Dostava hrane v covid času: To morate vedeti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Skoraj dve leti je že, odkar se ves svet spopada s širjenjem novega koronavirusa. Pravkar so mnoge države, tudi Slovenija, vstopile v obdobje novih ukrepov in številni znova delajo od doma. V takšnih časih je bilo treba narediti kar nekaj prilagoditev, uvesti precej sprememb. Tudi na področju prehranjevanja.
Oglej si celoten članek

Ko smo svoje službe še nemoteno opravljali na delovnem mestu, smo si med delom vzeli premor za kosilo, se s sodelavci odpravili v bližnjo restavracijo ali v službeno menzo in ob prijetnem klepetu pomalicali. Potem se je vse spremenilo. Zaradi širjenja novega koronavirusa je že pred letim in pol javno življenje prvič obstalo in vse od tedaj mnogi svoje službe opravljajo od doma. Tudi mnogi tisti, ki so vmes, ko je bila epidemiološka situacija v državi boljša, hodili na delovno mesto, so zdaj spet doma. Kar pomeni, da prijetna kosila s sodelavci odpadejo in da si je treba topel obrok zagotoviti drugače.

Ker mnogi med delom od doma nimajo časa za pripravo kosila, pa bi vseeno radi pojedli topel obrok in ne zgolj nekaj na hitro iz hladilnika, je idealna rešitev dostava hrane na dom. Prav dostava je bila tista, ki je v času zapiranj rešila posel mnogih gostincev. Ko so morali zapreti vrata gostom, so se preusmerili na catering in dostavo hrane ter tako tudi v covid času še naprej poslovali. Eni bolj, drugi manj uspešno.

Pestro ponudbo najrazličnejše hrane najdete tudi na spletnem portalu Moja dejavnost, ki združuje različne ponudnike znotraj določene panoge z vseh koncev Slovenije. Catering, dostava hrane, celo prostor za zaključene družbe – vse to najdete na portalu Moja dejavnost na enem mestu! Le še klik ali klic vas torej loči do okusnega kosila ali večerje.

Foto: Profimedia Dostava hrane

Zaradi pandemije covida-19 več hrane v smeti

Da je prišlo v času pandemije covida-19 do velikih sprememb na področju prehranjevanja, kažejo tudi podatki Statističnega urada Republike Slovenije, ki vsako leto naredi poročilo o tem, koliko hrane Slovenci zavržemo. Podatki o odpadni hrani za leto 2020 so bili namreč zelo drugačni kot leta poprej.

Lani je v Sloveniji nastalo 143.570 ton odpadne hrane, kar je dva odstotka več kot v 2019. Ali, povedano drugače, prebivalec Slovenije je lansko leto zavrgel povprečno 68 kg hrane. "Vpliv pandemije v 2020 se je pokazal predvsem pri razporeditvi količin v tem letu nastale odpadne hrane po dejavnostih: v gospodinjstvih in trgovini z živili se je zavrglo več hrane kot v 2019, v proizvodnji hrane ter v gostinstvu in strežbi hrane pa manj," piše Surs.

V gospodinjstvih je namreč nastalo 52 % vse v 2020 nastale odpadne hrane (ali za 7 % več kot v 2019), v trgovini z živili 11 % (ali za 6 % več), v proizvodnji hrane 7 % (ali za 10 % manj) ter v gostinstvu in strežbi hrane 30 % (ali za  4 % manj).

Ti podatki pravzaprav ne presenečajo, saj so gostinci kuhali občutno manj, posledično so tudi manj hrane metali stran. Po drugi strani pa smo bili prisiljeni vendarle več kuhati sami doma, zaradi česar se je povečal delež odpadne hrane v naših gospodinjstvih.

