Mučne bolečine, o katerih ne govorimo dovolj

Foto: Novartis
Foto: Novartis
Kljuvajoča bolečina se začne le na enem mestu, a se kaj kmalu začne širiti. Iščeš temo, saj vsak pomežik, ki povzroči spremembo v svetlobi, čutiš kot napad na čute. Slabost, bolečina, bruhanje. Na cesti mimo okna zapelje avto in pomisliš, da bi bilo manj boleče, če bi zapeljal preko tebe. Ponovno je napadla migrena.
Oglej si celoten članek

Migrena ni le glavobol, je nevrološka motnja, ki lahko izredno poslabša kvaliteto življenje osebe, ki trpi zaradi njih. In teh oseb ni malo. V resnici je migrena zelo pogosta težava, saj zaradi nje trpi vsaka sedma oseba. V Sloveniji jo ima 11% prebivalstva, 2-3 krat pogosteje pa za njo trpijo ženske.

Migrena najpogosteje prizadene ljudi v najbolj aktivni dobi – večina bolnikov za napadi migrene trpi med 25. in 55. letom starosti.

Kako poteka napad migrene

Foto: Profimedia glavobol

Vsak posameznik, ki trpi za migreno, njene napade doživlja drugače. Kar pa je skupnega velikemu številu napadov je kljuvajoča ali utripajoča bolečina v glavi, ki jo spremljajo težave s koncentracijo, slabost, lahko tudi bruhanje, pogosto pa tudi preobčutljivost na svetlobo in zvoke. Pri nekaterih lahko migreno spremlja tudi "avra", ki lahko vključuje vidne motnje ali pa omotico, otežen govor, mravljinčenje.

Napadi migrene se pri nekaterih pojavijo le redko, lahko tudi le enkrat ali dvakrat v življenju. Pri drugih pa so napadi migrene stalnica, do katere pride tudi večkrat tedensko. Če pri tem upoštevamo, da lahko napad migrene traja od nekaj ur do nekaj dni, ni čudno, da nekaterim ljudem migrena preprečuje, da bi normalno živeli svoje življenje.

Zaradi napadov migrene lahko izostajamo iz službe, se ne moremo koncentrirati med delom ali izobraževanjem, ne moremo uživati v igri s svojimi otroki.

Vse to zaradi nečesa, kar marsikdo še vedno enači s preprostim glavobolom. To je tudi en od razlogov, da marsikateri pacient ne obišče nevrologa. Posledično je le 45% bolnikov diagnosticiranih z migreno.

Lahko migreno pozdravimo?

Foto: Shutterstock Ženska glavobol

Migrena ni ozdravljiva, jo pa lahko z zdravnikovo pomočjo kontroliramo. Pri večini ljudi, ki trpijo za migreno, do napada pride zaradi sprožilnih dejavnikov. Kaj migreno sproži, mora vsak ugotoviti sam, pri tem pa si lahko pomagamo z dnevniki glavobola in aplikacijami, ki sledijo morebitnim sprožilnim dejavnikom. Pogosti sprožilni dejavniki so alkohol, sladkor, citrusi, siri in druga živila, stres, pomanjkanje spanja in spremembe vremena. Migreno lahko povzročijo tudi hormonske spremembe.

Zdravo življenje z zdravo prehrano, izogibanjem stresu in dovolj spanja je prvi korak k preprečevanju migrenskih napadov. Ko pa do njih kljub vsemu pride, je treba reagirati hitro. Migreno lahko zdravimo s protibolečinskimi zdravili, ki jih v lekarni kupimo ali pa dobimo na recept in s tabletami proti slabosti. Na voljo je tudi nekaj preventativnih zdravil za napade migrene, za katera pa se zdravnik odloči v primeru, da ima pacient več kot 4 napade mesečno. Nekateri se odločijo tudi za alternativno zdravljenje, še posebno priljubljena je akupunktura.

Naj migrena ne bo tabu tema

Foto: Profimedia glavobol

O migreni pogosto težko govorimo. Prepogosto ljudje, ki bremena in bolečin, ki jih bolezen povzroča, ne razumejo, bolnike obtožijo lenobe in različnih namišljenih bolezni. Pri tem ne pomaga dejstvo, da več kot polovica ljudi, ki trpijo zaradi migren, trpi tudi zaradi nespečnosti. Posledično so zato čez dan tudi manj storilni in trpijo zaradi otežene koncentracije. Prav tako več kot polovica ljudi, ki trpi zaradi napadov migrene, trpi tudi zaradi anksioznosti ali depresije.

Svojci bolnikov včasih ne znajo prisluhniti bližjim, ki trpijo zaradi bolezni, ki je zunaj njihovega nadzora. Zaradi tega je lahko tako bolnikom, kot tudi njihovim svojcem, v veliko pomoč spletna stran migrena.si, kjer lahko najdemo tako vse informacije o bolezni in njenem zdravljenju, kot tudi izpovedi bolnikov in njihovih svojcev.

Spletna stran migrena.si je tako namenjena osveščanju in opolnomočenju tako bolnikov kot tudi njihovih najbližjih, hkrati pa omogoča, da lahko oboji soustvarjajo skupnost ljudi, katerih življenja trpijo zaradi migrene. Vsi uporabniki strani lahko z drugimi delijo svoje zgodbe in izkušnje s soočanjem z migreno ter prek tega vidijo, da v tem trpljenju niso sami.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.