Do sanjskega nasmeha v pičlih 24 urah – to je koncept Zygoma

Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić
Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić
Vse več Slovencev hrepeni po brezhibnem nasmehu. Zygoma je odrešitev za vse, ki ste že izgubili upanje. S pravo izbiro specialista si lahko že jutri povrnete nasmeh na obraz!
Oglej si celoten članek

Skrb za ustno higieno ni zgolj modna muha, pač pa nujna skrb za zdravje vsakega posameznika. Z neprimerno dentalno higieno in škodljivimi razvadami se stanje v ustni votlini lahko poslabša, kot bi mignil. Tovrstna higiena je skozi zgodovino razvila različne oblike in načine čiščenja zob. K sreči so dandanes higienski standardi na bistveno višji ravni, kot so bili nekoč.

Foto: Unsplash zobozdravnik, zob, higiena

Od prvih približkov zobnih ščetk do koncepta Zygoma

Prvi približek sodobne zobne ščetke naj bi izumili na Kitajskem, in to šele v poznem 14. stoletju. Za ščetine so takrat služile trde svinjske dlake, ki pa so bile pritrjene na konec bambusove palice (Beaversdentistry.com). Ena prvih znanih omemb zobne paste pa je bila najdena v starodavnem egiptovskem rokopisu, ki sega v 4. stoletje. Tam so bile podrobno opisane sestavine za zobno pasto, ki je bila sestavljena iz popra, soli, metinih lističev ter cvetov perunike. Še pred tem pa naj bi paste izdelovali iz pepela volovskih kopit ter žganih jajčnih lupin. 

Z razvojem dentalnih poklicev se je ustna higiena zelo spremenila. Dandanes z njimi povezujemo vse manj zdravstvenih težav, a to še ne pomeni, da se s tovrstnimi težavami nikdar ne srečamo. Zdi se, da je vse več posameznikov trdo prepričanih, da za svoje zobe brezhibno skrbijo. Toda ko obiščejo zobozdravnika ali dentalnega kirurga, lahko hitro vidijo marsikatere nepravilnosti. Te so večkrat povezane tudi s protezami in nezadovoljstvom zaradi krivih zob. Na tej točki na pomoč priskoči ena najnaprednejših kirurških tehnik, ki zahteva veliko izkušenj, znanja in preciznosti – spoznajte koncept Zygoma.

Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić Zygoma, dr. Gikić

Kaj je Zygoma?

Mnogo posameznikov je nezadovoljnih s svojo protezo ali krivimi zobmi. Če so tudi vas zatrli, da zaradi primanjkljaja kosti v zgornji čeljusti niste primeren kandidat za vstavitev zobnih vsadkov in so vas rekli, da je vaša edina pot do lepih zob proteza, ste verjetno že skoraj izgubili upanje. K sreči pa vas je splet okoliščin pripeljal do tega članka, ki vam bo polepšal dan. Ste že slišali za koncept Zygoma? Njegova prednost je hitro in učinkovito reševanje problemov pri pacientih brez kosti v zgornji čeljusti. Je zadnja opcija za tiste paciente, ki hrepenijo po fiksnih delih.

Pod konceptom Zygoma se razume vgradnja zigomatičnih implantatov»Gre za daljše titanske implantate, ki so dolgi med 30 in 60 milimetri in se vgrajujejo v ličnico oziroma zigomatično kost. Po tem so bili tudi imenovani – zygoma ali zigomatični implantati,« pojasnjujejo na zagrebški polikliniki Dr. Gikić. Zygoma oziroma sklepna kost je parna kost obrazne lobanje, ki se nahaja tik nad zgornjo čeljustjo.

Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić zygoma, ličnica, zobozdravnik

»Ličnica velja za izredno kakovostno, zaradi česar predstavlja dobro osnovo za vgradnjo implantatov, ki pa jih takoj lahko obremenimo s fiksnimi zobmi. Zigomatski vsadki oziroma implantati so edinstveni in posebej oblikovani dolgi vsadki, ki so prilagojeni anatomiji vsakega pacienta posebej. Vsadijo se neposredno v ličnice, kjer je dovolj opore zanje,« razlagajo na Dentalni polikliniki Dr. Gikić, kjer vas bodo sprejeli izkušeni zdravniki z več kot 40-letnimi izkušnjami in več kot 300 uspešno opravljenimi Zygoma postopki.

Kdo so primerni kandidati za zigomatične implantate?

»Zigomatične implantate se lahko vgradi pri najrazličnejših pacientih in v najtežjih primerih,« sporočajo iz klinike. Največkrat se vgrajujejo pri tistih, ki imajo veliko izgubo kosti v zgornji čeljusti na zadnji strani. Prav tako se vgrajujejo tudi pri pacientih, pri katerih ne obstaja nikakršna možnost »nadgradnje kosti« in vgradnje implantatov za enostavni All on 4.