Foto: Profimedia Dostava hrane

Dostava hrane in catering v covid času

Sploh na začetku spopadanja z novim koronavirusom, ko o njem nismo vedeli še praktično nič, nas je mnogo tega strašilo. Stresen je bil že obisk trgovine, mnogi so po prihodu domov kupljene embalaže razkužili, nekateri so imeli pomisleke tudi glede dostave hrane na dom in cateringov. Porajala so se vprašanja, kot so: Ali lahko prek na dom dostavljene embalaže dobim novi koronavirus? Ali se lahko okužba širi prek hrane, če je na primer dostavljavec, kuhar ali natakar okužen in se dotika moje hrane oziroma embalaže, v kateri je shranjena? 

Da bo dostava hrane v tem času, ko še vedno skušamo zajeziti širjenja covida-19, čim lažje potekala oziroma da bo čim manj stresna, je tukaj nekaj pomembnih dejstev.

  • "Covid-19 je bolezen dihal; zaenkrat ni dokazov, da bi se lahko okužba širila s hrano ali embalažo. Če bi okužena oseba zakašljala v naš krožnik in bi to onesnaženo hrano zatem zaužili, bi želodčna kislina virus razgradila in zato ne bi bil več nevaren za naše zdravje. V povezavi z živili so mnogo nevarnejši gastrointestinalni virusi – norovirusi, hepatitis A, zaradi katerih zbolimo po zaužitju onesnažene hrane," je že pred časom zapisal Nacionalni inštitut za javno zdravje (s kratico NIJZ) na svoji spletni strani.
  • Pa vendar previdnost nikoli ni odveč. Zato NIJZ še svetuje: "Da pa bi vendarle preprečili sicer neznatno tveganje okužbe s potencialno onesnaženo embalažo, hrano preložimo v čisto posodo, originalno  embalažo pa zavržemo v vrečko za smeti in si temeljito umijemo roke."
  • Če dostava hrane oziroma predaja prek telefona ali spleta naročene hrane poteka hitro in v skladu s priporočenimi ukrepi, to so: pravilno nošenje maske, razkužene roke in (če seveda predaja dopušča) ustrezna fizična razdalja, potem ni bojazni, da bi s tem večali tveganje za okužbo z novim koronavirusom.
Dostava hrane, catering in prostor za zaključene družbe – karkoli od tega iščete oziroma potrebujete, najdete zbrano na enem mestu, in sicer na spletnem portalu Moja dejavnost. Pestro ponudbo lahko preverite TUKAJ!

Foto: Profimedia Catering, hrana

Catering za razvajanje vseh, ki v tem času ne morejo delati od doma

Čeprav je glede na trenutne epidemiološke razmere mnogo ljudi spet prešlo na delo od doma, so v tokratnem valu, ko se gospodarstvo ni zapiralo, še vedno mnogi poklici, ki jih je nemogoče opravljati drugače kot fizično na delavnem mestu. Da bi zmanjšali možnost okužbe z obiski restavracij in menz, bi bilo tudi v primerih, ko se delo še vedno opravlja v službi, smiselno razmišljati o dostavi hrane. Pa še ena zamisel: zakaj ne bi kdaj pa kdaj svojih sodelavcev oziroma zaposlenih malce pocrkljali tudi z res dobrim cateringom? Ta jim bo zagotovo narisal nasmehe na obraze in jim polepšal te jesensko-zimske dni, ki so zaradi aktualnih razmer in ukrepov za mnoge precej stresni in depresivni.

In ker bo prej ali slej tudi to minilo in se bomo – vsaj upamo tako – kmalu vrnili v neko novo normalnost, bodo znova dovoljena tudi večja druženja, poroke, praznovanja rojstnih dni. Ko boste takrat iskali prostor za zaključene družbe, vam bo še kako prav prišlo, da boste lahko našli vse ponudnike na enem mestu. Pa ne le za prostor, tudi za catering, kjer bo poskrbljeno tako za okusne prigrizke kot za ustrezno postrežbo slastnih jedi.

Zato obiščite spletni portal Moja dejavnost še danes. Tukaj so zbrani vsi ponudniki dostave hrane, cateringa in oddaje prostorov za zaključene družbe na enem mestu!
 

Foto: Profimedia Catering, hrana

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.