Kateri trgovec ima na policah kar 70 odstotkov slovenskih izdelkov?

Foto: Spar
Foto: Spar
Slovenija zaradi raznolikosti ponuja številne lokalne izdelke in specialitete, ki jih imamo še posebej radi. Pa veste, pri katerem trgovcu najdete kar 70 %* izdelkov slovenskih proizvajalcev? Berite naprej.
Oglej si celoten članek

Podpora lokalnim dobaviteljem na prvem mestu

Lokalni kmetje in domači proizvajalci nam nudijo kakovost in svežino izdelkov, saj kratke transportne poti omogočajo, da dobrote na našo mizo prispejo v zelo kratkem času. Svežina je tako ena izmed ključnih prednosti lokalne pridelave, podpora domačega pa je pomembna tudi zaradi spodbujanja domačega kmetijstva in gospodarstva. Pomembni so vsi slovenski dobavitelji, zato je ključno, da kupujemo tako izdelke priljubljenih slovenskih blagovnih znamk kot tudi pridelke majhnih, tradicionalnih kmetij. Nekaj slovenskih dobaviteljev lahko spoznate v nadaljevanju!

Foto: Spar Spar

V Sparu se zavedajo, da so pomembni vsi dobavitelji, zato sodelujejo z malimi in velikimi. Vzdrževanje dobrih odnosov jih je pripeljalo do točke, na kateri se lahko pohvalijo s ponudbo, v kateri je večina izdelkov slovenskih proizvajalcev – natančneje, kar 70 %*.

Ste že poskusili mlečne izdelke krav, ki se zunaj pasejo celo leto?

Da, prav ste prebrali: ekološka kmetija Kocjančič je prva na slovenskih tleh začela z novim načinom reje krav – krave tako ne živijo v klasičnih hlevih, ampak se tudi pozimi pasejo zunaj. Na trajnih pašnikih se trenutno pase okoli 240 glav goveje živine, družinska kmetija, ki jo vodijo trije bratje in oče, pa se nahaja v vasi Gotenica. Poleg mleka na kmetiji izdelujejo tudi ekološke mlečne izdelke, kot so bio jogurti in bio siri.

Izdelke s kmetije Kocjančič najdete v Sparu. Sodelovanje s trgovcem je pred kratkim obrodilo nove sadove – SPAR je v sodelovanju z družino Kocjančič razvil bio mleko ter bio sir, ki sta vam na voljo pod blagovno znamko SPAR Natur*pur.

Foto: Spar Spar

Sredozemsko sadje in zelenjava še nikoli nista bila tako blizu!

Slovenci se radi podamo na našo obalo, kjer nas greje sredozemsko sonce in vabi osvežilno morje. A Primorska ni priljubljena le zaradi počitniških užitkov, temveč tudi zaradi sredozemskih okusov. Vpliva Sredozemlja se dobro zavedajo v Kmetijski zadrugi Agraria Koper, kjer že več kot 70 let gojijo najboljše pridelke. Sredozemska ilovnato-glinasta tla vsebujejo dovolj humusa ter zadržujejo hranila, ki poskrbijo za prepoznaven okus in videz sadja in zelenjave.

V zadrugi se ponašajo z integrirano, naravi prijazno pridelavo, pri kateri se uporabljajo naravni viri in mehanizmi, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi. Pod svojim okriljem imajo tudi največjega ekološkega pridelovalca zelenjave v Sloveniji. Vse izdelke pridelujejo v zemlji in s pomočjo biotičnega varstva, torej naravnih organizmov. Zadruga ima 50 aktivnih članov, ki sadje, zelenjavo in številne biološko pridelane izdelke pridelujejo na površinah, ki se raztezajo vse od Ankarana do doline Dragonje in zaledja.

Kmetijska zadruga Agraria Koper že leta sodeluje s trgovcem SPAR Slovenija. V Sparu tako nudijo kakovosten paradižnik Purissima, najdete pa še mnoge druge sezonske izdelke.

Foto: Spar Spar

Kmetija, ki združuje ekološko pridelavo in socialno podjetništvo

Za Kmetijo Korenika ste morda že slišali zaradi njihovega zeliščnega vrta, a kmetija je veliko več kot to. Je ekološka kmetija in socialno podjetje v enem: na kmetiji so delo ponudili tudi težje zaposljivim ljudem – invalidom, osebam z nizko stopnjo izobrazbe ali z neprimerno izobrazbo – ki pa jih veseli delo na kmetiji. Vzpostavili so sistem ekološke pridelave in pridelujejo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo, v naravi pa nabirajo sadeže, ki jih predelujejo v ekološke izdelke.

V najbližjem Sparu poiščite lokalne dobrote s Kmetije Korenika in uživajte v okusnih darovih narave. V Sparu najdete vse od njihove bio slivove marmelade do eko sivkinega sirupa in eko koruznega zdroba.

Foto: Spar Spar

Slovenija zaradi raznolikosti ponuja številne lokalne specialitete. Vsaka je prav posebna in ne glede na to, od kod prihajajo, je vsem skupno eno: najdete jih lahko na policah vaše najbližje trgovine SPAR in INTERSPAR.

*Vir: Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Več na www.spar.si.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.