Mladi slovenski kmetje z vizijo in odličnimi izdelki

Foto: Spar
Foto: Spar
Vedno več Slovencev prisega na domače in lokalno, zato skrbno prebirajo etikete in sledijo izvoru izdelkov.
Oglej si celoten članek

Tega se v Sparu dobro zavedajo, zato sodelujejo s slovenskimi pridelovalci in predelovalci hrane, med katerimi je vedno več mladih. Spoznajte mlade kmete in njihove izdelke, ki jih boste našli na Sparovih policah.

Zaradi krajših poti od pridelovalca do potrošnika je lokalno pridelana hrana bolj kakovostna, česar se zaveda tudi Spar Slovenija. 

Od kmeta do mize

Se sprašujete, zakaj je domača, lokalno pridelana hrana bolj kakovostna? Ker omogoča krajše poti od pridelovalca do potrošnika, zaradi česar živila ohranjajo višjo hranilno vrednost. Ta namreč začne upadati takoj, ko plod odrežemo od njegovega vira hrane in vode, zato mora začeti uporabljati lastne zaloge.* Krajše transportne poti imajo pozitiven vpliv tudi na okolje. Z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane podpirate slovenske kmete in s tem tudi razvoj slovenskega podeželja. Ne nazadnje pa vedeti, od kod prihaja hrana, pomeni vedeti, kaj jeste.  

V Sparu prisegajo na lokalno

V Sparu se zelo dobro zavedajo prednosti lokalne pridelave in samooskrbe z živili, zato si v okviru projekta »To smo mi« prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. Ponosni so, da je v njihovi ponudbi kar 70 % izdelkov slovenskih proizvajalcev**.

Nov korak naprej pa je Sparova iniciativa »Naravnost od pridelovalca«, ki jo v Sparu uresničujejo v sodelovanju s svojimi zanesljivimi partnerji. Na ta način omogočajo kmetovalcem pravičnejši odkup pridelkov in izdelkov, spodbujajo živalim prijazno rejo ter pripomorejo k razvoju slovenskega podeželja in večji samooskrbi Slovenije s hrano v prihodnosti. Z omogočanjem krajših transportnih poti, ki obenem pomenijo manj stresa za živali in nižje emisije CO², pa prispevajo tudi k skrbi za naš planet. Seveda pa imate pri tem dobrobit tudi kupci, saj na Sparovih policah pod oznako »Naravnost od pridelovalca« najdete kakovostna živila preverjeno slovenskega porekla.    

Od mladih pridelovalcev za vas

Slovenskim kmetom že sledi nova generacija zagnanih pridelovalcev z vizijo. To so mladi kmetje, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Jaka Kastelic prihaja z Ekološke kmetije Kastelic, kjer se ukvarjajo z ekološkim kmetijstvom, s poudarkom na sadjarstvu, in so znani po odličnem ekološkem jabolčnem čipsu. Njegova jabolka pa so našla pot tudi v eko jogurte iz senenega mleka Ekološke kmetije in sirarne Kukenberger, ki jo od leta 2011 vodi Toni Kukenberger.

Foto: Spar kmetija, spar

Jaka Kastelic z Ekološke kmetije Kastelic, ki je znana po ekološkem jabolčnem čipsu.

Na Kmetiji Rakovec – po domače pr' Matjaž gojijo prav posebno superživilo – spirulino. Certificirano ekološko modro-zeleno algo od leta 2019 prideluje in skrbno predeluje v izdelke mladi pridelovalec Janez Rakovec.

Foto: Spar kmetija, spar

Janez Rakovec s Kmetije Rakovec – po domače pr' Matjaž, kjer gojijo spirulino.

Tradicionalni slovenski živili, zelje in repo, pa pridelujejo na Kmetiji Zupanec (po domače Jerin), ki se ukvarja s pridelavo zelenjave na kmetiji. Kisanje zelja in repe v domači kisarni poteka po tradicionalni metodi fermentacije, ki so jo poznale že naše babice. Oče Janez je z inovativnimi pristopi h kmetijstvu in predelavi zelenjave navdušil tudi najstarejšo hčer Klaro.

Foto: Spar kmetija, spar

Klara Zupanec s Kmetije Zupanec, ki se ukvarja s pridelavo kislega zelja in repe.

Z mladimi kmeti se je pogovarjal voditelj David Urankar. Spoznajte jih pobliže v vlogu. Omenjeni izdelki pa so ali bodo na voljo tudi v trgovinah Spar in Interspar.

*Vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/zakaj-izbrati-lokalno-hrano/ 
**Zaokroženi odstotek povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.
(VIR: https://www.varuhverigehrane.si
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.