Kako varne so igralnice za otroke v Sloveniji?

Foto: Planet LolliPop
Foto: Planet LolliPop
Nakupovanje v ljubljanski ALEJI je prava pustolovščina za vso družino. Medtem ko mamice nakupujejo, se očki ustavijo na kozarcu mrzlega piva, malčki pa se brezskrbno podijo v kar 500 m2 veliki igralnici Planet Lollipop. Vsak kvadratni meter igralnih kotičkov je oblikovan z ljubeznijo in skrbnostjo, igralnice pa se v povprečju vsak mesec razveseli več kot 2400 otrok.
Oglej si celoten članek

O največji igralnici v nakupovalnih središčih v Sloveniji smo spregovorili z varuhom v otroškem igrišču, Janezom Lackovičem, ki nam je razkril, s čim vse se otroci lahko pozabavajo, medtem ko gredo starši po opravkih. Planet Lollipop je v celoti prilagojen potrebam otrok in je opremljen z inovativno opremo visoke kakovosti. Animatorji in zaposleni vsak dan znova poskrbijo za sproščeno vzdušje in varno zabavo naših najmlajših.

Foto: Planet LolliPop Aleja, Planet LolliPop

Igralnica v ALEJI je velika več kot 500 m2. Kaj vse razveseljuje otroke na tako veliki površini? S čim oziroma na kateri lokaciji se po vašem mnenju najraje igrajo?

Glavni del Planeta Lollipop so nedvomno igrala v mreži, ki ponazarjajo labirint. Tam otroci lahko raziskujejo, se igrajo, skrivajo ter se lovijo. Poleg tega ima igralnica dva tobogana. Nekoliko bolj umirjenim malčkom ponujamo tudi bolj umirjene kotičke, kjer se na primer predvajajo pravljice, za male ustvarjalce, ki radi rišejo, pa so pripravljene posebne mizice z nešteto barvicami, listi in pobarvankami. Za tiste, ki so tako veliki, da znajo že sami brati, pa smo pripravili nekaj zanimivih knjigic, ki jih lahko prebirajo sami, s prijatelji in starši. Na lokaciji je veliko animatorjev, ki se z veseljem igrajo skupaj z otroki, jim preberejo kakšno pravljico, skupaj kaj narišejo, napihnejo balončke in podobno. Kar se tiče najbolj popularne lokacije, bi zelo težko izpostavil samo eno. Če pa že, se mi zdi, da se večina starejših otrok zelo rada igra v labirintu, kjer se skrivajo in vozijo po toboganih, medtem ko mlajši radi poslušajo pravljice, deklice pa najraje rišejo in barvajo. 

Foto: Planet LolliPop Aleja

Ali izbrana igrala po vašem mnenju spodbujajo otrokov razvoj? Kako skrbite za varnost otrok? (alergije na hrano, poškodbe pri igranju)

Vsekakor. Nenazadnje že zaradi motorike in orientacije, saj je igralnica tako zelo velika. Igra je varna, saj je vse oblazinjeno in pokrito z mrežami, tako da igrala lahko raziskujejo tudi najmlajši otroci. Otrokom ob obisku ponujamo samo vodo, saj hrana v igralnici ni dovoljena. Dobra stvar tega, da se nahajamo v nakupovalnem središču, je, da nas obkrožajo številne kakovostne restavracije, kjer lahko otroci skupaj s starši potešijo svojo lakoto. Kar pa se tiče rojstnih dni, morajo starši oziroma skrbniki ob prvem obisku izpolniti prijavnico, kjer navedejo morebitna zdravstvena stanja, alergije in podobno.

Foto: Planet LolliPop Aleja

Vaša mega velika igralnica vsebuje tudi nekaj simpatičnih sobic za rojstne dneve. Nam jih lahko na kratko opišete? Komu so namenjene in kaj vse se tam lahko počne?

Planet Lollipop v ALEJI v Ljubljani ima kar tri sobice za rojstne dneve. Mi jim rečemo kar party sobice. Vse so zasnovane po istem principu in so namenjene zgolj praznovanju rojstnih dni. Razlikujejo se po barvah: ena je bolj fantovsko obarvana, druga dekliško, tretja pa je nevtralna. Animatorji pred prihodom slavljenca in njegovih prijateljev poskrbijo, da je party sobica primerno okrašena (napisi Happy Birthday, baloni, pobarvanke ipd.). Vse sobice imajo svoj radio, so zelo dobro zvočno izolirane, imajo svojo disko kroglo ter reflektorske in navadne luči. Rojstni dnevi so primerni za otroke, stare od 4 pa vse do 10 let. Party sobice so dovolj velike, da se otroci pod nadzorom animatorjev v njih lahko igrajo in zabavajo. Opremljene so z mizicami in stolčki, tako da so tam mogoče tudi pogostitve. V ozadju sobic imamo tudi polno opremljeno kuhinjo. 

