8 nasvetov za uporabo mobilnih storitev v tujini, s katerimi boste prihranili veliko denarja!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V dobi mobilnih telefonov je malo ljudi, ki jih po vrnitvi iz tujine ni pričakalo presenečenje na računu za mobilne storitve. Če so tudi vaši stroški telefonije v tujini nepričakovano narasli in ste to ugotovili prepozno, veste, kako pomembno se je predhodno pozanimati o cenah storitev za brezskrbno gostovanje v tujini. Da boste dobro pripravljeni na potovanje in vas poraba podatkov ne bo skrbela, v prispevku navajamo osem nasvetov za uporabo mobilnih storitev v tujini, s katerimi boste prihranili veliko denarja!
Oglej si celoten članek

Roaming oz. gostovanje v tujini je uporaba mobilnega telefona zunaj območja domačega operaterja in ima lahko visoko ceno! Ali veste, kako ugodno komunikacijo v tujini vam ponuja vaš operater?

Za brezskrbno komunikacijo med vašim potovanjem preverite predvsem cene:

  • klicev,
  • sporočil in
  • prenosa podatkov.

Foto: Hofer Hofer

Nasveti za brezskrbno porabo podatkov med vašim dopustom.

Nasveti za uporabo mobilnih storitev v tujini

Naj vas cene storitev ne presenetijo ob prestopu meje, ko boste prejeli sporočilo svojega mobilnega operaterja o stroških gostovanja.

1. Strošek storitev za destinacijo in partnerski operaterji

Slovenci imamo precej priljubljenih destinacij. Poleti obiskujemo obmorske kraje predvsem na Hrvaškem, priljubljene pa so tudi Črna gora, Srbija, Italija, Španija, Portugalska. Prednjačijo še grški otoki in dopustovanje v Turčiji, Egiptu in Tuniziji, vabi tudi Maroko. Raziskovanje evropskih mest je priljubljeno v vseh letnih časih. Zelo zaželeni destinaciji postajata tudi Dubaj in Islandija.

Ob navdušenju nad raznolikostjo potovanj ne pozabite preveriti stroškov mobilnih storitev. Cene klicev, SMS-sporočil in prenosa podatkov se med operaterji razlikujejo. Če v tujini izberemo napačno ('nepartnersko') omrežje, nas lahko to veliko stane.

2. Triki pri gostovanju v nekaterih državah

Gostovanje v EU (v državah članicah Evropske unije ter Lihtenštajnu, na Norveškem in Islandiji) se razlikuje od gostovanja v drugih državah. V nekaterih državah po svetu (izven EU) imajo slovenski operaterji z določenimi drugimi operaterji sklenjene posebne t.i. partnerske pogodbe, ki omogočajo cenejšo komunikacijo preko klicev in SMS/MMS-ov, še večja razlika pa je lahko pri prenosu podatkov.

Če so na vašem seznamu potovanja naslednje države:

  • Bosna in Hercegovina,
  • Črna gora,
  • Kosovo,
  • Monako,
  • Severna Makedonija,
  • Srbija,
  • Švica,

oz. kar vse države, ki niso članice EU, bodite še posebno pozorni, kakšne so cene storitev vašega in drugih operaterjev. Primerjajte jih!

3. Po potrebi zamenjajte ponudnika

Vaš operater je lahko ugoden doma, vendar ali ima tudi ugodne cene gostovanja v tujini? Visokim stroškom se lahko izognete tudi s preprosto menjavo ponudnika.

Foto: Hofer Hofer

Ko se odpravljate na dopust, preverite, kakšni so stroški mobilnih storitev v tujini!

4. Uporabljajte dostopne storitve

Preverite, katere storitve so najdražje, in jih med gostovanjem ne uporabljajte:

  • Če vas skrbi poraba podatkov, na mobilni napravi med gostovanjem izključite prenos podatkov. Ne pozabite: treba je izključiti tudi povezovanje na omrežje 4G/LTE.
  • Porabo podatkov lahko nadzorujete s preverjanjem porabe, zato nastavite limit in opozorilno SMS-sporočilo, da boste obveščeni o približevanju stroškovni meji, ki ste jo določili.
  • Mobilni podatki so lahko izključeni, če se odločite za uporabo lokalnega WiFi-ja in se tako izognete dodatnim stroškom.

5. Preverjanje nastavitev

Pred odhodom v tujino preverite, ali imate pravilno nastavljene vse nastavitve za nemoteno delovanje svojega mobilnega telefona. Ob posodobitvi ponovno preverite nastavitve, da zaradi napačno shranjenih nastavitev ob ponovnem zagonu telefona ne boste plačali več, kot ste predvideli.

6. Ne kličite na 'brezplačne' številke v tujini

Na 'brezplačne' številke v tujini kličite premišljeno, saj so za gostujoče uporabnike plačljive.

7. Uporaba telefonskega predala je dodaten strošek

Če vaš telefonski predal med roamingom ni izklopljen, boste imeli dodatne stroške. Če ste v državi zunaj EU in so klici preusmerjeni v vaš telefonski predal, boste plačali strošek odhodnega in dohodnega klica. Svetujemo, da ob odhodu v tujino telefonski predal izključite.

8. Višje cene za gostovanje na ladjah in letalih

Če se odpravljate na križarjenje, potujete z ladjo ali letalom, še posebej previdno! Strošek mobilnih storitev bo višji, če se boste povezovali prek satelitskih sistemov ali mobilnih baznih postaj na ladjah oz. letalih.

Foto: Hofer Hofer

Preverite HoT ponudbo za ugodno porabo podatkov v tujini!

Prihranite!

Zdaj ko poznate trike, pri ponudnikih mobilnih storitev vedno preverite naslednje:

  • kakšne so cene gostovanj v državah, v katere največ potujete,
  • kaj vključujejo posamezni paketi in
  • katere države ti paketi zajemajo.

Bodite pozorni še na naslednje:

  • katere storitve v tujini vključujejo izbrani paketi operaterja in v kakšnem obsegu,
  • kakšne so cene za uporabo izven zakupljenih količin v različnih državah, če presežete vključene/brezplačne količine izbranega paketa,
  • vse pribitke, ki se zaračunavajo med gostovanjem v različnih državah ali na posebnih lokacijah.

Vroča ponudba za vroče poletje

Med slovenskimi ponudniki naj izpostavimo HoT pakete, ki omogočajo gostovanje v več kot 125 državah sveta po konkurenčnih cenah. Paketi MINI, MAXI in EXTRA že vsebujejo določeno število brezplačnih minut, SMS-sporočil in GB za uporabo v EU, za druge destinacije pa zagotavljajo odlične cene! Če ne verjamete, si oglejte HoT preglednico mobilnih storitev med gostovanjem v tujini.

Pri HoT-u so pred kratkim predstavili novo ponudbo: v svojih paketih so povečali količine, med drugim tudi prenos podatkov za gostovanje v EU! Tako bodo letošnje počitnice še bolj brezskrbne.

'Ker se držijo svojih načel, kljub povečanim količinam v paketih prav nobenemu niso zvišali cene! Pri HoT-u so zares 'fer', saj naročnikom ponujajo vedno boljše pakete zmeraj po isti ceni, tudi za že obstoječe uporabnike.

Brezskrbna poraba podatkov v Srbiji

Ker je Srbija zanimiva destinacija, opozarjamo še na odlično ponudbo za prenos podatkov v Srbiji: 1 GB prenosa podatkov za 4,99 EUR s preprosto aktivacijo za 3 dni s SMS-sporočilom na številko 696 z besedilom: SRBIJA1.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.