All on 4 je implantoprotetični koncept, s katerim se omogočajo totalna oralna rehabilitacija, izdelava in postavitev fiskih zob v roku 24 ur. Primerna je za brezzobe paciente in paciente s slabim oralnim zdravjem.

 

Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić zygoma, zobje

Osnovna razlika med All on 4 implantati in zigomatičnimi implantati je v dolžini in premeru le-teh ter mestu in kotu vgradnje. All on 4 implantati so nekoliko krajši, saj se vgrajujejo v področje podočnika pod kotom 45 stopinj, medtem ko so zigomatični daljši, ker se vgrajujejo v ličnico. Idealni kandidati za daljše implantate so tisti, ki:

  •      imajo veliko izgubo kosti v zgornji čeljusti,
  •      ne morejo nositi totalne proteze,
  •      imajo indikacijo za poseg in si želijo celotne oralne rehabilitacije s fiksnimi mostovi na vijak v roku 24 ur.

Zakaj je prvi pregled nujen za nov nasmeh?

Prvi pregled je pred kakršnim koli posegom nujno potreben. »Je izhodiščna točka za določanje vsake stomatološke kirurgije, kar pa je prvi korak do novega nasmeha,« pojasnjujejo na kliniki. »To pomeni, da brez pregleda ni možno narediti precizne diagnostične slike stanja ustne votline pacienta.« Prvi posvet pri njih je brezplačen, za tem pa boste skupaj s specialisti našli primerno rešitev, ki bo individualno prilagojena vam in vašim obraznim specifikam. 

Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić nasmeh, par, veselje

Poliklinika dr. Gikić rešuje najbolj zapletene stomatološke težave pacientov. Glede na to, da so za primerno terapijo nujno potrebni znanje, spretnost in precizna diagnostika, takšne preglede izvaja dr. Matija Gikić, specialist oralne kirurgije. Dr. Gikić je namreč prvi, ki je na Hrvaškem začel vgrajevati zigomatske implantate. Po študiju v tujini je mladi specialist skrbno izbral ekipo za novo dentalno polikliniko, ki jo danes sestavlja kopica visoko izobraženih strokovnjakov, ki so pripravljeni na izvajanje vseh stomatoloških posegov. 

Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić Zygoma, ekipa, dentalna poliklinika Gikić

Če tudi sami hrepenite po brezhibnem nasmehu, nikar ne odlašajte in se naročite na brezplačen pregled in posvet s specialistom. Pišite na elektronski naslov info@poliklinikagikic.hr ali pokličite na številko +385 13631 630. Kdo ve, morda vas od popolnega nasmeha loči le 24 ur.

Kako izgleda poseg?

Vgradnja zigomatičnih implantatov zahteva veliko izkušenj in spretnosti. Velja za najnaprednejši in najzahtevnejši kirurški poseg v oralni kirurgiji, zato je priporočljivo, da se ga loti bodisi specialist oralne kirurgije ali specialist maksilofacialne kirurgije. Poseg traja od ure in pol do treh ur, odvisno od resnosti problema. Terapija poteka v dveh fazah. V prvi fazi se opravi operacija, kjer se vgradijo implantati ter začasno fiksno zobovje. Druga faza je na sporedu šest mesecev kasneje in zahteva zadnje faze brušenja konstrukcije in kron. 

Dandanes tako rekoč ni pacienta, kateremu ne bi zmogli popraviti zob v zgolj enem dnevu.

Foto: Dentalna poliklinika Dr. Gikić zygoma, dr. gikić, zobje

Ali poseg boli?

Vgradnja zobnih implantatov se izvaja s kirurško tehniko pod lokalno anestezijo in je popolnoma neboleča. V primeru, da je indicirano, se poseg lahko izvede tudi pod sedacijo, ki jo nadzira anesteziolog, pri čemer je pacient pri zavesti, komunicira z okolico in ob tem ne čuti strahu ali morebitnega neprijetnega počutja.

Bolečine se lahko pojavijo po posegu. Za hitrejše in manj boleče okrevanje je pomembno upoštevati vsa ustna in pisna navodila po oralno kirurških posegih, ki jih pacient prejme iz strani medicinskega osebja. Okrevanje je dokaj hitro, saj se že v nekaj dneh lahko vrnete v vsakdanje življenje.

V zagrebški Dentalni polikliniki dr. Gikić za lepšanje nasmeha pacientom, ki prihajajo iz tujine ali drugih delov Hrvaške, ponujajo brezplačno namestitev v času trajanja terapije.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.