem in vojaško opremo. Obtožnica ga bremeni tudi članstva v organizirani kriminalni združbi, katere člani so še Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić.

Foto: Epa Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015

Abaz naj bi preprodajal orožje preko Slovenije, kjer je policija zasegla vozilo bosanskohercegovskih registrskih tablic z orožjem, v države zahodne Evrope.

Preiskava proti dvojici državljanov BiH

Tožilstvo v Dresdnu je po poročanju bosanskih medijev potrdilo, da so prijeli moškega, ki bi lahko sodeloval v terorističnih napadih pred štirimi leti v Parizu. Prijetje je rezultat preiskave proti dvojici državljanov Bosne in Hercegovine, pri kateri so v prtljažniku avtomobila našli 17 ročnih bomb. 

Evropski nalog za prijetje so izdale belgijske oblasti, zaradi suma povezanosti s terorističnim napadom v koncertni dvorani Bataclan v Parizu, 13. novembra leta 2015. Bosanskohercegovsko veleposlaništvo v Berlinu o prijetju njihovega državljana uradno še ni bilo obveščeno. 

Prijet pred tednom dni

Moški je bil prijet pred tednom dni v mestu Bad Duerrenberg, južno od mesta Halle, ki se nahaja v vzhodni zvezni pokrajini Saška Anhalt, a policija je obvestilo o prijetju objavila šele danes. 

Foto: Epa Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015

39-letnik je pozornost varnostnih služb vzbudil v sklopu preiskave, ki ni bila povezana s terorističnimi napadi v Parizu, a se je pokazal sum, da je z njimi povezan. V Nemčiji so preiskovali dva državljana BiH, povezana s trgovino z orožjem.

dezurni@zrunal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:13 27. Junij 2019.

    Obdariti ga s 7,62

  • 16:03 27. Junij 2019.

    pobit golazen muslimansko

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.