Načrtovanje funkcionalne moderne kuhinje za vsak dom

Foto: Pohištvo Jereb
Foto: Pohištvo Jereb
Načrtovanje kuhinje je definitivno ena izmed najbolj pomembnih zadev, ko pride do opremljanja ali obnove doma, saj večini ljudem kuhinja pomeni prostor, ki ga izredno veliko uporablja in mora biti posledično tudi kar najbolj praktičen glede na preference vsakega posameznika.
Oglej si celoten članek

Poleg tega je kuhinja tudi prostor, v katerem se družimo ali pa skupaj ustvarjamo nove ter poznane jedi. Nekateri se tako odločijo za načrtovanje kuhinje brez jedilnega prostora, drugi raje tovrstne zadeve združijo. Glede na to, kaj vse počnemo v kuhinji in kaj vse v kuhinji tudi hranimo oziroma uporabljamo, je bistvenega pomena to, da je kuhinja za nas funkcionalna.

Foto: Pohištvo Jereb Majer.si

Proces načrtovanja takšnega prostora zna biti dolgotrajen in naporen, lahko pa je tudi zelo prijeten. To je seveda odvisno od več dejavnikov, kot na primer, kakšna je vaša prvotna ideja oziroma želja, kakšen prostor imate na voljo, kakšen je vaš finančni okvir in pa ne nazadnje tudi to, katero podjetje vas podpre tekom tega procesa (na primer pri načrtovanju kuhinje in pri nakupu opreme, vse od pohištvenih elementov pa do gospodinjskih aparatov ter manjših dodatkov, ki prostor dodatno popestrijo).

Foto: Pohištvo Jereb Majer.si

Stil oziroma slog in funkcionalnost kuhinj se vsekakor spreminja skozi čas, v koraku z različnimi modnimi trendi in tudi napredkom v tehnologiji. Če pogledamo kuhinje deset let nazaj in sedaj, bomo zagotovo opazili kar nekaj večjih razlik. Razlike se pojavljajo tudi pri večjih in manjših elementih kuhinje (med manjšimi spremembami, a izredno funkcionalnimi so na primer vtičnice, ki imajo USB priključke). Moderne kuhinje slovijo po svojem minimalističen in elegantnem slogu, kjer velikokrat sploh ne opazimo na prvi pogled kje in kako se pohištvo odpira, saj kljuke oziroma ročaji niso vidni – takšno funkcionalnost nam omogoča posebna tehnologija pohištvenega okovja, o kateri bomo spregovorili v nadaljevanju.  

Foto: Pohištvo Jereb Majer.si

Obstaja nekaj splošnih smernic, ki nam lahko pridejo prav pri načrtovanju kuhinje. Med takšne smernice na primer sodijo nasveti, kot so, da nad kuhalno ploščo ne nameščamo visečih omaric, da štedilnik ne stoji pri oknu z zavesami, da pomivalno korito ne sodi poleg štedilnika, da postavimo pomivalni stroj blizu pomivalnega korita in tako dalje. Gre za določene varnostne in funkcionalne vidike, ki so se tekom različnih življenjskih obdobij pokazale za najbolj smiselne ter varne.

Foto: Pohištvo Jereb Majer.si

Kuhinja v osnovi sicer služi temu, da v njej pripravljamo hrano, ki jo nato kuhamo ali pečemo, hkrati pa v njem tudi hranimo živila oziroma del živil, ki ni shranjen v posebnem prostoru (nekaterim je združevanje prostora hrambe v kuhinji funkcionalno, medtem, ko drugi za hrambo izberejo drug prostor). Skladno s tem je pomembno, da imamo v kuhinji dovolj prostora in da je le ta smiselno organiziran glede na to, kako se premikamo po prostoru. Verjetno si ne želite v procesu kuhanja in peke opraviti več sprehodov po celotni kuhinji, če le to ni potrebno. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je najbolj primerna razvrstitev kuhinje v delovnem trikotniku, torej v zaporedju delovna plošča – pomivalno korito – delovna površina – kuhalna plošča- delovna površina – pečica – delovna površina. Gre za model kuhinje, ki nam omogoča kar najmanj sprehodov po prostoru, saj vam bo v smislu procesa od priprave do kuhe oziroma peke hrane, vse na dosegu rok.

Foto: Pohištvo Jereb Majer.si

Vsak izmed nas ima neke določene osebne preference glede gibanja po kuhinji, možnosti izbranega prostora, pojma funkcionalnosti in estetike. Na tem mestu vam vsekakor priporočamo, da razmislite o tem, če bi bilo tudi za vas najbolj smiselno, da si zagotovite svojo sanjsko kuhinjo – kuhinjo po vaši meri. Svetujemo vam, da obiščete koga izmed ponudnikov izdelave kuhinj po meri in jim predstavite svoje vizije. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z izdelavo kuhinj po meri imajo namreč ogromno znanja in izkušenj, ko pride do najbolj modernih in raznovrstnih kuhinj. Preko tovrstnih ponudnikov boste lahko opravili izris bodoče kuhinje in dobili na voljo nekaj različnih končnih variant. Eden izmed primernih ponudnikov tovrstne dejavnosti je podjetje Pohištvo Jereb.

Poleg same postavitve, boste v smislu funkcionalnosti lahko predlagali tudi uporabo tehnologije pohištvenega okovja, ki vam bodo najbolj ustrezale. Pohištveno okovje je lahko električno, mehansko ali pa kombinirano. Na trgu lahko najdete različne blagovne znamke pohištvenega okovja, med katerimi pa je Blum definitivno ena izmed rešitev, po katerih poteka največ povpraševanja. V ponudbi omenjenega okovja lahko najdete različne tehnologije, primerne za pohištvo različnega materiala, oblik in velikosti, kar pa omogoča uresničitev edinstvenih idej za vaše kuhinjsko pohištvo. Različne linije produktov blagovne znamke Blum sicer omogočajo več vrst rešitev odpiranja in zapiranja omaric, organizacije prostora in drugih funkcionalnih zadev. Pohištveno okovje Blum si lahko ogledate in kupite preko podjetja Majer.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.