Anketa med našimi bralci: Kateri spol prenaša bolečino bolje?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vprašanje, ki si ga že vrsto let zastavljajo znanstveniki, in je bilo osnova mnogih znanstvenih raziskav – Kdo prenaša bolečino bolje? Moški ali ženske? Tudi po desetletjih raziskav pravega konsenza ni. Kaj pa pravijo naši bralci?
Oglej si celoten članek

V anketi na našem Instagram profilu je sodelovalo kar 550 oseb. Kar 81 odstotkov naših sledilcev je prepričanih, da ženske bolečino prenašajo bolje. Kaj pa slavno vprašanje o porodnih bolečinah? Le 14 odstotkov vseh sledilcev je glasovalo, da bi moški porodne bolečine prenašali dobro.

Žal tako jasnih izsledkov znanstvene raziskave ne prinašajo. Mnogo naj bi bilo namreč odvisno tudi od posameznika, njegovih izkušenj in zasnove. Lahko se pa prav vsi strinjamo, da so bolečine prav zoprn občutek.

Foto: Profimedia bolečina moški Ugotoviti kdo dejansko bolje prenaša bolečino je težko tudi zato, ker je bolečina je nekaj povsem subjektivnega. Težko oz. skoraj nemogoče jo je izmeriti, saj jo vsak od nas dojema drugače. Bolečina ni le fizični pojav, ampak jo spremlja tudi čustven odziv. Tako lahko kronične bolečine pogosto spremlja tudi depresija.

 

Kaj pravi znanost?

Pregled številnih raziskav o spolih in bolečini skupine raziskovalcev Univerze v Floridi je leta 2010 pokazal, da ženske pogosteje občutijo bolečino kot moški, a v raziskavah niso našli konsenza, kateri od spolov bolečino dejansko prenaša bolje.

Od nekdaj velja prepričanje, da so moški trdnejši in močnejši spol ter bolečino prenašajo bolje. A tudi ženskam se pripisuje prav nadnaraven prag bolečine, saj prenašajo neverjetne bolečine med porodom.

Novejša študija McGill Univerze v Kanadi iz leta 2019 prinaša nov pogled na spola in bolečino. Znanstvenik so namreč ugotovili, da ženske bolečino hitreje pozabijo in zato tudi "novo" bolečino prenašajo bolje kot moški. Zdi se prav logični zaključek, saj tudi mnogo mamic hitro pozabi intenzivnost porodnih bolečin, za kar so odgovorni predvsem hormoni.

Foto: Profimedia porod

Kdaj vzeti protibolečinsko tableto?

Našim sledilcem smo na Instagramu zastavili še dve vprašanji: Kako dobro menite, da sami prenašati bolečine? ter Kako hitro posežete po protibolečinskih tabletah? 79 odstotkov je glasovalo, da zdržijo veliko, kar 90 odstotkov sodelujočih pa pravi, da bolečinsko tableto vzamejo šele, ko bolečin ne zdržijo več.

Foto: Profimedia bolečine v križu Kaj pravijo strokovnjaki? Kdaj naj bi posegli po protibolečinskih tabletah? Prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo ljubljanske Univerze ugotavlja, da moramo tableto vzeti kmalu po pojavu bolečine, v kolikor je ne odpravimo drugače (npr. gibanje na svežem zraku, pitje večje količine vode in spanec). "V kolikor predvidevamo, da bo do bolečine prišlo, lahko zdravilo vzamemo tudi preventivno, torej pred pojavom bolečine. To velja zlasti za migrenske glavobole, ali pa v primeru večjih telesnih aktivnosti, ki bi lahko povzročale bolečino zaradi degenerativnih sprememb kosti, sklepov in mišic," dodaja dr. Štrukelj.

V večini primerov so najbolj učinkovite protibolečinske tablete, ki delujejo tako protivnetno kot tudi protibolečinsko. Tako zdravilo je Dolirief, katerega glavna učinkovina je ibuprofen. Tako je zdravilo tudi primerno za tiste, ki imajo občutljivo želodčno sluznico. Dolirief lajša bolečino, zmanjšuje otekanje in znižuje zvišano telesno temperaturo. Uporablja se za kratkotrajno simptomatsko zdravljenje bolečin, kot so glavobol, migrena, zobobol, menstrualna bolečina, mišična bolečina, bolečina v hrbtu in revmatična bolečina. Lahko ga pa uporabljamo tudi za znižanje vročine, lajšanje mrzlice in drugih simptomov prehlada in gripe.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.