Babičina jabolčna pita po vegansko

Foto: M SOSESKA
Foto: M SOSESKA
"Veliko ljudi je že preizkusilo mojo sladico, tudi ljudje, ki niso navdušeni nad vegansko hrano. Zelo me veseli, da so jo tudi oni pohvalili in opisali kot sočno in okusno pito," o svoji veganski sladici, s katero se je predstavila v oddaji Naj slovensko pecivo, pove 24-letna Vita Vybihal. Priprava je preprosta, sestavine dostopne vsakomur, zato ni razloga, da se peke veganske jabolčne pite po Vitinem receptu ne bi v prihajajočih prazničnih dneh lotili tudi vi.
Oglej si celoten članek

Vita je navdih za svojo vegansko jabolčno pito dobila pri babici, katere jabolčno-skutni zavitek je oboževala že kot otrok. Ker se je sama kasneje zaradi težav z alergijami zatekla k veganski prehrani, se je v oddaji Naj slovensko pecivo odločila predstaviti prav z vegansko različico jabolčne pite. Namesto skute je uporabila tofu, namesto navadnega jogurta dodala kokosovega, navadno maslo je nadomestila s kokosovim, namesto navadnega mleka je uporabila ovseno različico. In še ena zanimivost: svoje poslastice ni pripravljala samo iz navadne bele pšenične moke, temveč ji je dodala nekaj polnozrnato-pirine.  

Na M SOSESKI lahko spremljate oddajo Naj slovensko pecivo, v kateri se osem kandidatk poteguje za naziv velike zmagovalke. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj, kraljica peke z drožmi Polona Klančnik in predstavnik Mercatorja Veljko Tatić, je že izbrala tri finalistke, katerih pecivo Mercator postavlja na svoje prodajne police. To so: Meta Kocjančič s potično torto, Nina Bavdek z vegansko poezijo in Urška Jerman s prekmurskim navdihom.

In zdaj ste na vrsti vi, da do 16. 12. z nakupom ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da njena sladka pregreha nikoli ne bo šla v pozabo. 

Foto: M SOSESKA M SOSESKA, Naj slovensko pecivo

Sočna pita iz preprostih veganskih sestavin

Priprava veganske jabolčne pite je preprosta, pove Vita. Kajti prav k temu stremi pri kreiranju vseh svojih receptov. Ter tudi k temu, da so sestavine za njene recepte čim bolj enostavne in naravne. "Osredotočam se na posamezne veganske sestavine, ki jih lahko dobimo kjerkoli in ki jih poznam. Iz teh poskušam sestaviti nekaj okusnega in unikatnega. Ta babičina pita se mi zdi zdrava sladica, saj bi jo lahko za zajtrk pojedla brez slabe vesti. S svojimi recepti se poskušam izogniti uporabi velikih količin sladkorja in maščob in poskušam jedi narediti čim bolj polnovredne. Zato ima tudi ta biskvit v sebi polnozrnato moko, da doda vlaknine, jabolka,ki prav tako dodajo vlaknine, tofu, ki doda proteine. Pita je polna, sočna, ampak super za zdravje," zagotavlja Vita.

Veliko ljudi je že preizkusilo mojo sladico, tudi tisti, ki niso navdušeni nad vegansko hrano. Zelo me veseli, da so jo tudi oni pohvalili in opisali kot sočno in okusno pito.

Kakšna sta recept in postopek priprave Vitine veganske jabolčne poslastice? Preverite v sedmem delu oddaje Naj slovensko pecivo!

Foto: M SOSESKA M SOSESKA, Naj slovensko pecivo

"Vita ima izredno težko nalogo. Prepričati mora mene, ki obožujem jabolčne pite in so moja najljubša sladica, kljub temu da sem sicer čokoholik. Pripravila jo je v veganski različici. Tako da sedaj nestrpno pričakujem, kaj mi bo postregla," pa je bila radovedna Polona Klančnik.

"Jabolka so tradicionalno prisotna v prehrani na Slovenskem, stoletja zgodovinskega razvoja. Največ so jih uporabljali za oblogo v raznih pogačah, delno tudi za nadev v zavitkih ali štrudljih, pa za izdelavo nadeva za jabolčne štruklje," dodaja drugi član žirije, etnolog prof. dr. Janez Bogataj.

K veganski prehrani jo je pripeljala težka izkušnja

K zdravi, polnovredni prehrani se je Vita začela zatekati v srednji šoli, ko se je soočala s hudimi kožnimi izpuščaji, za katere se je izkazalo, da so posledica alergij na hrano. Takrat se je tudi zredila 10 kilogramov in prekomerna teža je bila še ena težava, s katero se nikoli prej ni soočala. Zaradi vsega skupaj je za nekaj časa nehala jesti, kar se je kmalu izkazalo za slabo odločitev. Tako je Vita morala najti drugo pot. Odločila se je, da popolnoma spremeni prehrano. Najprej je opustila meso in nekatere druge izdelke živalskega izvora, kot je kravje mleko, ter postala vegetarijanka. Vedno bolj je začela spoznavati tudi vegansko prehrano in se sčasoma iz vegetarijanke prelevila v veganko.

Foto: M SOSESKA M SOSESKA, Naj slovensko pecivo

Danes je tudi ponosna avtorica bloga, na katerem objavlja svoje recepte in slike dobrot, ki jih ustvari. Hkrati pa razvija recepte in fotografira tudi za različna podjetja, tako da je na dobri poti, da si ustvari poslovno kariero na področju, ki ga tako zelo obožuje. "Moja vizija za prihodnost pa vključuje elektronski priročnik ‘’How to go vegan’’, mogoče kakšen spletni tečaj, ki bi pomagal ljudem, da bi se lažje znašli v svetu veganstva," še dodaja.

Recept za okusno vegansko jabolčno pito, ki bo navdušila tudi vse nevegane, najdete TUKAJ.

In ne pozabite, vse do 16.12. lahko z nakupom ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da le-to nikoli ne bo šlo v pozabo. 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.