Najbolj učinkovita in najtišja je? Slovenska toplotna črpalka!

Foto: arhiv kronoterm
Foto: arhiv kronoterm
V slovenskem podjetju Kronoterm so predstavili novo ogrevalno toplotno črpalko zrak/voda Adapt, ki se je na lestvici med 1176 toplotnimi črpalkami v Evropi uvrstila na prvo mesto.
Oglej si celoten članek

Lestvico toplotnih črpalk pripravlja nemški zvezni urad za gospodarstvo in nadzor izvoza (BAFA), pri čemer ocenjuje različne lastnosti naprav in jih razvršča po učinkovitosti. Toplotna črpalka Adapt se je na sam vrh lestvice prebila z izjemno učinkovitostjo, njeno letno grelno število SCOP je za toplotne črpalke zrak/voda neverjetnih 5,21. To je številka, ki jo ne dosega nobena druga toplotna črpalka zrak/voda na evropskem trgu. K uvrstitvi na prvo mesto pa sta pripomogli še neverjetna tihost delovanja, zunanja enota je tišja od računalnika, in sistem inteligentnega prilagajanja zunanjim temperaturam in lastnostim hiše.

Foto: arhiv kronoterm Toplotna črpalka Adapt

Toplotna črpalka Adapt premika meje

Toplotna črpalka zrak/voda Adapt ni zgolj korak naprej v evoluciji, temveč premika meje na področju razvoja ogrevalnih toplotnih črpalk. »Vedeli smo, da zgolj evolucija ne bo dovolj, zato smo znanje in zavedanje povezali z različnimi strokovnjaki, uporabniki, monterji, prevozniki, projektanti, arhitekti in serviserji, da bi našli točno to, kar potrebujete v vašem domu,« je na predstavitvi nove toplotne črpalke povedal Bogdan Kronovšek, direktor podjetja Kronoterm.

Plod lastnega razvoja, ki temelji na skoraj petdesetletni tradiciji podjetja Kronoterem, je toplotna črpalka, ki je izjemno učinkovita, tiha, pametna, trajna, všečna na videz, preprosto se jo upravlja, tudi na daljavo, in prijazna do okolja.

Učinkovito deluje pri temperaturah od -25 do 40°C

V podjetju so razvili dve različici, ki se razlikujeta po moči. Kupci bodo od septembra dalje lahko izbirali med toplotno črpalko z močjo od tri do 12 kW in malo močnejšo, z močjo od štiri do 16 kW. 

Sposobnost obeh je, da učinkovito delujeta v območju zunanjih temperatur od -25 do 40°C. Temperatura dvižnega voda, torej ogrevalne vode, ki lahko kroži po sistemu talnega gretja ali radiatorjev, lahko doseže od sedem pa vse do 67°C. Prav zato je toplotna črpalka Adapt primerna za ogrevanje vseh vrst hiš, ne glede na to, ali so v njih radiatorji ali talno gretje. Njeno delovanje je zasnovano tako, da vse do zunanje temperature -10°C deluje z nespremenjeno močjo. Šele ko se zunanje temperature še znižajo, ji začne padati moč, kljub temu pa je tudi pri zunanji temperaturi -25°C sposobna ogrevalno vodo ogreti na 55°C.

Pametno delovanje in samodejno prilagajanje

O izjemni učinkovitosti toplotne črpalke priča letno grelno število, ki je pri temperaturi dvižnega voda 35°C kar 5,21, pri temperaturi 55°C pa še vedno visokih 3,67. Tako visoko učinkovitost so med drugim dosegli z inteligentnim upravljanjem ogrevanja. Toplotna črpalka se je namreč sama sposobna prilagoditi okolju. To pomeni, da na eni strani prek zunanjega senzorja spremlja zunanje temperature, na drugi upošteva želeno notranjo temperaturo, hkrati pa se, in to je velika novost ter prednost, sama nauči prepoznati lastnosti hiše, ki jo ogreva. Samodejno se bo prilagodila okolju, kar omogoča, da je njena učinkovitost tudi do 30 odstotkov večja.

Izjemno preprosto upravljanje 

Za uporabnika to tudi pomeni, da monterju ali serviserju pove, kolikšno temperaturo želi v prostorih, potem pa na toplotno črpalko lahko praktično pozabi. Nič več ni treba nastavljati temperaturnih krivulj delovanja, ko bo naprava spoznala hišo, bo vse opravila sama in ves čas delovala optimalno.

Foto: arhiv kronoterm Del sistema je tudi ličen stenski pametni upravljalnik, s katerim preprosto lahko upravljate toplotno črpalko in ogrevalni sistem. Poleg spremljanja zunanjih temperatur in nastavljanja notranjih, omogoča še več naprednih funkcij za samodejno delovanje. Sistem lahko nadgradite s pametnim sistemom Cloud.Kronoterm, ki omogoča upravljanje na daljavo prek mobilne naprave, sledenje delovanju in porabi energije, samodejno odkrivanje in javljanje napak, ter tudi marsikatero njihovo odpravo kar na daljavo, ne da bi moral priti serviser.

