Nezahtevna kontinentalna pistacija na vašem vrtu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri podjetju sadikanadom.si (MM Trgovina, d. o. o.) lahko naročite tudi sadiko kontinentalne pistacije. A pohitite, zaloge bodo hitro pošle.
Oglej si celoten članek

Pistacija je v naših krajih redka rastlina, saj smo do zdaj težko kupili primerno sadiko, ki bi uspevala tudi v našem podnebju. Zdaj pa jo lahko naročite na spletni strani sadikanadom.si.

Pistacije spadajo med zdrava živila, saj vsebujejo visoke vrednosti vitaminov B6 in K vitamin, pa tudi tiamin, kalij, železo. So odličnega okusa, zato se lepo podajo k številnim jedim, tako sladicam kot solatam in ostalim zelenjavnim jedem. Odlične so tudi kot samostojen prigrizek.

Kupite žensko, pa tudi moško rastlino

Pistacia vera, ki jo prodajajo na sadikanadom.si (MM Trgovina, d. o. o.), je drevo, ki lahko zraste do višine desetih metrov. "Gre za kontinentalno sorto, ki prenese temperature vse do -20 stopinj Celzija. Rodijo samo ženske rastline, moška rastlina je opraševalec," pojasnjujejo na sadikanadom.si.

Eno moško drevo lahko po njihovih navedbah oplodi okoli deset ženskih rastlin, a le v primeru, ko moška rastlina ni dlje kot 30 m od ženskih rastlin; plodovi pa dozorijo med julijem in avgustom.

Eno drevo lahko prinese tudi do 70 kilogramov plodov, plodovi so zelo hranljivi, saj vsebujejo: 50 odstotkov olja, dvajset odstotkov beljakovin, dvajset odstotkov ogljikovih hidratov, dva odstotka vlaknin, kalij, kalcij, magnezij in železo.

"Največkrat se uporabljajo kot samostojna jed ali kot sestavina v drugih jedeh, kot so sladoled, sorbet, baklava, razne sladice, masleni namazi. Znanstveno je dokazano, da uživanje pistacij zmanjšuje verjetnost za pojav srčno-žilnih bolezni," še opisujejo.

Foto: Profimedia Pistacija

Nezahtevna rastlina

"Njena vzgoja ni zahtevna. Večina jih ne prenaša hudega minusa. Tako imenovana kontinentalna pistacija, ki jo prodajamo, pa zdrži večji mraz, tudi do -20 stopinj Celzija," pojasnjuje direktor in ustanovitelj  sadikanadom.si (MM Trgovina, d. o. o.) Boris Müller. Ob tem dodaja, da so do zdaj v zadnjih letih prodali več kot 10.000 sadik, pa skoraj niso imeli reklamacij.

Njena zanimivost je, da poganja šele po 10. ali 15. maju in se na ta način izogne pozebam. "Težava se lahko pojavi le tam, kjer jih imajo v rastlinjakih in začne že odganjati, pa jo damo ven na mraz. Najbolje je, če imamo drevo torej izven rastlinjaka," pravi Müller. 

Sadike, ki jih prodajajo, so stare tri leta, prvič pa bodo rodile v starosti šestih let. Da bodo drevesa formirala plodove, potrebujete tako moško kot žensko rastlino: "Če boste kupili denimo osem ženskih rastlin, bi svetoval še eno moško."

Pistacija po izkušnjah Müllerja potrebuje težko zemljo, ki je ilovnata. Ob tem opisuje, da je steblo pistacije nekoliko čudno in izgleda, kot bi bilo posušeno: "Ima pa lepe liste in zelo hitro raste." Svetuje, da ji prvo leto dodamo malo šote, ker ima rada težka tla, in jo sadimo tja, kjer zemlja ni primerna za druge rastline. Prvo leto je treba sadiko zalivati zelo pogosto, potem pa vsako leto manj, saj stara rastlina dobro prenaša tudi sušo.

Foto: Profimedia Trta Za senco pa trta

Na sadikanadom.si ponujajo tudi zelo pestro izbiro trt, ki so tako odporne, da je špricanje nepotrebno. Te so idealne predvsem za senco okrog hiše, gre predvsem za aromatične jedilne sorte.

Müller pojasnjuje, da trte hitro rastejo, pa tudi hitro rodijo. Sogovornik sicer še svetuje, da prvo leto, ko rodijo, odtrgamo grozde stran, da bo rastlina vso svojo moč usmerila v rast in ne v oblikovanje plodov.

Poleg trt ponujajo še mnogo sadik za senco, ki hitro rastejo in olepšajo okolico hiše, med njimi so denimo divja trta, pasijonka, vrtnice, zelo priljubljen je tudi kivi. Več sadik poiščite TUKAJ

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.