6 najboljših izletov te jeseni

Foto: Slovenske železnice Slovenske železnice Foto: Slovenske železnice Slovenske železnice Foto: Slovenske železnice Slovenske železnice Foto: Pixabay Budimpešta Foto: Pixabay Surikati Foto: Pixabay Bled
Predstavljamo vam šest idej za izlete brez čakanja na cesti in plačevanja cestnin. Če se boste odločili za vožnjo z vlakom se boste lahko povsem sproščeno odpravili na pot, druženje z družino in prijatelji pa se bo začelo kar takoj.
Oglej si celoten članek

Več tednov ste čakali na kratek vikend oddih. V svoj avto naložite vso prtljago, se usedete za volan in odpeljete na lepše. Veselje pa traja le kratko, saj že na uvozu na avtocesto zagledate dolgo kolono vozil. Pot se vam bo seveda podaljšala, eno uro, mogoče kaj več. Prijetno druženje bo moralo počakati, saj se med čakanjem po avtu razleze slaba volja.

Foto: Slovenske železnice Slovenske železnice

Že po eni uri vožnje sovoznik želi, da se ustavite na črpalki, saj želi kupiti pijačo, sovoznica pa bi si na kratko pretegnila noge. Prihod na destinacijo se bo torej še malo časovno oddaljil. Zamislite se in ugotovite, da bi šlo hitreje in udobneje z vlakom, saj se bi izognili zastojem na cesti, postankom na poti in morebitnim prenočiščem na poti.

1. Doživite neprimerljivo lepoto večerne Budimpešte

Želite posneti čarobno sliko madžarskega parlamenta ob bregovih Donave? Potem se z vlakom mimo Blatnega jezera in Veszprema odpravite v madžarsko glavno mesto Budimpešto. Navdušila vas bo s svojimi mostovi, tradicionalnimi madžarskimi gostilnami in arhitekturo, ki vas bo popeljala nazaj v času habsburške monarhije. Iz Ljubljane se boste lahko do Budimpešte odpeljali že od 15 evrov naprej.

Foto: Pixabay Budimpešta

2. Na izlet v dve največji avstrijski mesti

Foto: Slovenske železnice Slovenske železnice Vlak Slovenskih železnic vas bo v nekaj urah pripeljal do Gradca in Dunaja. Pot lahko začnete z odličnim obrokom v restavraciji na vlaku - tako bo tudi čas veliko hitreje minil. Med postankom v Gradcu si privoščite potep in kavo s smetano ter si oglejte kakšno od znamenitosti v mestu, npr. urni stolp, ki kraljuje nad centrom, ali znamenito Murinsel (otok na Muri). Nato nadaljujte potovanje do Dunaja, kjer lahko obiščite enega številnih svetovno znanih muzejev ali uživate v "šopingu" na sloviti Mariahilferstraße. Iz Ljubljane že od 29 evrov naprej.

3. Obiščite surikate in rdeče pande v Zagrebu ter se odpeljite še naprej do Beograda

Foto: Pixabay Surikati Izlet v Zagreb bo pravilna izbira tako za družine kot za pare. Do hrvaške prestolnice se lahko zapeljete že za le 9 evrov, če potujete v skupini, pa priporočamo vozovnico City Star. Družina z dvema odraslima in dvema otrokoma bo tako za povratno vozovnico odštela le 30,50 evra. Sprehodite se po starem mestnem jedru ali svoje otroke presenetite z obiskom živalskega vrta ZOO Zagreb, ki je skoraj v središču mesta. Pot lahko nadaljujete tudi do živahnega Beograda, kjer vas bo navdušila stara trdnjava nad sotočjem rek – Kalemegdan, boemska četrt – Skadarlija, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti, razgled z Avale, sprehod po Adi Ciganliji. Nizkocenovna vozovnica iz Ljubljane do Beograda stane le 29 evrov

4. Ceneje na razvajanje v slovenske terme

Če bi se le za kak dan sprostili v eni slovenskih term, Slovenske železnice skupno s Thermano Laško, Termami Olimia, Ptuj, Čatež, Rimskimi termami ter Vodnim parkom Bohinj ponujajo tudi do 50 odstotkov cenejše kopanje ob predložitvi vozovnice za vlak. Če se boste odpravili v terme z vlakom bo kopalni dan prav gotovo tudi bolj sproščen, saj se na poti ne boste jezili zaradi gostega prometa in vam tudi ne bo treba iskati parkirišča.

