4 znanstveno potrjene koristi uporabe Mastikine smole

Foto: Mastika
Foto: Mastika
Evropska agencija za varno hrano EFSA je potrdila zdravilne učinkovine mastike. Mastikina smola je edinstvena, saj vsebuje več kot 80 koristnih sestavin in so jo že v antiki uporabljali za zdravljenje različnih bolečin.
Oglej si celoten članek

KAJ JE MASTIKA IN MASTIKINA SMOLA?

Mastika je zimzeleno drevo, s čvrstimi listi in bodičastimi temno rdečimi plodovi, ki ga najdemo po celotnem Sredozemlju. 

Že od antičnih časov pa je mastikina smola, ki jo pridobivajo iz tega drevesa edinstvena in še posebej cenjena, če je iz grškega otoka Chios. Posebna lega otoka v Egejskem morju, s tem ugodne klimatske razmere in sestava tal pripomorejo, da ima Mastikina smola s teh dreves več zdravilnih učinkovin. 

Foto: Mastika Mastika

Pod svojo zaščito jo je vzel tudi Unesco.

Leta 2017 je EFSA (Evropska komisija za varno hrano) za Chios mastikino smolo potrdila, da mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu traktu ter pripomore k izboljšanju zdravja ustne votline.

V preteklosti so jo uporabljali za izboljšanje prebave, ustne higiene, čiščenje jeter, dermatitisa, trebušnih bolečin, hemoroidov, črevesnih glist in zobobola.

Danes lahko izbirate med raznovrstnimi načini uporabe te smole. Od žvečenja smolnatih koščkov, dodajanja mastike oz. mastihe v prahu različnim jedem.

Večina uporabnikov mastikine smole pa se raje odločajo za tablete, pastile in kapsule.

Predstavljamo vam:

4 POTRJENE KORISTI UPORABE MASTIKE

1. MASTIKA VPLIVA NA ZDRAV PREBAVNI TRAKT IN JE ODLIČNA POMOČ PRI PREBAVNIH IN ŽELODČNIH Foto: Mastika Mastika TEŽAVAH

  • Zelo zmanjša simptome dispepsije(slabost, napenjanje, spahovanje, občutek hitre sitosti, ...).
  • Zmanjšuje poškodbe in razjede želodčne sluznice (antisekretorna, ciproprotektivna aktivnost).
  • Ima močan antibiotičen učinek na Helicobacter pylori in druge neželene črevesne bakterije.
  • Zmanjša možnosti za nastanek kolitisa.
  • Zmanjša simptome in blaži vnetje pri Crohnovi bolezni.
  • Refluks lahko odpravimo na naravni način z mastiko.

Mastika pomaga pri prebavnih težavah, bolečinh v zgornjem delu trebuha, želodcu, napenjanju in spahovanju.

Foto: Mastika Mastika

2. VNETJE GRLA

Mastikina smola deluje antibiotično in antiseptično, kar zmanjša bolečine v žrelu. Hkrati lizanje pastil iz eteričnega olja mastikine smole prepreči izsušitev grla, kar pripomore k zmanjšanju širjenja okužbe in vnetje grla. Ob srbečem ali bolečem grlu uporabimo pastile, ki delujejo protivnetno in antiseptično.

Zmanjšajte vaše bolečine najprej na naraven način. Na voljo tudi v lekarnah.

Foto: Mastika Mastika

3. ZNIŽUJE RAVEN HOLESTEROLA

Mastika je lahko učinkovita pri zniževanju ravni holesterola. Prav tako podpira zdravje krvnih žil in izboljšuje pretok krvi.

4. NEGA ZOB IN USTNE VOTLINE

V ustni votlini se nahaja najraznolikejša in najštevilčnejša flora v celotnem človeškem telesu. Predstavlja glavna vrata v dva življenjsko pomembna sistema: prebavila in dihala. Medsebojna  povezanost teh sistemov lahko pomeni tudi različna obolenja, ki se iz ust prenesejo na enega ali drugega.

Borite se proti patogenim bakterijam v ustni votlini z naravo.

Foto: Mastika Mastika

Naravna nega ustne votline

Zavedanje o možnosti škode in stranskih učinkov zdravil je spodbudilo uporabo naravnih izdelkov za nego ustne votline. Izvleček evkaliptusa, propolis, akacija arabica in mastikina smola imajo antibakterijske ter druge zdravilne spojine za preprečevanje zobnega kariesa.

Kandide se lahko znebimo na naravni način.

MASTIKA PA IMA ŠE DRUGE ZDRAVILNE UČINKE

Mastikina smola učinkuje antibiotično, antimikrobno, antioksidativno, protivnetno. Dokazano vpliva na več bakterij, ki povzročajo peptične razjede. Hkrati deluje antiholinergično, kar posledično preprečuje nehotno krčenje gladkega tkiva v želodcu, črevesju, pljučih, sečilih,… Blago vpliva tudi na izločanje želodčne kisline in tako zmanjšuje pekoče bolečine pri razjedah.

Izdelke iz mastikine smole lahko naročite v spletni trgovini MASTIKA.SI, ali prevzamete v trgovini:
DARILO NARAVE, d.o.o., Šmarska cesta 40, 1291 Škofljica
Za več informacij pa smo na voljo na telefonski številki: +386 (0)51 220 321

MASTIKA – MASTIHA PROIZVODI SO VARNI

Klinično testiranje pri odraslih osebah z izjemno visokimi dozami (5g/dan) 6 mesecev je dokazalo, da je mastikina smola popolnoma varna brez stranskih učinkov. V Grčiji je mastikina smola v vsakdanji rabi. Mastikin oz. Mastihin prah dodajajo tudi jedem kot so kruh, bomboni, kuhane jedi, čokolada, olje, vino … V primeru nosečnosti, dojenja oz. pri otrocih mlajših od 3 let, se posvetujte z zdravnikom.

Če ste noseči ali dojite se pred uporabo posvetujte z zdravnikom.

Mastika je 100 % naravna in ne vsebuje alergenov.

Foto: Mastika Mastika

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.