Če izberemo primerno šolsko torbo, teža praviloma ni težava

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Teža šolskih torb je že nekaj časa vroča tema med starši. Nekoč je veljalo, da naj otroci ne bi nosili več kot 10 do 15 odstotkov lastne telesne teže. Danes si strokovnjaki niso tako enotni. Pomembno je predvsem – pravilno nošenje šolske torbe in izbira le-te.
Oglej si celoten članek

"Mami, oči, boli me hrbet," to je stavek, ki ga noben starš ne želi slišati. Šolske torbe, napolnjene z zvezki, knjigami in drugimi šolskimi potrebščinami, so v lanskem letu v Slovenije tehtale v povprečju kar 5,38 kilograma, kar je po mnenju mnogih staršev enostavno preveč. A teža sama ni vedno težava. Odločilno je predvsem, da starši skrbno izberejo šolsko torbo, ki bo za otroka primerna.

Teža v večini primerov ni odločilna

Otroci se med seboj močno razlikujejo. Nemški znanstveniki s saarlandske univerze v Saarbrücknu so v študiji ugotovili, da nekateri otroci z lahkoto nesejo tudi 20 do 25 odstotkov lastne telesne teže, medtem ko so drugi otroci že z 10 odstotki telesne teže preobremenjeni. Mejne vrednosti za težo šolskih torb zato po njihovem mnenju ni, pomembno je predvsem, da starši za otroka izberejo primerno šolsko torbo, ki bo pravilno obremenila hrbet, in celo ojačala mišice otroka. Nemški znanstveniki so namreč ugotovili, da je nošenje šolske torbe za veliko otrok edini "trening" mišic, ki ga imajo.

Bogata ponudba kakovostnih šolskih torb je na voljo v vseh poslovalnicah Interspar, kjer boste našli prav gotovo primerno torbo tako za vašega osnovnošolca kakor tudi srednješolca.

"Dobro šolsko torbo otroci nosijo na hrbtu. Šolar uporablja obe naramnici, torba ne sme viseti nizko do ledvenega dela hrbtenice, kot je med najstniki moderno. Naramnice naj bodo napete, da se torba prilega hrbtu. Če se torba ne prilega hrbtu, bo to otroka prisililo v napačno držo – lordozo," opozarjajo nemški strokovnjaki.

Foto: Profimedia šolske torbe šola otroci

Vse česar otrok ne potrebuje naj starši odstranijo iz torbe

Otroci pogosto v šolo odnesejo tudi predmete, ki jih ne potrebujejo – igrače, dodatne knjige ipd. Zato je pomembno, da starši, predvsem pri mlajših otrocih, redno pregledujejo vsebino torbe. Naučiti pa jih morajo tudi pravilnega razporejanja teže – težki predmeti naj bodo čim bližji telesu.

Tudi pri izbiri ostalih šolskih potrebščin pazite na razmerje med ceno in kakovostjo. S Spar plus kartico boste lahko pri nakupu zvezkov, pisal, barvic ter ostalih šolskih potrebščin prihranili do 50 odstotkov.

Dodatno pazite na naslednje:

  • Šolska torba naj nikoli ne bo širša od otrokovih ramen.
  • Spodnji rob torbe naj bo na višini pasu.
  • Naramnice ne smejo zarezati v kožo ali otroka žuliti. Če ima vaš otrok težavo s težo šolske torbe, razmislite tudi o torbi s prsnim in/ali ledvenim pasom, ki razbremeni ramena.
  • Hrbtišče torbe naj bo oblazinjeno.
  • Šolska torba otroka ne sme ovirati pri gibanju.
  • Za varnost naj bodo nameščeni fluorescentni odsevniki. Tako bo otrok bolj viden.
  • Materiali naj bodo zračni in trpežni.

Kaj pa šolske torbe na kolesih?

Šolske torbe na kolesih so v preteklih letih postale zelo priljubljene, vendar morajo starši otroka naučiti pravilno uporabo in dviganje take torbe. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da šolar torbe na kolesih ne vleče za sabo, ampak jo potiska naprej ter da pri tem uporablja desno in levo roko izmenično. Pomembno je tudi naučiti otroke, kako pravilno dvigati šolsko torbo, ko naletijo na ovire – teleskopski ročaj naj bo pospravljen, torbo dvignemo v počepu in z ravno hrbtenico (to velja tudi za navadne šolske torbe).

Ne pozabite tudi na pravilno držo med opravljanjem domače naloge ali igro za računalnikom. Pisarniški stol Doroty z nastavljivo višino sedišča in udobno mrežasto tkanino, bo otroku lahko kar nekaj let omogočil pravilni sedežni položaj za mizo.

Foto: Spar Slovenija SPAR Slovenija

Vir: KID-CHECK, NIJZ in SPAR Slovenija
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.