Orhideje – presajanje, zalivanje in gnojenje!

Foto: Metrob
Foto: Metrob
Le kdo ne pozna orhidej, prelepih sobnih rastlin, ki krasijo naše domove. Zanje mnogi menijo, da so med najbolj zahtevnimi za vzgojo in nego. Toda, ali je temu res tako? To boste izvedeli v nadaljevanju.
Oglej si celoten članek

Orhideje najpogosteje povezujemo z ljubeznijo, romantiko in lepoto. Pogosto jih podarjamo za valentinovo in rojstni dan. Znano je, da nas razveseljujejo s prelepimi cvetovi, ki se bohotijo na naših okenskih policah, omarah ali mizah, zato je med mnogimi izjemno priljubljena sobna rastlina.

Verjetno ste že opazili, da je družina orhidej zelo velika. Po svetu je znanih več kot 30.000 vrst, samo v Sloveniji jih je okoli 60.

Foto: Metrob Metrob

Orhideje uspevajo v različnih klimatskih pasovih, kar pa je odvisno predvsem od njihove vrste. Če se z orhidejami šele spoznavate, potem izberite takšno vrsto, ki ni zahtevna za vzgojo.

Kako skrbeti za orhideje, da bodo uspevale?

Orhideje so rastline, ki potrebujejo specialne mešanice zemlje, posebna gnojila in posebno določeno količino vode. Vendar, ko se enkrat seznanimo z osnovami njihove nege, postane skrb za te lepotice izjemno enostavna. Prepričajte se sami!

Presajanje, ki je nujno za poživitev orhidej

Orhideje ne potrebujejo pogostega presajanja. Običajno je dovolj, da jih presadite na 3 do 4 leta ali v primerih, ko je zaradi čezmernega zalivanja prišlo do gnitja korenin.

♦ Ko se odločite za presajanje, je pomembno, da rastlina ne cveti, sicer pa je postopek zelo enostaven:

♦ Pred presajanjem orhidejo zalijte.

♦ Previdno jo odstranite iz lončka in jo otresite, da odstranite star substrat.

♦ Prav tako odstranite poškodovane in rumene liste.

Odrežite poškodovane, suhe in odmrle korenine. Prepoznate jih po tem, da so na otip mehke in votle.

♦ Za presajanje izberite pravilno velikost lončka. Običajno je dovolj ista velikost ali morda le številko večja.

♦ Dno lončka prekrijte s substratom, ki je specializiran za orhideje. Vanj položite orhidejo in prazen prostor zapolnite s preostankom substrata. Rahlo ga potlačite, da zagotovite stik rastline s korenino.

♦ Orhidejo ponovno zalijte.

Foto: Metrob Metrob

Zalivanje – ne pretiravajte s količino in pogostostjo

Najpogostejši razlog za propadanje orhideje je običajno prekomerno zalivanje. Kako pogosto zaliti orhideje je odvisno predvsem od prsti, gnojil, temperature in vlažnosti v prostoru, pri čemer upoštevajte:

♦ Orhidejo obilno zalijte enkrat tedensko, vendar pazite, da voda v podstavku ne zastaja.

♦ Namesto zalivanja lahko orhidejo postavite v posodo z vodo in pustite pol ure, da bodo korenine izčrpale potrebno vodo.

♦ Za zalivanje uporabite čim bolj postano vodo sobne temperature.

♦ Pred naslednjim zalivanjem se mora zemlja v lončku popolnoma posušiti.

Gnojenje – upoštevajte pravilo manj je več

Orhideje za nemoteno in bujno rast potrebujejo ustrezno gnojenje. Tudi v tem primeru velja pravilo manj je več. Bolj kot količina, je pomembna kakovost gnojila.

Tako kot vrtnice za svojo rast potrebujejo specialno gnojilo za vrtnice, tudi za gnojenje orhidej uporabljajte izključno specializirana gnojila za orhideje.

Specialna gnojila so vam na voljo v specializiranih trgovinah za vrt, kot je Metrob. Poleg gnojil so vam na voljo tudi drugi pripravki, ki so lahko odlična podpora gnojenju orhidej in omogočajo hitrejšo regeneracijo poškodb zelenih delov rastlin. Eden od njih je Algo Plasmin.

Posebna gnojila za orhideje lahko nanašate s škropljenjem listov in zračnih količin. Nekatera gnojila pa se mešajo v vodo, s katero zalijete rastlino.

Vsekakor vam priporočamo, da na tem mestu sledite navodilom na embalaži gnojil, saj se le-ta med seboj razlikujejo v svojem učinkovanju.

Kaj pa svetloba in temperatura?

Da orhideje lepo uspevajo, jim moramo v svojem domu poiskati mesto s primerno svetlobo in temperaturo. Zato je vprašanje, kam jih postaviti, popolnoma na mestu.

Dejstvo je, da morajo orhideje imeti primerno količino svetlobe. Najbolje je, da ji namenite prostor na okenski polici, v bližini luči ali v svetlejši kot, kar ji bo zagotavljalo dovolj svetlobe.

Foto: Metrob Metrob

Pri tem bodite pozorni na to, da jih v primeru močnega in direktnega opoldanskega sonca ustrezno zasenčite, saj lahko sonce požge liste orhidej.

Orhideje so z razlogom sobne rastline, saj jim najbolj prija temperatura od 20 do 26°C, ponoči pa ne manj kot 16°C. Pozimi je sicer temperatura za kakšno stopinjo ali dve nižja, vendar nikakor ne manj kot 16°C – ta je dovoljena le mesec ali dva v jeseni, kar bo rastlino spodbudilo k cvetenju.

In še nasvet ali dva …

Ker obstaja veliko vrst orhidej, se pred nakupom pozanimajte, katera je za vaše razmere najprimernejša. Za začetek izbirajte nezahtevne vrste, saj jim boste tako lažje nudili pogoje za uspešno rast.

Mnogi se tudi sprašujejo, kaj storiti z rastlino, ko odpadejo njeni cvetovi. V tem primeru odrežite del cvetnega stebla, kjer so bili cvetovi. Rastlina bo iz osnove pognala novo cvetno steblo, ko bo za to dovolj močna.

Če še nimate v svojem domu orhideje, potem izberite pogum in si priskrbite eno. Prepričani smo, da vas bo s pomočjo zgornjih nasvetov nagradila s prelepimi cvetovi, ki bodo polepšali vaš dom.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.