Kosilo, ki ga skuha naš devetletnik

Foto: Mesec pametnih obrokov
Foto: Mesec pametnih obrokov
Tokrat nam je njoke s tunino omako skuhal kar naš devetletnik, saj je priprava tega slastnega kosila res hitra in preprosta.
Oglej si celoten članek
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

ZAJTRK: Ovsena kaša z malinami in chia semeni ter čokoladni kosmiči za otroke

Sestavine:

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Včasih se nam zjutraj zares mudi in nimam niti 10 minut časa, da bi pripravila zajtrk. Takrat si sama rada privoščim instant ovseno kašo z malinami in chia semeni (OATMEAL raspberry CHIA), ki je v 58 odstotkih sestavljena iz ovsenih kosmičev, vsebuje pa kompleksne vitamine C, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12, Niacin in Biotin.

Kašo se sicer po navodilih pripravi tako, da se vsebina ene vrečke preprosto prelije z vročo vodo in zajtrk je pripravljen. A meni se zdi, da ima boljši okus, če jo naredim z mlekom, tako da namesto vode uporabim kravje, riževo, mandljevo ali katero drugo mleko. Zraven si privoščim še skodelico kave Don Jerez. Eurospin sicer ponuja različne vrste mletih kav, kavo v zrnju in instant kave ali kavne nadomestke.

Otroci pa na takšna jutra z veseljem pojedo čokoladne kosmiče – naši so zelo sladkosnedi in vse, kar je čokoladnega, gre brez težav v slast. Sicer se sladki hrani izogibamo, kolikor gre, a včasih je treba tudi malce 'grešiti'. Takrat se mi zdijo dober kompromis polnozrnati čokoladni kosmiči Tre Mulini.

375 gramov veliko pakiranje omenjenih kosmičev v Eurospinu stane 1,49 evra, moji trije otroci pa ga imajo za več obrokov. Le 10 centov več sem odštela za instantno ovseno kašo z malinami in chia semeni, ki mi zadostuje za več obrokov. Za liter mleka Land sem plačala 55 centov – tega smo to jutro porabili vsega, saj otroci radi kozarec mleka spijejo tudi kar tako ob zajtrku.

KOSILO: Njoki s tunino omako

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov Njoki s tunino omako so zares preprosti za pripravo. To je bila ena prvih jedi, ki se jih je naučil naš devetletnik pripraviti skoraj sam (le pri rokovanju z vrelo vodo pri odcejanju njokov seveda potrebuje pomoč). Sama tako zadnje čase le nadzorujem pripravo tega okusnega kosila in skrbim, da se ne pripeti kakšna kuharska nezgoda.

Sestavine:

  • 500 g njokov Tre mulini;
  • 3 konzerve tune v lastnem soku Athena;
  • paradižnikova mezga Delizie dal Sole;
  • žlica kisle smetane;
  • čebula;
  • solata ledenka;
  • sol, olje, kis.

Priprava:

Omako s tuno pripravimo tako, da na olju, ki ga odcedimo iz tuninih konzerv, popražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo tune, malo soli in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj kuhamo kakšnih 10 minut – v tem času ravno skuhamo njoke – nato dodamo še jušno žlico kisle smetane in omaka je končana. Pomešamo jo z njoki in naše kosilo je pripravljeno.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Zraven postrežem še skledo zelene solate z olivnim ali bučnim oljem, ki jo otroci (razen moj izbirčni devetletnik) vedno radi pojedo.

Ker v Eurospinu kupujem veliko pakiranje njokov (1000-gramsko) znamke Tre Mulini (stane nas 1,29 evra) imamo paket njokov za dve kosili. Če preračunam stroške tega kosila, je porcija njokov skupaj s porcijo solate stala približno 90 centov po osebi.

 

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov VEČERJA: Popečena tortilja z dimljenim lososom, mozzarelo in paradižnikom

Tudi večerja je imela malce morskega pridiha, saj smo tokrat jedli dimljenega lososa, zavitega v tortilje.

Sestavine:

  • 2 paketa tortilj Tre Mulini (v enem paketu so tri tortilje), ki imajo dodano ekstra deviško oljčno olje;
  • 2 paketa dimljenjega lososa;
  • 2 paketa mozzarele Land (en paket = 125 g);
  • češnjev ali navaden paradižnik.

Priprava:

Tortilje, ki so na hitro popečene na ponvi, so zares hitra in okusna večerja. Tokrat smo pogrete tortilje nadevali z divjim lososom, mozzarelo in svežim paradižnikom, jih zavili in en, dva, tri, že jih ni bilo več. Vsak od otrok je pojedel po eno tortiljo, midva z možem pa vsak eno in pol. Zraven tortilj so otroci popili še vsak svoj sadni jogurt in nato odšli spat siti in zadovoljni.

Dimljen losos je sicer med malce dražjimi proizvodi, tudi tortilje. Tako je bila v primerjavi z ostalimi obroki tega tedna večerja za odtenek dražja. Po osebi je namreč stala približno 2 evra in 60 centov.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Sobota je dan za čiščenje

Pri nas si ob sobotah običajno vzamemo uro ali dve, da s skupnimi močmi počistimo naš dom. Sama se vedno lotim kopalnice in stranišča. Tokrat sem v Eurospinu kupila tri čistila znamke Dexal: sredstvo za čiščenje kopalnice (1,29 evra), odstranjevalec vodnega kamna (1,45 evra) ter čistilo za stranišče, ki je bilo ravno v akciji in sem zanj namesto 1,19 evra odštela zgolj 89 centov. In nad njihovim učinkom sem bila navdušena!

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.