Kaj delajo naše smučarske legende danes?

Foto: Hervis
Foto: Hervis
Naši smučarski junaki so na belih strminah v zadnjih desetletjih dosegli obilico izvrstnih rezultatov. Alpsko smučanje je namreč znan slovenski nacionalni šport! Se še spomnite vseh njihovih uspehov?
Oglej si celoten članek

V tem članku se bomo spomnili vseh največjih slovenskih smučarjev preteklih dni, spoznali mlade upe in izvedeli, kako tudi svojega mladega smučarja motivirati za ta čudovit zimski šport!

Pred osamosvojitvijo

Bojan Križaj

Najuspešnejši slovenski smučar pred osamosvojitvijo je vsekakor Tržičan Bojan Križaj, ki je v svetovnem pokalu dosegel osem zmag, največ med vsemi smučarji v moški konkurenci.

Osvojil je srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu leta 1982 ter mali kristalni globus v sezoni 1986/87. Športno kariero je končal leta 1988, nato je bil še nekaj let prisoten v smučarskem svetu, in sicer kot direktor alpskih disciplin pri SZS-ju. Kasneje je sodeloval s svojim smučarskim opremljevalcem Elanom, poslovno delal tudi na Japonskem in se ukvarjal z uvozom piva.

Danes je Bojan dejaven upokojenec, ki še vedno z užitkom smuča.

Mateja Svet

Mateja Svet je bila v svetovnem pokalu prisotna zgolj sedem let, a teh sedem let je bilo neverjetnih. Dosegla je sedem zmag, osvojila mali kristalni globus v veleslalomu, na svetovnih prvenstvih pa osvojila kar pet medalj. Na vrhuncu kariere je na olimpijskih igrah 1988 v Calgaryju postala podprvakinja v slalomu.

Športno pot je končala precej zgodaj, pri rosnih 22 letih, a sledila je izjemna kariera zunaj belih strmin.

Po diplomi na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani se je kot diplomirana delovna terapevtka zaposlila na Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani. Dela na področju psihodrame.

Drugi uspehi smučarjev

Med uspešnimi smučarji pred osamosvojitvijo nikakor ne smemo pozabiti na:

  • Jureta Franka (srebrna medalja na OI v Sarajevu leta 1984, to je prva slovenska olimpijska medalja v zimskih športih),
  • Borisa Strela (bronasta medalja na svetovnem prvenstvu 1982),
  • Roka Petroviča (pet zmag v svetovnem pokalu in en mali kristalni globus v slalomu v sezoni 1985/86),
  • Tomaža Čižmana (bronasta medalja v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu leta 1988).

Med dekleti je zmago in večkratne stopničke v svetovnem pokalu osvojila tudi Veronika Šarec.

Foto: Hervis Hervis

Najuspešnejši smučarji po osamosvojitvi

Tina Maze

Tina Maze si zasluži naziv najboljše slovenske smučarke vseh časov, saj je dosegla številne neverjetne dosežke:

  • zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala z rekordnim izkupičkom točk 2414 v sezoni 2012/13,
  • nosilka štirih olimpijskih medalj (dve zlati),
  • nosilka šestih medalj na svetovnih prvenstvih (dve zlati),
  • zmagovalka na 26 tekmah svetovnega pokala,
  • dobitnica treh malih kristalnih globusov.

Po smučarski upokojitvi se posveča predvsem družini, hčerki Anouk in partnerju Andrei Massiju. Občasno za kanal Eurosport komentira večje športne dogodke, kot so svetovna prvenstva ali olimpijske igre.

Ilka Štuhec

Po uspešnosti Tine Maze sledi Ilka Štuhec, ki je prav tako kot Tina dvakratna svetovna prvakinja, v svetovnem pokalu ima devet zmag, osvojila pa je tudi dva mala kristalna globusa. Ilka še vedno dejavno tekmuje.

Nataša Bokal

Nataša Bokal je smučarka, ki je nastopala za Jugoslavijo in tudi za Slovenijo. Leta 1991 je osvojila srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu. Športno kariero je končala leta 2003, vendar je ostala zvesta smučanju, saj dela kot trenerka mladih v smučarskem klubu v Zagrebu.

Urška Hrovat

Bronasto medaljo v slalomu je na svetovnem prvenstvu leta 1996 v Sierra Nevadi osvojila tudi Urška Hrovat. V svetovnem pokalu je nastopala deset sezon in dosegla pet zmag.

Športno kariero je končala leta 2001, vendar je vsaj delno ostala v smučanju. V Kranjski Gori je ustanovila Smučarski zavod Urška Hrovat. Je tudi slovenska zastopnica smučarskih oblačil Tenson.

Foto: Hervis Hervis

Drugi uspehi

Bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Lillehammerju sta osvojili tudi Alenka Dovžan (danes ponosna lastnica restavracije Ejga na Jesenicah) in Katja Koren.

Katja je še vedno zvesta športu, saj je predsednica .Fundacije za financiranje športnih organizacij

Eden najuspešnejših smučarjev po osamosvojitvi je Jure Košir.

Osvojil je bronasto medaljo na olimpijskih igrah leta 1994 in ima tri zmage v svetovnem pokalu. V svetovnem pokalu je tekmoval kar 15 sezon.

Po končani športni karieri se je posvetil različnim poslom, med drugim je ustanovil blagovno znamko kolagena Aaspire.

Mitja Kunc je osvojil bronasto medaljo v slalomu na svetovnem prvenstvu leta 2001 v St. Antonu. Po končani športni karieri se je zaposlil kot trener pri SZS-ju.

Mladi upi slovenskega smučanja

Uspešne alpske smučarje in smučarke spremljamo tudi v letošnji sezoni.

Med smučarji največ pričakujemo od Štefana Hadalina, Žana Kranjca, Boštjana Klineta in Martina Čatra.

Med smučarkami pa se veselimo uspehov Ilke Štuhec, Mete Hrovat, Ane Kobal, Andreje Slokar, Tine Robnik in Maruše Ferk.

Tudi v mlajših kategorijah imamo obilico perspektivnih smučarjev. To so Neja Dvornik, Živa Otoničar, Rebeka Oblak, Martin Križaj, Anže Čufar, Maks Jan Mirnik in Rok Ažnoh.

Foto: Hervis Hervis

Kako otroke navdušiti za smučanje?

Z učenjem smučanja se nam ne sme muditi. Najprimernejša starost za učenje smučanja je tri leta ali pozneje. Otrok naj se smučanja uči z igro. Za učenje smučanja so najprimernejše smučarske šole ali tečaji.

Otrok za varno smučanje potrebuje dobro smučarsko opremo. Oprema za alpsko smučanje naj vsebuje krajše smuči, palice, udobne smučarske čevlje in čelado, ki je za otroke do 12. leta na smučiščih obvezna. Najprimernejša oblačila so otroški smučarski komplet, rokavice, kapa, šal in očala.

Hervis ima na voljo več kot 100 izdelkov za najmlajše smučarje, ki jih lahko kupite prek spleta ali v trgovinah Hervis.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.