GEN-I z odličnim poslovanjem v 2020 tlakuje vstop v zeleno preobrazbo slovenske energetike v letu 2021

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ljubljana, 18. februar 2021 – Skupina GEN-I je v letu 2020 presegla vse načrte in ob rekordni prodaji 127,4 TWh električne energije ustvarila najvišji dobiček do sedaj – 15,4 milijonov evrov. Hkrati pa se je Skupina GEN-I skladno s svojo zavezo za zmanjševanja ogljičnega odtisa s pričetkom letošnjega leta povsem odpovedala uporabi energije fosilnih goriv pri oskrbi svojih odjemalcev v Sloveniji. Ob tem lahko odjemalci sami izbirajo vir elektrike, ki jim je najbliže. Navkljub COVID krizi so preteklo leto povečali vlaganja v digitalizacijo in podatkovno analitiko, posebno pozornost pa namenjajo svojim zaposlenim, kar se izraža tudi v tem, da so se po lanskoletni zmagi na izboru Zlata nit letos ponovno uvrstili med finaliste.
Oglej si celoten članek

Na tradicionalnem 13. srečanju partnerjev Skupine GEN-I, ki je skladno z okoliščinami potekalo na spletu, je predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob spregovoril o lanskoletnih dosežkih, vlaganju v kadre in zelenih ciljih družbe. Ob tem je poudaril: "V GEN-I se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo do varovanja okolja in ohranjanja planeta za generacije, ki prihajajo za nami. Zato smo se s pričetkom leta 2021 povsem odpovedali fosilnim virom energije, vsem odjemalcem pa omogočili izbiro med brezogljičnimi viri elektrike – soncem, vodo in jedrsko energijo." Vsi poslovni in gospodinjski odjemalci Skupine GEN-I tako že drugi mesec zapored prejemajo izključno brezogljično elektriko.

Ob koncu leta 2020 več kot 2.100 individualnih hiš proizvaja elektriko s sončnimi elektrarnami GEN-I Sonce, saj so samo v lanskem letu uspeli predati v uporabo skoraj 850 sončnih elektrarn za samooskrbo. Ob tem je potrebno poudariti, da so poslovnim partnerjem pomagali pridobiti za 1 milijon evrov kohezijskih nepovratnih sredstev za podporo vlaganjem v industrijske sončne elektrarne. Potem ko so pred časom predstavili prvo sončno elektrarno na večstanovanjskem objektu na Jesenicah, so lani postavili tudi prvo samooskrbno skupnost v Budanjah pri Ajdovščini.

Po prihodkih se Skupina GEN-I uvršča med največja podjetja v Sloveniji, po petnajstih letih nenehne rasti pa so lani poslovno leto prvič zaključili z več kot 100 milijoni evrov kapitala ter ob tem uspešno znižali neto finančni dolg. Prodaja elektrike jim je v 2020 porasla za 70 %, in dosega skoraj 10 kratnik porabe celotne Slovenije. Večina elektrike je kupljena in prodana na mednarodnih trgih centralne Evrope.

GEN-I je največji dobavitelj električne energije. Najbolj ponosni pa so na zaupanje, ki jim ga izkazujejo njihovi odjemalci. Ob nastopu COVID krize so se zato v družbi odločili, da se svojim odjemalcem za izkazano zaupanje zahvalijo s tem, da so svoje, že tako najnižje cene na trgu, za kar tri mesece še dodatno znižali za 15 %. Dr. Golob je to pospremil z besedami: »V kriznem obdobju ni čas za kovanje dobička, temveč moramo pokazati solidarnost z najranljivejšimi skupinami.« V ta namen so namenili več kot 2 milijona evrov, katerih je bilo deležnih preko 180 tisoč odjemalcev.

Predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob, je ob pregledu poslovnih rezultatov posebno zahvalo izrekel vsem zaposlenim, ki so pomembno prispevali k uspehu družbe: "Zaposleni so temelj našega poslovnega uspeha, zato cenimo njihove zasluge ter tako njim kot odnosom znotraj družbe posvečamo posebno pozornost. Veliko nam pomeni, da smo se na izboru Zlata nit, kjer smo lansko leto osvojili naziv najboljšega zaposlovalca v kategoriji velikih podjetij, ponovno uvrstili med finaliste." Kljub spremembam, ki so se med epidemijo zgodile v družbi, so v Skupini GEN-I v preteklem letu nadaljevali z intenzivnim vlaganjem v svoj kadrovski potencial. V letu 2020 so dodatno zaposlili 85 novih sodelavcev ter skupno število zaposlenih zaokrožili na 530 predanih in motiviranih posameznikov, ki si delijo zeleno vizijo razvoja skupine GEN-I in širše družbe.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.