Foto: Planet LolliPop Aleja

Zakaj oziroma na kakšen način ste drugačni od ostalih igralnic?

Smo največja igralnica v nakupovalnih središčih v Sloveniji. Ponavadi so večje igralnice stavba zase, v našem primeru pa so otroci in starši lahko v isti stavbi in vsi hkrati počnejo nekaj zabavnega – otroci se igrajo, starši pa nakupujejo. Zaposleni se trudimo, da čim več časa preživimo z otroki, da se z njimi igramo in jim pomagamo, skratka, da si za njih res vzamemo čas. Nekaterim malčkom smo tako zelo všeč, da nas obiskujejo tudi vsak drug dan.

Foto: Planet LolliPop Aleja

Kaj vse pa lahko počnejo starši, medtem ko se otroci igrajo?

Glavni namen igralnice v ALEJI je, da staršem z majhnimi otroki omogočimo mirno in brezskrbno nakupovanje ali dolg klepet ob kavi. Ponavadi so malčki pri nas tam nekje od ene pa do treh ur. Otroci, stari med 4 in 10 let, so v igralniškem varstvu lahko sami, tisti, ki so mlajši od štirih let, pa se pri nas lahko zabavajo le v spremstvu starša oziroma skrbnika. V tem primeru gredo na igrala lahko tudi starši, saj so ta konstrukcijsko močna. Včasih se starši še bolj zabavajo kot otroci (smeh).

Foto: Planet LolliPop Aleja

En malček lahko v eni minuti naredi več kot večina odraslih v celem dnevu

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) otroci v najzgodnejšem obdobju svet zaznavajo prek gibanja. Gibanje in gibalne igre, kot so lovljenje, skrivanje in spuščanje po toboganih, pozitivno vplivajo na razvoj mišic in okostja. Otrok, ki bo gibalno aktiven, bo imel po podatkih NIJZ tudi trdnejše kosti in bolj razvito muskulaturo. Gibanje vpliva tudi na malčkove duševne in čustvene sposobnosti ter pripomore k ustvarjalnosti in umetniškemu izražanju. Saj veste, kako pravijo: malček lahko več naredi v eni minuti kot večina ljudi v celem dnevu. 

Svoje navdušenje nad igralnico in njenimi zaposlenimi so izrazile tudi mamice iz celotne Slovenije na portalu Starševski čvek:

»Mene je bilo prvič malce strah, nisem navajena kar tako puščati otrok. Pa sta se mela zelo fajn! Zdaj me kar prosita, kdaj gremo spet.«

Foto: Planet LolliPop Aleja

»Mam 4 in 5 letnika in sta bla obakrat navdušena. Pa cena je res minimalna za tiste dve uri mirnega šopingiranja, neprecenljivo. Majhni otroci se zlo hitro naveličajo zraven hodit po trgovinah in naša dva po pol ure že začneta s cviljenjem, da hočta domov. Tko se pa zamotita in smo vsi srečni.«

Foto: Planet LolliPop Aleja

»Jaz sem šla tja s svojim dvoletnim sinom in mislim, da je blo na koncu meni celo bolj zabavno kot njemu.«

Foto: Planet LolliPop Aleja

»Ne poznam osebno, ampak sestra pravi, da je nečakom super in da jih včasih pusti tam, medtem ko gre po špecerijo v špar pa malo po trgovinah. Je verjetno in staršem in otrokom bolje, da se vsak zabava po svoje, pa še takih igral okoli bloka pač ni.«

 

Planet Lollipop ima štiri ločene dele. Prvega so poimenovali Aktivnost. Gre za del, ki je bolj adrenalinski in kjer nikoli ni dolgčas, saj se vedno kaj dogaja. Drugi, popularen predvsem pri deklicah, je del, ki mu rečejo Kreativnost, kjer malčki lahko ustvarjajo mojstrovine iz različnih materialov, prav tako pa jih tam pričakajo tudi najbolj zanimive igre v vesolju. Tretjemu delu Planeta Lollipop so nadeli ime Sprostitev, saj je ta nekoliko mirnejši, a še vseeno lahko preseneti z unikatnim in edinstvenim pohištvom, ki spodbuja zdrav otroški razvoj. Zadnji in nič manj pomemben del planeta je Zabava. Ta predstavlja najboljšo izbiro za nepozabno praznovanje otroških rojstnih dni.

  

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.