Ni Miklavža brez dišečih parkljev

Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov
Peka parkljev lahko postane vsakoletna tradicija ob prihodu prvega od dobrih mož, ki nas obišče v decembru.
Oglej si celoten članek

6. decembra bodo otroke razveselile pozornosti prvega izmed decembrskih dobrih mož, Miklavža, ki ga spremljajo strašljivi parkeljni.

Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajenje TUKAJ.

Parklji so sicer mitološka bitja ali predkrščanski demoni, ki se v teh dolgih temnih dneh vračajo na svet. Peke dišečih parkljev se otroci pri nas veselijo bolj kot darov Miklavža, saj je delo zabavno, na koncu pa tudi okusno. Za pripravo potrebujete:

  • 500 gramov moke
  • kocko kvasa
  • 100 gramov stopljenega masla (Land)
  • 80 gramov sladkorja
  • veliko jajce (ali dve manjši)
  • 200 ml toplega mleka (Land)
  • ščepec soli
  • rozine, mandlji in čokoladne kapljice za dekoracijo (Dolciando)

Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov Pripravo začnete s kvasovcem. Kvas dodate v skodelico skupaj s četrtino toplega mleka in žlico sladkorja. V drugi posodi zmešate mleko, sladkor, jajce in ščepec soli. Ko dodamo kvas, dodamo še stopljeno maslo in vse skupaj zmešamo, da nastane testo.

Testo pustimo počivati eno uro, nato ga razdelimo na enakomerne kose. Sama ga ponavadi razdelim in pustim, da iz njega otroci sami oblikujejo parkeljne.

Najlažji način za oblikovanje bo, če bodo testo rahlo razvaljali in z nožem prepolovili spodnji del tako, da bosta nastali dve nogi, zgornji del, da bodo nastali rožički in pri straneh za roke. Z rozinami, mandlji ali čokoladnimi kapljicami jih po želji okrasimo.

Parklje položite v pekač na peki papir in pustite še malce vzhajati (15 minut), nato jih pecite pri 180 stopinjah Celzija približno 20 minut. Vmes jih s čopičem namažite s stepenim jajcem.

Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Ne pozabite na sadje in oreščke

Miklavževo je sicer dan za suho sadje, mandarine, pomaranče in orehe. Miklavž pri nas vedno prinese kakšne zdrave dobrote, palice pa nikoli. Če imate blizu kakšne prijazne sosede, jih prosite, da vam pomagajo pri obdarovanju. To sta pri nas vedno počela starša in še zdaj se spomnim, kako sva bili s sestro vzhičeni in veseli, ko je zvečer potrkalo. Soseda je potrkala, pred vrati pustila vrečo dobrot ter se hitro skrila v svoje stanovanje. Ko sva s sestro odprli vrata, naju je tam čakala le vrečka s sadjem in oreščki.

Foto: Saša Despot Mesec prazničnih obrokov Vsekakor prija tudi kakšna čokoladna pregreha – prav v tem času imajo v Eurospinu nore akcije za slastne čokoladne dobrote. Zdaj je sicer čas tudi za nakupe in darila, zato imajo v Eurospinu posebno ugodno ponudbo igrač in sladkarij.

V času od 2. do 8. decembra lahko kupite njihove božanske praline s kremno sredico Dolciando (na zgornji fotografiji) za samo 1,49 evra ali mehki mandolat za 1,65 evra. Električno klaviaturo z mikrofonom in svetlobnimi učinki boste našli za 12,99 evra, avto desert master z daljinskim upravljalnikom za samo 24,99 evra. Kupite lahko tudi več vrst LEGO kock za 9,99 evra za kos. 

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.