Otrokom zagotovimo svobodo

Foto: Elmint
Foto: Elmint
Otroci potrebujejo čim več izkušenj, prav tako njihova stopala. Včasih so otroci bosonogo raziskovali svet ter tla pod nogami. Čutili so pokošeno travo, pesek na plaži itd. Žal zdaj vsi vsakodnevno obuvamo čevlje z ravno podlago, v katerih ne čutimo ničesar razen trde površine. Zaradi te se mišice razvijejo narobe.
Oglej si celoten članek

Se spomnite, kako svobodno smo se počutili, ko smo kot malčki bosi raziskovali svet? Seveda so nas pri hoji občasno zmotili kamenčki ali vejice, vendar nam niso odvzeli doživetij, ki se jih tako radi spominjamo. 

Foto: Elmint Elmint, copatki

So vaši otroci pogosto bosi? 

Otroci vedo, kaj je zanje najbolje. Neprestano si sezuvajo čevlje in želijo hoditi bosi. Z boso hojo si krepijo mišice, ki bi prvotno morale delovati pri hoji, in ne tiste, ki jih s čevlji kasneje ojačamo. Oblikujejo si stopalni lok in krepijo ravnotežje. 

Dokazano je, da bi morali vsi bolj pogosto zunaj hoditi bosi. Ne le otroci, temveč tudi odrasli. Bosa hoja pomaga otrokom do boljše drže, saj so bolj povezani s tlemi in se samodejno poravnajo. Blagodejno vpliva tudi na zdravje ter odpornost.  

Otroku moramo pustiti, da hodi bos, ker se tako uči pravilne hoje. Običajni čevlji so narejeni tako, da so prsti dvignjeni, peta je nameščena malce nižje. Takšni čevlji spodbujajo tekočo hojo, ki se začenja s peto. Ko je večina teže na peti, so obremenjena kolena. Prste imamo na nogah, da se pri hoji od njih odrivamo, vendar navaden čevelj tega ne omogoča, zato se pri moderni hoji razvijejo napačne mišice. 

Foto: Elmint Elmint, copatki

Morda vas skrbi, da bi pri bosi hoji dobili žulje na stopalih, se umazali ali hitreje zboleli. Velikokrat pa se izkaže ravno obratno: da lahko s čevlji naredite več škode kot z boso nogo. 

Malčkom se do šestega leta starosti oblikujejo stopala. Zagotoviti jim moramo močen lok za trden in varen korak. 

Zakaj vseeno čevlji?  

Živimo v okolju različnih vremenskih vplivov, zato moramo seveda zaščititi stopalo pred umazanijo, dežjem, snegom, mrazom ter mehanskimi poškodbami. Vendar je za razvoj stopal pomembno, da se razvijajo čim bolj naravno, brez prisile. Mišice stopal in gležnja je treba razviti in okrepiti, da bo hoja stabilna.  

Priporočljivo je izbrati obutev, ki je široka, ima mehak podplat in narejena iz ustreznih materialov. 

Foto: Elmint Elmint, copatki

Posebni copati 

Pri znamki Copa cop so razvili prav poseben copat z imenom Barefoot. Ta je najboljši približek bosi nogi in ima tako mehak podplat, da se pod stopali še vedno čutijo tla. To izboljšuje ravnotežje, poveže otroka s tlemi in mu omogoči lažje gibanje.  

Skrbno izbrani materiali so popolnoma naravni.  

Zgornji del vsakega modela Barefoot copata je iz 100 % bombaža. Podložen je s podlogo certificiranega (GOTS) organskega bombaža. 

Podplat je oblikovan tako, da malčku zagotavlja toploto ter ga varuje pred spodrsljaji. Svojemu otroku boste tako s primernim podplatom in s protizdrsnimi bremzicami, kot jih radi sami imenujemo, omogočili brezskrbno hojo in igro. 

Foto: Elmint Elmint, copatki

Copati so pralni, brez težav jih operemo pri 30 °C s programom za občutljivo perilo.  

Glavno vodilo oblikovanja Barefoot otroških copat je bilo ustvariti copat, ki bo otrokom resnično všeč, prav tako pa bo spodbujal naraven razvoj do zdravega stopala in prave drže. 

Zagotovite vašemu malčku le najboljše, vzemite odgovornost v svoje roke in na tak način poskrbite za zdravje in čudovito prihodnost svojih otrok. 

 

 

 

Izberite enega od modelov Barefoot. Našli jih boste jih v spletni trgovini Cozy.si. 

  Foto: Elmint Elmint, copatki

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.