Kaj na pikniku ne sme manjkati?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sezona piknikov je odprta! Topli in sončni dnevi kar kličejo po druženju na prostem z ljudmi, ki jih imamo radi, če pa je zraven še dobra hrana, potem je druženje še toliko slajše. In če si pomladnih ter poletnih dni ne moremo predstavljati brez piknikov, si slednjih ne moremo predstavljati brez določene priprave in opreme.
Oglej si celoten članek

Priprava je najpomembnejša

Ko se odločimo, da bomo imeli piknik, je zelo pomembno, da skrbno načrtujemo njegovo pripravo. Razmisliti moramo koliko ljudi se ga bo udeležilo in v skladu s tem poskrbeti za zadostno število stolov in miz. Prav tako moramo pripraviti ves pribor in žar, na katerem bomo pekli meso in ostale dobrote. V kolikor gre za večdružinski dogodek, je dobro, da si med seboj razdelite zadolžitve, saj bo tako vse potekalo gladko in brez večjega stresa. Na primer, tisti, ki ima večji in boljši žar, naj peče na žaru, tisti, ki ima večjo teraso, naj bo gostitelj ter pripravi mize in stole, kdor ima več časa, naj gre v nabavo po hrano in pijačo …

Foto: Profimedia žar

Ustrezna količina hrane in pijače

Smiselno je izračunati, koliko mesa, zelenjave, priloge in pijače potrebujemo na osebo, saj se tako izognemo bojazni, da bi česa zmanjkalo, hkrati pa hrane konec piknika ne zavržemo. Pri načrtovanju količin, se svetuje, da namenimo 250 gramov na odraslo osebo in 150 g na otroka. Sedaj je čas, da pobrskamo po Lidl katalogu, kjer bomo našli vse potrebno za piknik. Nabaviti moramo ustrezno količino različnega mesa, ki naj bo pred peko dobro začinjeno, priskrbeti pa moramo še nekaj zelenjave in kruh ali še bolje – lepinje za prilogo. Ne pozabite še na pijačo za odrasle in otroke ter priloge kot so ajvar, majoneza in kajmak, saj se zelo dobro podajo pečenemu mesu.

Vrste žarov

Glavna sestavina dobrega piknika je žar. Uporabimo lahko plinskega, tistega na oglje ali pa električnega.  Plinski žar je vsekakor najbolj praktičen, saj je izredno hitro pripravljen za peko. Njegova glavna prednost je ta, da je meso na njem spečeno v zelo kratkem času. Pri žaru na oglje je v nasprotju s plinskim žarom potrebne veliko več predpriprave, je pa zato meso okusnejše, saj ga dim lepo aromatizira. Odločite pa se lahko tudi za električni žar, ki je sicer glede uporabnosti zelo podoben plinskemu, vendar je njegova prednost v tem, da ga lahko uporabljamo tudi v zaprtem prostoru. Vsak izmed žarov ima določene prednosti in na vas je, da se odločite za tistega, ki je vam najbližji.

Foto: Unsplash Plinski žar, žar, piknik, meso

Peka na žaru

Žar mojstri svetujejo, da se pečenja mesa lotite premišljeno. Meso pred peko nekaj časa hranite pri sobni temperaturi, saj se boste s tem izognili, da ga zunaj preveč zapečete. Najboljše je, da izberete tanjše kose mesa, saj se bodo le-ti spekli hitreje in bolj enakomerno. Meso najprej popecite na visoki temperaturi, da zakrkne, potem pa temperaturo znižajte in tako bo meso zunaj lepo pečeno, znotraj pa bo ostalo mehko in sočno. Pri tem je pomembno, da ga najprej popečete po eni strani, nato pa še na drugi. Meso vedno obračajte s prijemalko za žar in ga nikakor ne prebadajte, saj bo s tem izgubilo sočnost.

Foto: Profimedia Piknik

Kaj naredimo z viškom mesa?

Hrane nikar ne zavrzite. Kotleti in piščančja krilca lahko počakajo na naslednji dan, ko samo skuhate še riž in že imate kosilo. Čevapčiče pa lahko mirne vesti spremenite v polpete ali pa iz njih naredite omako ter zraven skuhate še testenine, ki vam bodo naslednji dan še kako teknile.

Sedaj pa le pokličite ljudi, ki jih imate radi in se dogovorite za nepozabno druženje ob pikniku. Poskrbite še za dobro glasbo in odlično vzdušje bo zagotovljeno. Pa pazite, da ne boste česa zažgali!

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.