Definicija japonskega razkošja

Foto: Lexus Lexus, avto Foto: Lexus Lexus, avto Foto: Lexus Lexus, avto Foto: Lexus Lexus, avto Foto: Lexus Lexus, avto
Znamka Lexus se je v dobrih treh desetletjih iz novinca v razredu premijskih avtomobilov razvila v globalnega postavljavca tehnoloških, varnostnih, okoljskih in oblikovalskih standardov. Poleg tega pa je na novo definirala pojmovanje avtomobilskega razkošja.
Oglej si celoten članek

Načrtovanje in predvsem izdelovanje avtomobilske perfekcije je umetnost. Navdih, drznost in domišljijo postaviti v tehnični jezik enačb je edinstven izziv. Ta je še toliko večji in pomembnejši, če ima ta umetnost svojevrstni odnos tudi do zraka, ki ga voznik diha, vode, ki jo pije, in okolja, po katerem potuje. Piko na i pa tehnična ekscelenca najdoslednejšega džentelmenskega odnosa do avtomobilskega prestiža postavi z energijsko učinkovitostjo. Lexus je umetnina. Čustva in materiale, pa barvo in svetlobo spravi v gibanje ter šokira tudi na parkirišču.

Le največje umetnine pa zmorejo na tak način povezati na videz nezdružljivo – energijsko učinkovitost z zmogljivostmi in prestiž z racionalnim lastniškim proračunom vzdrževanja. Eden najbolj karizmatičnih menedžerjev v industriji in vozniški zanesenjak ter inženirski perfekcionist Akio Tojoda je nekoč zapisal misel, ki opiše tisto, kar res šteje: "Prepričan sem, da je avtomobil vredno narediti le, če je dovolj dober." To je bilo tisto vodilo, po katerem je Lexus s hibridno tehnologijo še dvignil raven vozniškega doživetja in učinkovitega prenosa energije iz energenta na kolesa brez sklepanja kompromisov na račun vozniške svobode. To so hibridi, ki znajo neslišno jadrati na elektriko brez iskanja vtičnice in maratonske etape prevoziti izjemno varčno in čisto.

Foto: Lexus Lexus, avto

Kjer se roboti učijo ročnih spretnosti

V eni najsodobnejših in tehnološko najnaprednejših avtomobilskih tovarn na svetu pri serijski izdelavi še vedno ohranjajo japonsko rokodelsko tradicijo. Med 7700 zaposlenimi v Lexusovi tovarni Miyata jih je peščica mojstrov s čarobnim dotikom perfekcije: 19 rokodelcev tradicionalne bratovščine, manofakturne religije Takumi. To so ljudje popolne predanosti, ki so življenje podredili razvoju točno določne veščine, ki jo obvladujejo do popolnosti. Zgodba takumijev je tisti odločilni dejavnik Lexusove originalnosti in ekskluzivnosti ročne izdelave.

Predstavljajte si svilnat cesarski kimono: na milijone niti je natančno prepletenih v popolno zaporedje najbolj žlahtne tkanine. Ko zapreš oči in se z blazinicami prstov dotakneš blaga, imaš občutek, da si se dotaknil duše. Predstavljajte si bonsai: po merah le drevesce, po filozofiji pa drevo življenjskih naukov potrpežljivosti in doživetja nesmrtne predanosti. Predstavljajte si katano: samurajski meč v rezilo, ki ga je čudoviti um mojstra z Okinave s prefinjenim občutkom čisto do zadnjega zamaha kovaškega kladiva in poslednjega potega brusnega kamna roke vodil do popolne ostrine. Nešteto plasti jekla, združenih v čast najboljšega vojščaka, ostrino njegovega značaja in predanost njegove duše pa pooseblja jeklena umetnina v njegovih rokah. Predstavljajte si japonski vrt: perfekcijo sožitja senc, svetlobe, vonja in barv v popolni življenjski skladnosti letnih časov med elementi žive in nežive narave.

Foto: Lexus Lexus, avto

Občutek popolnosti in kakovosti

In zdaj si predstavljate še avtomobil, ki uteleša vse te presežke japonske tradicije. V Lexusu občutek popolnosti in kakovosti narejenega nikoli ne prevara. To je avtomobilski original, pri čemer obljubljeno zagotavljata čast in kultura. Za to poskrbijo tradicionalni mojstri rokodelstva takumi, ki nikoli ne hodijo po bljižnicah, saj svoje poslanstvo razumejo kot nenehno stremljenje k popolnosti. Ti izjemni rokodelci vsak dan vidijo kot novo priložnost biti boljši in pravijo, da je biti takumi sam po sebi cilj, ki ga v resnici nikoli ne dosežeš, ampak nenehno stremiš k njemu. To je peščica najboljših, popolnoma osredotočenih rokodelcev, ki so pripravljeni nešteto ur vložiti v odličnost določnega izdelka in od tam že naslednji dan nadaljevati, izpopolniti popolnost.

V tem duhu je leta 1989 nastala admiralska ladja - limuzina LS. Nekaj let kasneje je zapeljal na cesto prvi luksuzni športni terenec RX. Potem je prišlo dirkaško čudo LFA. Današnjo floto sestavljajo avtomobili, ki so njihovi dostojni nasledniki. So dokaz neverjetne zgodbe, ki se je zgodila v dobrih treh desetletjih. V tem času se je Lexus iz novinca razvil v spoštovanega igralca v premijskem avtomobilskem razredu. To je znamka, ki je na novo definirala avtomobilsko razkošje in zna zadovoljiti uglajenega gospoda ali neukročenega adrenalinskega zasvojenca. Lexus je znan tudi po izjemno spoštljivem odnosu do svojih kupcev, ki temelji na tradicionalni japonski gostoljubnosti omotenaši. A še precej več. Je tudi postavljavec tehnoloških, varnostnih, okoljskih in oblikovalskih standardov ter napovedovalec prihodnosti.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.