Je res potrebno skleniti nezgodno zavarovanje za otroka?

Foto: Profimedia Otrok poškodba Foto: Profimedia Otrok poškodba
Otroci odraščajo. Neustavljivo in, kot se mnogim staršem zdi, prehitro. Na poti do odraslosti jim želimo biti v oporo, pa tudi pustiti toliko svobode, da odrastejo v samostojne posameznike.
Oglej si celoten članek

Pred začetkom šole mnogi starši razmišljamo o nezgodnem zavarovanju otroka. Prehitro lahko otrok zaradi nepazljivosti ali trenutka zasanjanosti pristane na urgenci. Strah pred klicem učitelja, prijatelja ali celo bolniškega osebja, da se je otrok znašel v bolnici, ni primerljiv z ničemer. Dobro je vedeti, da bomo vsaj finančno lahko brezskrbni. Dolgotrajna bolnišniška oskrba lahko namreč za sabo potegne tudi visoke stroške.

Pogum in samostojnost sta pomembni lastnosti

Foto: Profimedia Mama z dvema otrokoma Postopno pridobivanje samostojnosti je za vsakega otroka pomembno, tako bodo postali tudi pogumni in se znali znajti v novih situacijah. Ključno je, da otrok postopoma pridobiva izkušnje in ga starši primerno pripravimo. Otroci so si že po naravi zelo različni, velik vpliv pa ima seveda tudi vzgoja. "Nekateri starši si otroka še v 7. razredu ne upajo pustiti samega niti za tri ure. In so otroci, ki v 3. razredu to zmorejo brez kakršnihkoli težav," ugotavlja specialni pedagog Marko Juhant in dodaja, da so jasna navodila za otroke pomembna, vseeno pa jih ne moremo pripraviti na prav vse.

Odraslih ne bo vedno ob otroku

Da bo otrok prej ali slej tudi sam doma, odšel sam v šolo ali se s prijatelji igral na bližnjem igrišču brez nadzora, ne moremo preprečiti, niti ne bi smeli. Tudi starši se moramo naučiti zaupati otroku, saj mu bomo tako dvignili samozavest, postal bo tudi vedno bolj odgovoren. Kljub temu pa je dobro, da smo vedno pripravljeni tudi na najhujše. Trenutek nepazljivosti ima lahko dolgoročne posledice. Žoga, ki med igre odleti na cesto, lahko pomeni obisk v bolnišici, prehitra vožnja s kolesom in padec pa tudi dolgotrajno rehabilitacijo.

Foto: Profimedia Otrok poškodba

Nezgod se žal ne da vedno preprečiti

Padec, opeklina, nesreča – vsakemu od nas se je že zgodila nezgoda. Manjše nezgode lahko hitro pozdravimo doma, pri večjih pa moramo pomoč poiskati pri zdravniku. Leta 2016 je bilo v Sloveniji okoli 185.000 poškodb, 10 odstotkov vseh poškodovanih so predstavljali otroci med 10. in 14. letom starosti. Vsak 22., ki se poškoduje huje, pa po podatkih Zavarovalnice Triglav utrpi trajne posledice.

Kaj je nezgoda? Nezgoda se zgodi nenadno, nepredvideno, neodvisno od vaše volje, deluje od zunaj in naglo na telo. Povzroči poškodbe, katerih posledice so lahko začasna nesposobnost, invalidnost ali smrt.

Otroci so zelo ranljiva skupina poškodovancev, saj se pogosto ne zavedajo razsežnosti svojih dejanj. Najpogostejše poškodbe s trajnimi posledicami pri otrocih po podatkih Zavarovalnice Triglav predstavljajo težji zlomi udov in sklepov ter popolna ali delna izguba zdravega stalnega zoba. Otroci, ki se polni energije igrajo z vrstniki, tečejo, skačejo in plezajo, pogosto pozabijo na pazljivost in varnost, odrasli pa nezgod ne uspemo vedno preprečiti.

Foto: Profimedia Otrok poškodba

Bodimo pripravljeni

Po podatkih Zavarovalnice Triglav se najpogosteje poškodujejo otroci med 11. in 14. letom starosti. Štirje odstotki nezgod se končajo s trajnimi posledicami. "Otroci pač padejo, se poškodujejo. To je del odraščanja," slišimo pogosto, ko se pogovarjamo o nezgodah otrok. Prav zato naj bomo nanje tudi pripravljeni.

Paketi nezgodnega zavarovanja za otroke Pazi name Zavarovalnice Triglav ponujajo različne višine zavarovalne vsote za težje poškodbe (od 25.000 do 120.000 evrov) in letne premije (13,59 do 92,25 evrov ob sklenitve preko spleta).

Poleg kritja najpogostejših poškodb otrok – to so zlomi, izpahi, opekline in podobne poškodbe – nezgodno zavarovanje otrok Zavarovalnice Triglav predvideva tudi možnost trajnih posledic pri otrocih. Trajne posledice so na primer omejena gibljivost sklepov in brazgotine po opeklinah, urezninah ali poškodbah. Nadomestilo se določa na osnovi tipa poškodbe in glede na zavarovalno vsoto.

Primer: Otrok si pri padcu s kolesom poškoduje vranico. Starši so za otroka sklenili paket C zavarovanja Pazi name, kjer zavarovalna vsota za težje poškodbe znaša 40.000 evrov. V tem primeru bo Zavarovalnica Triglav zaradi poškodbe vranice izplačala 20 odstotkov zavarovalne vsote, kar znaša 8000 evrov.

Kako izbrati pravilno zavarovanje za vašega otroka?

Večina slovenskih zavarovalnic ponuja različne akcijske pakete nezgodnega zavarovanja otrok. Prilagojeni so najpogostejšim tveganjem in omogočajo enostavno in hitro sklepanje. Ko se odločite, da boste sklenili zavarovanje, je najbolje, da primerjate čim več paketov in izberete tistega, ki se vam zdi najprimernejši za vas.

Foto: Profimedia Družina

Paketi se po navadi razlikujejo glede na višino zavarovalne vsote, višino in način izplačila, višino dodatnih kritij in dodatne ugodnosti (npr. Zavarovalnica Triglav ponuja tudi asistenco ob nezgodi – pomoč pri organizaciji termina zdravniškega pregleda pri izvajalcih obveznega zdravstvenega zavarovanja ali pri zasebnikih). Seveda je odločilna tudi cena zavarovalne premije in vaše izkušnje s posamezno zavarovalnico. Mnoge zavarovalnice ob sklenitvi zavarovanja ponujajo najrazličnejše popuste, zato pri svoji odločitvi ne pozabite upoštevati tudi teh.

Zavarovalnica Triglav pri vseh paketih nezgodnega zavarovanja za otroke, ki jih posameznik sklene prek spleta upošteva 10-odstotni popust na letno premijo. Paket Nezgoda komplet z nadstandardnim kritjem, pa je še posebej ugoden za vse člane Triglav kompleta, saj jim pripada Triglav komplet popust, za nova zavarovanja pa se obračuna dvojni Triglav komplet popust.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.