Brez teh dveh sirov pravega piknika ni

Foto: Ljubljanske mlekarne President Foto: Ljubljanske mlekarne President Foto: Ljubljanske mlekarne President Foto: Ljubljanske mlekarne President Foto: Ljubljanske mlekarne President
Poletje je čas piknikov, žara in druženja ob slastnih jedeh na prostem. Na vsaki dobro založeni mizi pa bomo našli tudi ta dva priljubljena in vsestranska sira. Ju boste dali v burger, sladico, narezek ali pa jih postregli kot prilogo? Možnosti je nešteto.
Oglej si celoten članek

Nekoč smo jih jedli le v restavracijah s hitro prehrano, v preteklih letih pa smo Slovenci prepoznali, da so burgerji mnogo več kot le "hitra jed". V slastni puhasti bombici s skrbno pripravljenim mesnim polpetom navdušujejo tudi domače kralje žara.

Kaj je tisto posebno, kar poveže bombico in meso? Kremasti sir, ki se primerno stopi. Président cheddar rezine so ustvarjene prav za pripravo burgerjev – ravno prav velike, ravno prav debelo narezane. Aromatičen okus poveže vse sestavine burgerja v celoto. Burgerji pa tako ne bodo navdušili le domačih kuharjev, ampak tudi vse povabljene goste.

Kako pripraviti najbolj slastne burgerje?

Na prvem mestu so, kot pri vseh jedeh, kvalitetne sestavine. Najbolje je, da mleto meso kupite pri vašem najljubšem mesarju, ki vam bo lahko tudi svetoval pri izbiri pravilnega kosa govedine. Meso naj bo namreč dovolj mastno (okoli 30 odstotkov maščobe), polpet pa naj bo debel okoli 2 centimetra in tehtal med 100 in 150 gramov. Ko ga oblikujete pazite, da mesa ne "stlačite" preveč, naj bo polpet čim bolj zrahljan in posledično sočen. Pred peko burgerja ne začinite, ampak to storite takoj, ko ga prestavite z žara na burger. Tedaj pa nanj potresite le malo soli. Kvalitetno meso ima samo po sebi dovolj okusa.

Foto: Ljubljanske mlekarne President

Polpet pečete na vročem žaru okoli 2 do 3 minute na vsaki strani. Sir na mesni polpet položite takoj, ko ga prvič obrnete, tako se bo lepo stopil. Pazite, da mesa ne prepečete preveč. Goveji burgerji naj bodo sočni, kar pomeni, da bo iz njih priteklo še nekaj tekočine.

Foto: Ljubljanske mlekarne Ljubljanske mlekarne Hkrati z mesom na žaru popečete tudi notranjo stran bombice. Za burger lahko pripravite še številne dodatke, npr. solato, kisle kumarice, slanino, a v klasičnem burgerju boste našli le meso in sir. Pomembno je, da izberete primeren sir, ki bo izpopolnil vaš burger. Ta naj se enostavno stopi (zaradi tega odpadejo trdi siri) in ima slasten okus.

Si želite nekaj več okusa in radi eksperimentirate? Potem se lahko odločite za sir s plemenito plesnijo, npr. Président brie, ki ga lahko kombinirate z rukolo, ali Société roquefort in Président le Blue, ki ju lahko z malo smetane spremenite v slastno omako.

Kdor si želi močnejšega okusa sira, se lahko odloči tudi za kozji sir, kot sta npr. Président Palet de Chèvre ali Président La Brique de Chèvre. Sira lahko odlično kombiniramo s čebulno marmelado ali brusničnim džemom.

Foto: Ljubljanske mlekarne President Od nekdaj pa je najbolj priljubljen sir v burgerjih aromatični cheddar. Sir, ki izhaja iz angleškega mesta Somerset, je močnega okusa in se še posebno lepo stopi na burgerju. Zato je tudi daleč najboljša izbira za burger Président cheddar rezine, ki poveže vse sestavine klasičnega burgerja v pravo simfonijo okusov.

 

Brez njega pač ne gre

Vam diši balkanska hrana? Potem na vašem pikniku prav gotovo ne bo manjkalo čevapčičev, pleskavic, lepinj in – seveda – kajmaka. Kajmak je sveži sir, rezultat kuhanja mleka, koagulacije beljakovin in mlečnokislinske fermentacije. Enostavno rečeno pa je kajmak smetana, ki je posneta s kuhanega mleka, začinjena z nekaj soli in nato nekaj dni ustrezno shranjena, da dozori v mlečni namaz.

Foto: Ljubljanske mlekarne President

Glede na čas zorenja ločimo med mladim in zrelim kajmakom. Zreli kajmak je običajno zrnat, slan in pikanten, mlad kajmak pa mehkejši in nežnejšega okusa. Takšen je tudi slastni Président mladi kajmak, ki bo na vašem pikniku postal prav hitro zvezda pojedine.

A kajmak ni le odlična priloga. S pomočjo mladega kajmaka lahko pripravimo kup okusnih jedi, ki bodo navdušile vsakega gurmana.

Mladi kajmak – zmagovalna sestavina sladkih in slanih jedi

Foto: Ljubljanske mlekarne President Večina nas kajmak najraje namaže na lepinjo ali pleskavico, a lahko ta prav posebni sirni namaz uporabimo tudi za pripravo kupa drugih jedi. Président mladi kajmak je posebej blagega okusa in ga lahko tako brez skrbi uporabimo za pripravo najrazličnejših receptov.

Si radi pripravite brunch (obrok v času med zajtrkom in kosilom)? Potem vas bo mladi kajmak navdušil kot dodatek slastnim palačinkam v slani izvedbi s svežo zelenjavo ali v sladki obliki, kjer kajmak pomešate s čokoladnim namazom. Kajmak pa se bo odlično odrezal tudi v "cheescaku" oz. sirovi piti, ki jo lahko obložite s sadjem ali nanjo dodate nekaj marmelade.

S pomočjo Président mladega kajmaka lahko pripravite tudi odličen preliv (z mlekom in jajcem) za krompir in nadevane bučke ter jajčevce. Pomešanega s skuto ga lahko dodate različnim pekovskim izdelkom, kot so npr. gibanica, štruklji, pogače in kifeljci. Dodate ga lahko tudi v slane pite, kot je npr. klasična zeljanica ali sodobnejša variacija francoskega quicha z bučkami ali šparglji.

Foto: Ljubljanske mlekarne President Kajmak je edinstvena in vsestranska sestavina oz. priloga, ki jo lahko dodate v vaše najljubše jedi. Naj tudi v vašem hladilniku ne čaka na naslednji piknik, ampak vam polepša vsak dan v 1001 pripravljeni jedi.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.