Neočiščena klima v avtu lahko škodi vašemu zdravju

Foto: Citroën
Foto: Citroën
Mnogi si dandanes v vročih poletnih dneh ne predstavljamo več vožnje v neklimatiziranem avtomobilu. A pri tem radi pozabljamo, da moramo tako kot za preostale dele avta, kot so motor, zavore, pnevmatike, ustrezno poskrbeti tudi za klimo. Redni servis klimatske naprave namreč zagotavlja njeno dolgo delovanje, hkrati pa pomembno doprinese k dobremu počutju in nenazadnje zdravju potnikov.
Oglej si celoten članek

Vročina med vožnjo ni le neprijetna, temveč je lahko tudi nevarna. Zaradi previsokih temperatur v potniški kabini je namreč voznik lahko hitreje utrujen, bolj nezbran, tudi njegove reakcije so počasnejše, kar lahko v skrajnem primeru botruje celo prometni nesreči.

Zato se na vožnjo nikoli ne odpravimo v razgretem avtomobilu. Najprej ga shladimo tako, da na stežaj odpremo okna, zaženemo motor avtomobila in nastavimo klimatsko napravo na močno pihanje ter hlajenje (na ta način iz sistema hitreje spravimo vroč zrak, ki se je tam zadržal, medtem ko je avto stal na vročini), mi pa teh nekaj minut počakamo v senci ob avtomobilu.

Foto: Citroën Citroën

Ko je avto pripravljen za vožnjo, klimatsko napravo nastavimo na manjše pihanje ter jo usmerimo tako, da ne piha naravnost v potnike, prav tako nastavimo ustrezno temperaturo – ta naj bo največ sedem stopinj nižja, kot je zunanja temperatura.

A da bo klima v avtu pravilno delovala in se ne bo kvarila, je treba zanjo ustrezno skrbeti oziroma jo redno servisirati. Med drugim tudi zato, ker se lahko začnejo v filtrih klime zadrževati zdravju škodljivi mikroorganizmi, ki se nato z uporabo klime prenesejo v notranjost potniške kabine in lahko povzročajo različna obolenja dihal.

Foto: Citroën Citroën

Kako veste, da je čas za temeljit servis klime?

Znaki, da vaša klimatska naprava ne deluje več dobro in da je potrebna temeljitega servisa, so naslednji:

  • zrak, ki piha iz klime, ima čuden, neprijeten vonj;
  • zdi se vam, da je klima izgubila na moči oziroma da ne hladi več dovolj dobro;
  • čeprav klima ves čas hladi, temperatura v potniški kabini očitno niha;
  • v potniški kabini zaznavate več vlage kot prej.

Pa tudi sicer je priporočljivo, da vašo klimatsko napravo vsaj enkrat na dve leti temeljito pregledajo na za to usposobljenem servisu, če letno prevozite več kot 30.000 kilometrov, pa še prej. Tudi v primeru prometne nesreče, kjer lahko pride do vdora manjših delcev, zraka in vlage v klimatsko napravo, jo je treba temeljito pogledati in po potrebi očistiti.

Foto: Citroën Citroën

Zato ne odlašajte in brezskrbnega poletja ne prepuščajte naključju, temveč poskrbite za brezhibno delovanje klime v vašem vozilu še danes! Svoj avto odpeljite na enega od 26 pooblaščenih servisov Citroën po Sloveniji, kjer boste za pregled klime z dezinfekcijo odšteli le 20,99 €.

Na voljo pa so vam še drugi akcijski paketi, in sicer:

  • pregled klime: 9,99 €;
  • sprej za dezinfekcijo klime: 9,99 €;
  • pregled klime z dezinfekcijo in original filter zraka: že od 36,07 €.

Več podrobnosti o ponudbi klima paketov preberite TUKAJ.


Vrata Citroënovih servisnih delavnic so odprta za vse znamke osebnih vozil, ne zgolj za avtomobile znamke Citroën.

Tam bodo klimo vašega jeklenega konjička temeljito očistili, jo napolnili s hladilnim plinom, po potrebi dodali olje v sistem, če bo treba, zamenjali filter ter nasploh poskrbeli, da bo vaša avtoklima pripravljena na poletje, ki je pred nami.

Foto: Citroën Citroën

Preventiva se izplača v mnogih pogledih

Tako kot pri zdravju je tudi pri vzdrževanju avtomobilske klimatske naprave izrednega pomena preventiva. In sicer iz več razlogov.

Svež in zdrav zrak v potniški kabini vpliva na dobro počutje in zdravje potnikov. Če klima ni redno čiščena, se namreč začnejo v filtrih zadrževati zdravju škodljivi mikroorganizmi, ki se nato z uporabo klime prenesejo v notranjost potniške kabine in škodijo našemu dihalnemu sistemu.

Primerno hlajeno ozračje med vožnjo je pomembno za bolj udobno vožnjo, poleg tega je izrednega pomena za zbranost voznika in posledično vpliva na večjo varnost na poti.

Če klima v avtu ni redno vzdrževana, se krajša njena življenjska doba, hkrati pa se večajo možnosti za okvare. Te pa vas bodo zagotovo stale veliko več kot redni servisi klime.

Foto: Citroën Citroën

Servisi Citroën – Zanesljivo skrbni

Na 26 pooblaščenih Citroën servisih po Sloveniji ne boste le ustrezno pripravili svojega vozila na brezskrbno poletje, temveč vas, če postanete član kluba zvestobe MyCITROËN Plus, kjer je članstvo povsem brezplačno, čakajo še mnoge druge ugodnosti. In sicer:
  • do 35 % popusta na originalne nadomestne dele,

  • do 40% popusta pri dodatni opremi,

  • do 17,5 % popusta na olja in maziva znamke TOTAL.

Številne ugodnosti, privlačni popusti in posebne akcije so članom kluba na voljo skozi vse leto. Aktualno ponudbo lahko preverite TUKAJ.


Ker je pri Citroënu zadovoljstvo strank na prvem mestu, popusti za člane kluba zvestobe MyCITROËN Plus naraščajo z leti oziroma s starostjo vozila. "Poleg številnih drugih ugodnosti, s katerimi nagrajujemo zvestobo voznikov oz. lastnikov vozil Citroën, je na voljo še dodatna, s katero nagrajujemo tudi opravljanje rednih vzdrževalnih servisov v pooblaščeni mreži Citroën. Ker smo do članov kluba zvestobe MyCITROËN plus zanesljivo skrbni, jim torej za izkazano zaupanje ob rednem servisiranju vozila v pooblaščeni servisni mreži Citroën v skladu s priporočili proizvajalca zagotavljamo 1 leto brezplačne storitve Citroën Asistenca Plus," še zagotavljajo pri Citroënu.

Foto: Citroën Citroën

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.