Najcenejše ogrevanje? Presenečeni boste!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Lastniki nepremičnine se danes pri izbiri ogrevalnega sistema najpogosteje odločajo med ogrevanjem na plin, drva ali pelete in toplotnimi črpalkami. V članku navajamo prednosti in slabosti posameznih sistemov ogrevanja ter primerjamo njihove cene.
Oglej si celoten članek

Drva: Najcenejša, vendar nepraktična

Najcenejše je še vedno ogrevanje na drva, a ta niso primerna za vse domove. Z njimi je največ dela, kljub temu da gre za obnovljiv vir energije, pa obremenjujejo okolje.

  • Prednosti: cena, dostopnost, obnovljiv vir, lahko jih pripravimo sami 
  • Slabosti: z ogrevanjem na drva je veliko dela, zamudno, potrebno je skladišče
  • Skupni strošek v 10 letih (investicija + letni strošek energenta): 8.500 €

Pridobi 6 brezplačnih ponudb za peč na drva

Toplotna črpalka: Višja investicija, dolga življenjska doba

Med alternativami je najbolj ekonomično ogrevanje s toplotno črpalko. Upoštevati je treba tudi, da je življenjska doba toplotne črpalke 25 let, peči na drva, plin ali olje pa zgolj 15.  

  • Prednosti: ekonomičnost, prijazna do okolja, ni skladiščenja energenta, preprostost uporabe
  • Slabosti: slabši izkoristek in glasno delovanje pri nizkih temperaturah
  • Skupni strošek v 10 letih: 13.000 €

Pridobi 6 brezplačnih ponudb za toplotne črpalke

Peleti: Avtomatsko ogrevanje, zahtevno skladiščenje

Zaradi učinkovitega izgorevanja so izpušni plini od peletov čistejši v primerjavi z drvmi. Je pa njihovo skladiščenje relativno zahtevno, saj morajo biti ves čas popolnoma na suhem.

  • Prednosti: avtomatizirano ogrevanje, poceni
  • Slabosti: občutljivost na vlago, čiščenje pepela, odvisnost od dobaviteljev
  • Skupni stroški v 10 letih: 15.500 € 

Pridobi 6 brezplačnih ponudb za peči na pelete

Utekočinjen naftni plin: Daleč najdražji energent

Njegova cena je dokaj stabilna, a gre za trenutno daleč najdražji energent. Namestite ga zgolj, če nimate druge alternative.

- Prednosti: stabilna cena, relativno čist vir energije, dober izkoristek

- Slabosti: drag energent, odvisnost od uvoza

- Skupni strošek v 10 letih: 33.000 €

Pridobi 6 brezplačnih ponudb za plinsko peč

Primerjalna tabela ogrevalnih sistemov

Spodnji izračun prikazuje dolgoročne stroške različnih tipov ogrevanj za stanovanjsko hišo, veliko približno 140 kvadratnih metrov, z letno porabo energije v višini 20.000 kwh.

Vse več gospodinjstev drva in kurilno olje nadomešča z bolj udobnimi, učinkovitimi in okolju prijaznimi načini ogrevanja. Poleg cene je pomembno vedeti tudi, v kolikšnem času se vam investicija povrne. 

Za kurilno olje srednje velika hiša porabi okoli 2000 – 3000 eur na kurilno sezono, s toplotno črpalko pa na sezono porabite zgolj okoli 800 eur. To pomeni, da se vam bo investicija v toplotno črpalko povrnila v petih do sedmih letih, če pa upoštevate še subvencije Eko sklada, pa še kakšno leto prej.

Na Primerjam.si pa poleg ogrevalnih sistemov najdete še ponudnike številnih drugih izdelkov in storitev. Privarčujte čas in denar in se pridružite tisočim zadovoljnim strankam!

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.