Ob tem posnetku bo tudi vas oblila kurja polt

Foto: Profimedia
Viralni trend ASMR je dokončno dosegel tudi Slovenijo. Boste tudi vi postali oboževalec nenavadnih posnetkov?
Oglej si celoten članek

Vas je že kdaj prešinil prijeten občutek, ko vam je nekdo tiho zašepetal na uho ali se vam je naježila koža, ko ste se z nohti dotaknili hrapave površine in zaslišali nežno praskanje? Potem ste po vsej verjetnosti doživeli ASMR učinek.

ASMR učinek ali Autonomous sensory meridian response (primernega slovenskega izraza za pojav še ni), lahko opišemo kot spontan odziv naših možganov na zunanje vizualne in zvočne dražljaje, ki ga mnogi opišejo kot prijetne mravljince po celem telesu. Poimenovanje učinka in načrtno iskanje zunanjih dražljajev, ki ga pogojujejo, je povsem spletni pojav. Tudi prvi opis občutka, za katerega ni dovzeten vsak, naj bi se pojavil na forumu spletne strani Steady Health leta 2007.

Tistim, ki ASMR posnetkov še ne poznajo, priporočamo ogled spodnjega videa, ki nazorno prikaže, da lahko prijetne ASMR zvoke ustvarjamo prav z vsako stvarjo – tudi s hranili v našem hladilniku in z različnimi predmeti v našem domu.

Za nekatere bizaren spletni pojav, za druge pravo razodetje

Oboževalci ASMR so prepričani, da imajo posnetki na njih blagodejen, skoraj zdravilen učinek, saj jim pomagajo pri sproščanju, nekaterim pa celo pri nespečnosti, anksioznosti, depresiji in drugih stanjih. Zato so tudi znanstveniki začeli raziskati ta spletni fenomen. V preteklih letih je bilo opravljenih kar nekaj raziskav, ki želijo ugotoviti, zakaj so za ASMR učinek dovzetni le nekateri ljudje, kako različni zunanji dražljaji vplivajo na ljudi in katere pozitivne učinke ima gledanje oz. poslušanje ASMR posnetkov.

Znanstveniki z angleške Univerze v Sheffieldu so lani objavili rezultate obsežne raziskave, v kateri je bilo udeleženih več kot 1000 ljudi. "Veliko posameznikov poroča o zaznavi ASMR učinkov vse od zgodnjega otroštva. Zavestna zaznava tega odziva na zunanje dražljaje pa je postala bolj pogosta zaradi posnetkov in forumov na spletnih portalih kot sta Youtube in Reddit," je ob objavi rezultatov raziskave zapisala dr. Giulia Poerio iz oddelka za psihologijo sheffieldske univerze.

Foto: Profimedia Ženska slušalke postelja računalnik Študija je pokazala, da je gledanje ASMR posnetkov pri tistih udeležencih raziskave, ki so bili dovzetni za take vrste zunanjih dražljajev, uspešno znižalo srčni utrip. Poleg tega so se znatno povečala pozitivna čustva, med drugim sproščenost in občutki družbene povezanosti. "Naši študijski preizkusi so potrdili do sedaj znanstveno nepotrjena pričanja o sproščujočem učinku ASMR posnetkov," izsledke raziskave opisuje dr. Poerio. Učinki, ki jih imajo ASMR posnetki, je možno primerjati z drugimi že raziskanimi in znanstveno potrjenimi tehnikami zmanjševanja stresa, kot je poslušanje glasbe.

Blagovna znamka Alpsko želi tudi Slovencem približati spletni trend, ki ima lahko mnoge pozitivne učinke na človeško razpoloženje. Zato je posnela svoj ASMR video v slovenščini. Na prijeten, šepetajoč način in s pomočjo različnih pripomočkov v posnetku tudi razložijo, kako do nove mehke posteljnine Alpsko, ki je v novem valu zbiranja točk zvestobe Alpsko nadomestila emajlirane lončke. Nova mehka posteljnina in video pa vsem sodelujočim prinašata sproščanje in mirno spanje.

Foto: Alpsko mleko Alpsko mleko

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.