Kaj morate vedeti, ko kupujete 4K televizor?

Foto: Shoptok
Foto: Shoptok
Preberite, kaj vse morate vedeti, ko se odpravite nakupovati nov 4K TV, da bi se lahko pravilno odločili in kar najbolje izkoristili vse, kar prinaša ta tehnologija.
Oglej si celoten članek

Nove tehnologije v svetu televizije prinašajo novosti, ki se jim težko upre vsak pravi ljubitelj zabave na zaslonu.

S pregledom modelov, trgovin in aktualnih cen je Shoptok najboljše mesto za iskanje televizorja, ki vas zanima, pa tudi za izbiro najboljše ponudbe za dodatne prihranke.

Televizorji 4K s svojo impresivno ločljivostjo uvajajo nove standarde, ki postajajo vse pogostejši, tako pri proizvodnji naprav kot pri produkciji vsebin.

In ker so neverjetna slika, barve in podrobnosti odličen način za izkušnjo različnih vsebin, je nakup takšnega televizorja odlična izbira.

Potopite se v najboljšo ločljivost 4K

Preučite nasvete in se oborožite z informacijami. Poiščite televizor 4K, ki ustreza vašim željam in potrebam ter ima vse, kar potrebujete, da uživate v vsaki podrobnosti.

Pravo število slikovnih pik v kombinaciji s pravo diagonalo in dodatnimi funkcijami, ki resnično naredijo razliko, bodo poskrbele, da boste uživali v svojih najljubših prizorih kot še nikoli doslej in opazili podrobnosti, ki vas bodo navdušile.

Poznajte ločljivost 4K v slikovnih pikah

Ta ločljivost ima 3840 x 2160 slikovnih pik, kar je 4-krat več kot ločljivost Full HD. Upodabljanje prizorov je veliko bolj podrobno in živo, vizualni elementi pa so fenomenalni. Če ste v dvomih in niste prepričani, kakšna je resnična razlika, je za vsebino, ki je v formatu 4K, res vredno vložiti malo več.

Foto: Shoptok Shoptok

Izberite televizor, ki podpira HDR

Kakovost slike ni odvisna le od ločljivosti. Ne smemo zanemariti dodatnih tehnologij, ki prispevajo k odličnemu prikazu. Eden od njih je High Dynamic Range, bolj znan kot HDR. Odgovoren je za izrazitejši kontrast in boljšo barvno reprodukcijo, zato se prepričajte, da imajo televizorji 4K, ki se uvrstijo v vaš ožji izbor, HDR10+ ali Dolby Vision kot eno od funkcij.

Tehnologija prilagajanja velikosti slike

Na žalost ni vsa vsebina 4K, kar pomeni, da ne bo vsak zaslon fenomenalen. Toda zahvaljujoč nečemu, kar je znano kot povečanje ločljivosti, se celo vsebina v drugih formatih prilagodi in izboljša, da se na zaslonih teh televizorjev približa standardom 4K.

Preverite, ali ima določen model 4K ustrezno tehnologijo skaliranja in koliko proizvajalec vloži v ta del procesa.

Vsekakor je vedno večja ekspanzija vsebin v formatu 4K, zato vas več odličnih prizorov šele čaka v polnem potencialu te ločljivosti.

Zvok naj bo vreden slike

Za popolno izkušnjo je v idealnem primeru model televizorja 4K opremljen tudi z zvočno tehnologijo, ki mu doda dimenzijo, zaradi česar se zdi, kot da prihaja iz različnih smeri.

V primeru, da televizor ne ustreza vašim kriterijem glede zvoka, bo dober soundbar sistem zlahka rešil težavo.

Ugotovite, ali ima televizor 8-bitno ali 10-bitno ploščo. Barvni razpon pri teh dveh ploščah se zelo razlikuje, zato bi bilo super, da določite, katera plošča ima želeni model. Z 8-bitnim boste dobili 16 milijonov barv, kar se res sliši fenomenalno... Dokler ne slišite, da 10-bitni prikaže milijardo, zato naredi prehode med odtenki bolj vidne in pričara naravnost neverjetno barvo.

Osveževanje slike je pomemben podatek

Modeli z visoko vrednostjo tega parametra prikažejo več slik na sekundo in tako prispevajo k vtisu, da dogajanje teče, brez zaviranja, zakasnitve itd.

Višjo hitrost osveževanja boste še posebej cenili, če uživate v športnem programiranju, akcijskih prizorih in igranju iger.

Večja diagonala je odlična izbira

Če prostor in proračun dopuščata, bo večja diagonala odlična izbira za pravo doživetje slike 4K. Zaradi velikega števila slikovnih pik so nevidni tudi na večjih diagonalah, zato ni razloga, da ne bi izkoristili celotnega potenciala vašega televizorja.

Zagotovite si uživanje v pretočnih platformah in igrah

Če ste ljubitelj Netflixa in podobnih storitev, ki prinašajo najboljše zgodbe na majhne ali malo večje zaslone, boste s 4K televizorjem uživali večkrat več, saj večina proizvaja 4K vsebino.

Ta trend je prisoten tudi v svetu iger, zato je ločljivost 4K odlična izbira za igranje iger, saj jih je v tem formatu vedno več.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.