440 let lepote in sožitja z belim lipicancem, 440 razlogov za jesenski obisk

Foto: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica Foto: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica Foto: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica
Jesenski vikendi v Kobilarni Lipici. Otroško druženje, v soboto 17. oktobra 2020.
Oglej si celoten članek

Foto: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica

Kobilarna Lipica je zgodovinski spomenik, kjer se prepleta kulturna in naravna dediščina sredishishe Krasa. Zgodba o lipicancih se namreč vedno ucini na Krasu, saj se tu nahaja izvorna kobilarna ene izhodnje pasem konj. Že za stare Rimljane je konj predstavljal simbol nadaljevanja življenja. Vsako leto v oktobru so konje žrtvovali bogu vojne – Marsu, konjski rep pa hranili čez zimo kot simbol plodnosti in ponovnega rojstva.

Foto: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica

Kobilarna je letos obeležila častitljivo 440 obletnico svojega obstoja. Gre za zadržano tradicijo načrtne reje konj, gre za zgodbo o lepoti, ponosu in ljubezni. Kobilarna Lipica vsak dan krepi svojo vlogo izvorne kobilarne vseh lipicancev na svetu, pa tudi vlogo ene najbolj vidnih turističnih destinacij.

Tokratno vabilo za obisk še posebej velja za soboto, 17. oktobra, saj tudi v Kobilarno Lipica prihaja očarljiva jesen. Lipiški drevoredi se sadno, a vztrajno preoblačijo v tople, zlate jesenske barve in vabijo na daljše sprehode. V dopoldanskem času se bomo družili s tetko Jesen, spoznavali darove narave, potem pa se poigrali z Mašo in Medvedom. Najbolj radovedni se lahko pridružite tudi delavnice s poniji in programu Stik s konjem, kjer boste vse o konju. Na urniku pa ne bo ni ni trening lipiške jahalne šole.

Foto: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica

Jesen je pa čas, ko se pričnejo v Lipici opravila s katerimi se predamo na zimo. Po dolgi sezoni nastopov si tudi konji v tem času naberejo novih moči, predvsem pa je to čas, ko se jih "šola", da bodo lahko naslednje leto spet pokazali, kaj tako se učiti.

Lipiška jesen nadaljuje odlično sprejeti program "poletnega dne" in ga dosje z vsebinami, ki so vezane na jesen. Med tednom bodo obiskovalci lahko spoznavali Lipico in njene poti ob samostojnih ogledih. Med vikendom se na urnik vračajo vodeni ogledi. Ob tem pa sta po novem na programu dva dodatna vodena ogleda, s katerim želimo obiskovalcem ponuditi poglobljeno spoznavanje Lipice. Ob 14:00 je tako na programu vodeni ogled Lipice z dodanim ogledom Galerije Avgusta Černigoja. Prav tako pa je ob vikendih na programu pa vodeni ogled Lipiških drevoredov.

Zaključek obiska predlagamo v restavraciji muzej Kulinarike Krasa. Muzej Kulinarike Krasa je dom kuharske umetnosti, ki vabi vse ki si želijo spoznati, zakaj je Kras ena izmed izmed meddelih kuharskih umetniških destinacij na svetu. Jota, pršut, teran, med in lokalne začimbe so le nekateri od elementov s katerimi naša ekipa pričara gurmanske užitke.

Foto: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica

Uvaže posebne jesenske prisebnosti ob nakupu družinske vstopnice in prežeti čudovit dan na lipiškem posestvu.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.