Če mislite, da tega za svoj dom ne potrebujete, se motite

Dom, ki pomeni varnost, svobodo, zavetje, je osnovna potreba in hkrati življenjski projekt večine. Zaradi predvidljivih, predvsem pa nepredvidljivih vplivov narave in ljudi, se nam v trenutku lahko sesuje kot hišica iz kart.
Oglej si celoten članek

Različne ujme, požar, poplava, plaz in seveda potres, čemur smo bili priča nedavno na Hrvaškem in tudi ponekod v Sloveniji, nam lahko v trenutku uničijo in vzamejo vse.

Obkrožata nas le še nastala škoda in obup ter skrb, kako bomo svoj dom popravili, obnovili, v najslabšem primeru celo zgradili povsem na novo in ponovno ustvarili varno zavetje. Morda se šele takrat zavemo, kako pomembno je, da smo svoj dom pravočasno in pravilno zavarovali. Pri tem pa mislili na vse možne nevarnosti, ki lahko grozijo našemu domu, s tem pa seveda tudi nam.

Nedavni potresi na Hrvaškem so neizprosen opomin na to, da je dobro dom zavarovati, tudi za povračilo škode, ki jo povzroči potres. Veliko lastnikov hiš in stanovanj, ki so v preteklosti sklenili zavarovanja za dom, se tega žal ne zaveda. Le približno tretjina vseh, ki sklenejo zavarovanje doma, se odloči tudi za protipotresno zavarovanje, pravijo v zavarovalnici GRAWE.

Edini ščit pred nevarnostjo je zavarovanje

Potres se zgodi povsem nepričakovano, strokovnjaki ga niti napovedati ne morejo, kaj šele, da bi se nanj lahko pripravili, se pred njim zavarovali. Edini ščit v tem primeru je zavarovanje doma, ki vključuje tudi protipotresno zavarovanje. Zaščiti nas lahko tudi pred finančnim zlomom, če je škoda tako velika, da si njene sanacije ne moremo privoščiti.

Še posebej je pomembno, da to vedo lastniki hiš in stanovanj, ki so bile grajene v času, ko protipotresni standardi v gradbeništvu sploh še niso obstajali, to je pred letom 1964. Tudi kasneje zgrajene stanovanjske stavbe niso nujno potresno odporne, saj marsikdo ni upošteval zahtev za protipotresno gradnjo, marsikdo pa niti ne ve, kako je bila hiša zgrajena, ker je ni gradil sam.

Tudi nove hiše je pametno zavarovati 

A protipotresno zavarovanje ni pomembno le za starejše stavbe, tudi pri novejših je učinkovit ščit pred težavami, ki jih prinese nastala škoda.

Morda kdo zamahne z roko, češ, moja hiša je grajena kakovostno in protipotresno, zato zavarovanja ne potrebujem. Res je, takšne hiše so zagotovo bolj protipotresno varne, a vendar ni jamstva, da potresni sunki ne bodo posredno povzročili škode v stavbi. Ni redko, da zaradi potresa v hiši poči vodovodna ali plinska napeljava, poškoduje se lahko tudi električna napeljava, potres lahko poškoduje ogrevalno napravo ali kakšno drugo pomembno in dragoceno stvar.

Vso nastalo škodo bomo morali odpraviti sami, če naša zavarovalna polica ne vsebuje tudi protipotresnega zavarovanja. Le, če smo poleg zavarovanja doma sklenili tudi protipotresno zavarovanje, bomo od zavarovalnice dobili povrnjeno škodo, ki jo je na primer zaradi poškodovane plinske napeljave povzročil požar, ta pa je posledica potresa.

Protipotresno zavarovanje je dodatek

Zavarovanje za primer potresa ni del standardnega zavarovanja doma oziroma nepremičnin in premičnin v njej.

Dodati ga je treba k enemu od možnih zavarovanj:

  • zavarovanje proti požaru,
  • zavarovanje stanovanjskih hiš,
  • zavarovanje etažne lastnine,
  • stanovanjsko zavarovanje.

Izberite zavarovalnico, ki vam bo ponudbo pripravila po vaši meri

Pri sklenitvi zavarovanja potresa je dobro izbrati zavarovalnico, ki nas bo obravnavala individualno. „V GRAWE prepoznamo in analiziramo želje ter potrebe vsake stranke, saj ji bomo le tako znali učinkovito pomagati, reševati zahteve, dajati relevantne informacije in posredovati ustrezna pojasnila.“

Dom bodo ocenili realno in temu primerno predlagali tudi realno zavarovalno vsoto, cena zavarovanja oziroma zavarovalna premija bo odvisna predvsem od lokacije nepremičnine in s tem ocene potresne varnosti. Odvisna bo tudi od velikosti in vrednosti objekta, izbranega paketa in želenih kritij, načina in dinamike plačil ter trajanja zavarovanja.

„Zavarovanje GRAWE DOM ponuja realne zavarovalne vsote, konkurenčne cene in popuste ter visoke zavarovalne vsote iz naslova odgovornosti,“ pravijo v GRAWE.

Pomembno je tudi, kako hitro bo zavarovalnica ocenila nastalo škodo in izplačala zavarovalno vsoto, saj si vsak želi, da bi lahko čim prej odpravil škodo, ki je nastala zaradi potresa, in svoje bivanje vrnil v ustaljene tirnice.

Več informacij o zavarovanju doma in zavarovanju proti potresu lahko poiščete na spletni strani https://www.grawe.si/dom/ ali pa pokličete brezplačno številko 080 22 40.


 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.