Kulinarični eksperiment s slovenskim kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom

Foto: Spar SPAR Pavcnik Foto: Spar SPAR Pavcnik Foto: Spar SPAR Pavcnik
V obeležitev svetovnega dneva hrane se je podjetje SPAR Slovenija odločilo pripraviti svojevrsten eksperiment, s katerim so ljudem dali priložnost, da razmislijo o svojem odnosu do hrane.
Oglej si celoten članek

Skupaj s priznanim kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom iz restavracije Pavus so razkrili mnoge skrivnosti kuhinje in surovin pod naslovom: Nič ne bo ostalo. Mimoidoči so bili namreč povabljeni na okusno kosilo, SPAR Slovenija pa jih je navdušil z uporabo nepričakovanih sestavin, ki so jih razkrili šele po koncu obroka. Razkritje razloga in sporočila akcije je na obraz zadovoljnih udeležencev narisalo nasmeh in presenečenje obenem.

Foto: Spar SPAR Pavcnik Kosilo iz hrane, ki bi jo sicer zavrgli

Eksperiment je potekal v Restavraciji INTERSPAR v Centru Vič. Mimoidoči so bili povabljeni na okusno kosilo, pripravljeno izpod rok vrhunskega chef-a. Po trihodnem meniju so bili udeleženci vidno navdušeni nad kulinarično izkušnjo, ki jim jo je pripravilo osebje Restavracije INTERSPAR. Niso pa vedeli, da se za vsem skupaj skriva veliko pomembnejše sporočilo. Po kosilu je namreč do njih pristopil Marko Pavčnik, chef restavracije Pavus, in jim povedal, da je bil celoten meni sestavljen iz hrane, ki bi jo drugače (po vsej verjetnosti) zavrgli ali pa je ta bila tik pred potekom roka uporabe. Presenečenje, da so lahko takšne jedi zelo okusne, je bilo veliko.

Razmišljate o problemu ostankov hrane?

»S to akcijo smo želeli opozoriti na problem ostankov hrane, katere največji delež proizvedejo ravno gospodinjstva. Skupaj z vrhunskim chef-om Markom Pavčnikom nam je uspelo dokazati, da lahko tudi iz hrane, ki jo mislimo zavreči ali pa je ne uporabimo, ker je tik pred potekom roka, pripravimo okusen obrok. Izredno smo veseli pozitivnih odzivov sodelujočih in upamo, da je bil naš eksperiment korak naprej k boljšemu svetu, z manj zavržene hrane«, so akcijo komentirali v SPAR Slovenija, kjer so v ta namen odprli tudi posebno spletno mesto z nasveti na www.spar.si.

SPAR Slovenija kot velik slovenski trgovec čuti veliko odgovornost do hrane, zato v akciji Donirana hrana že nekaj let sodeluje tudi z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, distrikt 129 – Slovenija. Izdelke, ki ob koncu dneva ostanejo neprodani in so varni za uživanje, namreč pripravijo za predajo dobrodelni organizaciji.

Vsak posameznik bi moral premisliti

Chef Marko Pavčnik je ob tem dodal: »Zaradi problema zavržene hrane bi se moralo marsikaj spremeniti v celotni prehranjevalni verigi. Predvsem bi moral vsak posameznik razmisliti, kaj lahko spremeni pri svojem rokovanju s hrano. Doma in v restavraciji se zato trudim privzgojiti spoštovanje do hrane, do pridelovalca, do živali. Razsipnosti ne maram. Osnovno spoštovanje do hrane imam v genih. Že od začetka moje kariere se trudim kuhati po načelu »zero waste« filozofije. Zelenjavo in ostala živila naročam racionalno in skrbim za ustrezno skladiščenje. Prepričan sem, da bi lahko z malo več pozornosti in premišljenosti zavrgli bistveno manj hrane.«

Foto: Spar SPAR Pavcnik

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.