Zanesljivo in dolgotrajno delovanje

V podjetju Kronoterm so poskrbeli tudi za zanesljivost delovanja. Razvili so sistem, ki zmanjšuje število odtaljevanj, ter sistem za dolgoročno delovanje. Ohišje zunanje enote je robustno in zagotavlja zaščito vseh vitalnih delov naprave. Vgrajen uparjalnik ima povečano površino, zato se izloča zelo malo vlage, nabira se manj sreža, zato je potrebnih manj odtaljevanj. Cev za odvod kondenza in korito sta ves čas ogrevana in se preprosto čistita. Vse skupaj pa poveča učinkovitost toplotne črpalke.  

Novost je tudi to, da toplotna črpalka sama skrbi za ustrezno in pravočasno mazanje kompresorja. Sistem dolgoročnega delovanja s sistemom za vračanje olja in posebnimi algoritmi zagotavlja potrebno mazanje črpalke v vseh vremenskih razmerah in pri vseh vrtljajih motorja. Zato bo kljub stalnemu delovanju obraba kompresorja manjša.

Prijazna tudi do okolja

Poleg tega, da toplotna črpalka kot vir toplote izkorišča zrak, je do okolja prijazna tudi zaradi lažje razgradljivega hladiva, s katerim je polnjena. V njej je popolnoma novo hladivo R452B, ki nima vpliva na ozon oziroma mu ne škoduje. Hladivo ima kar 67 odstotkov nižji ogljični odtis od obstoječih hladiv. 

Foto: arhiv kronoterm Toplotna črpalka Tiha kot hladilnik ali računalnik

Delovanje toplotne črpalke Adapt je izjemno tiho in ga lahko primerjamo s hrupom, ki ga povzročata računalnik ali hladilnik. Pri maksimalnih pogojih delovanja so za močnejšo različico toplotne črpalke na štirih metrih od zunanje enote izmerili raven hrupa od 26  do 41 dB, na desetih metrih pa od 18 do 33 dB. Lahko rečemo, da je toplotna črpalka Adapt kar petkrat tišja od drugih toplotnih črpalk. Tako nizko raven hrupa med drugim zagotavlja bionični ventilator z lopaticami v obliki sovinih kril, ki se vrti zelo počasi, ne da bi to vplivalo na delovanje in učinkovitost naprave. Kompresor in ostale glasne dele so zaprli v zunanjo enoto, ki jo obdaja posebno oblikovana in izolirana zvočna komora. 

Ne bo je treba skrivati, zlila se bo z okolico

Pri razvoju novega izdelka niso pozabili niti na njegov videz. V sodelovanju z Gigo Design so razvili lično zunanjo enoto, ki jo lahko izbiramo v štirih različnih barvah oziroma materialih. Njena postavitev je preprosta, namestimo jo lahko praktično kamor koli, saj je skoraj neslišna. Ne potrebuje dodatne zaščite, kot so nadstreški ali ograje. Nova zunanja enota je precej manjša od zunanjih enot toplotnih črpalk prejšnje generacije, pa še vedno ne premajhna, saj v podjetju niso želeli na račun velikosti ogroziti učinkovitost delovanja in nivo hrupa.

Tudi notranja enota je kompaktna in všečna, za njeno postavitev potrebujemo zgolj pol kvadratnega metra prostora, po videzu pa spominja na kos pohištva, zato jo lahko postavimo tudi na hodnik, torej zanjo ne potrebujemo posebnega prostora. 

Foto: arhiv kronoterm Toplotna črpalka

V notranji enoti je 200-litrski zalogovnik za sanitarno vodo. Vgrajen ima tudi sistem pretočnega segrevanja in shranjevanja sanitarne vode, hidravlično uravnotežen sistem, sistem za ogrevanje v izrednih razmerah, popolni nadzor nad učinkovitostjo in stroški obratovanja, omogoča pa tudi oddaljeno polnitev ogrevalnega sistema.

Prihranki v vrednosti družinskega avtomobila

V podjetju Kronoterm so izračunali tudi prihranke pri ogrevanju. Če zdaj za ogrevanje uporabljate kurilno olje, lahko stroške v 15 letih znižate celo toliko, da si s privarčevanim lahko kupite družinski avtomobil v vrednosti 26 tisoč evrov. Prehod z ogrevanja z zemeljskim plinom na toplotno črpalko Adapt pomeni do 15 tisoč evrov prihrankov, pri zamenjavi peči na pelete do 13 tisoč in pri zamenjavi IR-panelov celo do 32 tisoč evrov.


 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.