Žogica je na hrvaški strani

Foto: Žurnal24 ribici_erc_morje_bobo_0501
Evropski poslanci, slovensko predsedstvo in Evropska komisija se strinjajo, da je Hrvaška zgled za ves Zahodni Balkan.
Oglej si celoten članek

Poročilo o napredku Hrvaške na poti v EU, ki ga je pripravil Hannes Swoboda, so evropski poslanci označili z oceno pozitivno kljub nekaterim problemom v pravosodju, javni upravi, boju proti korupciji in konec koncev tudi v odnosih s sosedi. Poročilo predvideva konec pogajanj leta 2009 in vstop v EU leta 2011, pod pogojem, da Hrvaška izpolni vse pogoje.

Eden pomembnejših pogojev so zagotovo dobri odnosi s sosedami. Spomnimo: uvedba ERC v začetku letošnjega leta je razburila EU, saj se Hrvaška ni držala večstranskega dogovora o neuvedbi ERC za države EU. Zaradi uvedbe so se skrhali odnosi tako s Slovenijo, Italijo kot tudi EU. Zamrznitev cone pomeni napredek, vsekakor pa je pred Hrvaško še veliko dela.

Evropski komisar Olli Rehn meni, da bi lahko še v času slovenskega predsedovanja lahko prišlo do velikega napredka. "Hrvaška mora opraviti še veliko dela, tudi glede odprtih dvostranskih vprašanj s sosedi," je sicer opozoril Rehn. Da bi se lahko pogajanja zaključila do leta 2009, mora Hrvaška do junija izpolniti vsa merila za odprtje pogajalskih poglavij ter zagotoviti boljše upravljanje s sredstvi EU.

V razpravi so sodelovali tudi trije slovenski evroposlanci, ki so opozorili, da mora Hrvaška spoštovati evropski pravni red. "Hitrost napredovanja Hrvaške je odvisna predvsem od sposobnosti prilagajanja pravilom in pogojem EU," je poudaril Jelko Kacin (ALDE/LDS). Borut Pahor (PES/SD) in Ljudmila Novak (EPP/NSi) sta poudarila, da enostransko reševanje vprašanj ni pravi način.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.