Foto: Slovenske železnice Slovenske železnice

5. Naj vas navdušijo jesenske barve na bregu Blejskega in Bohinjskega jezera

Foto: Pixabay Bled Jesensko barvanje listja je najlepše doživeti sredi narave, posebej lepo pa je ko se jesenske barve odsevajo v vodi. Tudi jeseni sta zato dobra izbira za izlet z vlakom Blejsko in Bohinjsko jezero. Od postaje Bled jezero boste že v 10 do 15 minutah sprehodili do obale Blejskega jezera. Uživajte v prijetnem sprehodu ob jezeru, kjer lahko po poti hranite labode in se ustavite na dobri kavi ali kremšniti. Razgled na Blejsko jezero vas bo sprostil in pričaral prekrasen dan. Lahko pa se zapeljete do Bohinjske Bistrice, kjer lahko v Bohinj Park EKO hotelu lahko z vozovnico za vlak uveljavljate popuste za kopanje v vodnem parku Bohinj.

6. Brez zastojev in iskanja parkirišča v Škocjanske jame

Obisk skrivnostnega sveta kraških jam je tudi med tujimi obiskovalci vedno bolj priljubljen. Zato je lahko pot do njih kdaj tudi naporna in polna zastojev. Tja se raje odpravite z vlakom, tako boste lahko že med potjo uživali v pogledu na slikovito pokrajino. Izstopite na postaji Divača, od tam pa do Škocjanskih jam vozi avtobus Slovenskih železnic. Potniki, ki imajo veljavno železniško vozovnico za potovanje do Divače, nadaljujejo potovanje z avtobusom do Škocjanskih jam brezplačno.

Foto: Borut Lozej Park Škocjanske jame

Ceneje na pot po Sloveniji!

Če večkrat potujete z vlakom po Sloveniji, je zelo ugodna izbira potovanje s SŽ-karticami ugodnosti MLADI, DRUŽINE ali SENIORJI, ki omogočajo popuste na redne cene vozovnic od 30 do 50 % odstotkov.

Ob sobotah, nedeljah in praznikih lahko potujete do 5 dni neomejeno po Sloveniji z vozovnico IZLETka. IZLETka za odraslega stane 15 evrov, za otroka med 6. in 12. letom pa 7,50 evra. Imetniki kartice ugodnosti SŽ Družine lahko pri nakupu vozovnice IZLETka izkoristi dodatne ugodnosti. Do deset oseb, vpisanih na SŽ kartici ugodnosti – DRUŽINE, potuje ob koncih tedna in praznikih, neomejeno do pet dni, za samo 30 evrov.

Za vaš vikend izlet izkoristite tudi posebno ponudbo Slovenskih železnic Turist vikend, s katero bo vaše potovanje z vlakom kar 30 odstotkov ugodneje . Ponudba velja za povratna potovanja po Sloveniji ob sobotah, nedeljah in praznikih v 1. in 2. razredu vseh vrst vlakov tudi na vlakih ICS.

Foto: Slovenske železnice Slovenske železnice

Našteli smo le nekaj možnosti za izlet. Podrobnejše informacije o potovanjih z vlaki lahko najdete na spletnih straneh Slovenskih železnic, obiščete najbližjo železniško postajo ali pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 81 11. Potovanje z vlakom zna biti doživeto, predvsem za najmlajše! Dobro je tudi to, da se oddih lahko začne sproščeno že na poti! Stopite na vlak in preživite pot v restavraciji, prenočite na vlaku in se zbudite v središču tuje prestolnice, uporabite čas za družabne igre in podobno.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.