Zopet izbruhnil vulkan, umrlo vsaj 34 ljudi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Število žrtev vulkana Semeru na indonezijskem otoku Java, ki bruha od sobote, se je povzpelo na 34. Še vedno pogrešajo 22 ljudi. Oblasti medtem preučujejo možnost selitve domov z območja vulkana.
Oglej si celoten članek

"Glede na zadnje podatke s terena (...) je umrlo 34 ljudi," je povedal tiskovni predstavnik indonezijske agencije za naravne nesreče Abdul Muhari. Kasneje je vojska sporočila, da pogrešajo še 22 ljudi.

Dodali so, da so z domov evakuirali 4250 ljudi, 26 jih je huje poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reševalci se še vedno soočajo z zahtevnimi razmerami pri iskanju in reševanju pogrešanih. Danes so zabeležili tri manjše izbruhe. Pepel se je vsakokrat dvignil približno kilometer visoko.

Območje je danes obiskal indonezijski predsednik Joko Widodo, ki je napovedal, da bo vlada preučila možnost selitve tamkajšnjih domov zaradi grožnje, ki jo predstavlja vulkan. "Upam, da se bodo razmere umirile, da bomo lahko začeli popravljati infrastrukturo in tudi razmišljati o možnosti selitev z nevarnih območij," je povedal. Po njegovih besedah bi morali preseliti ljudi iz okoli 2000 hiš.

Gora Semeru je visoka 3676 metrov in je najvišji vrh Jave. Zadnji večji izbruh vulkana je bil decembra lani, ko je moralo domove zapustiti na tisoče ljudi.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.