Polži na vrtu? Znebite se jih na preprost način!

Foto: Metrob
Foto: Metrob
Polži so eni izmed najpogostejših obiskovalcev vrtov, ki pa za razliko od ostalih nadlog, ki nam glodajo zelenjavo, niso žuželke. So mehkužci, ki za seboj puščajo slinaste sledi in pravo razdejanje. Kako se učinkovito znebiti polžev je starodavno vprašanje, odgovore pa lahko najdemo v domačih čarovniških zvarkih in v resnih kemičnih pripravkih. Če želimo rešiti svoj pridelek, je najbolje, da se problema lotimo z različnimi metodami.
Oglej si celoten članek

Zakaj je boj s polži tako težek?

Polži s hiškami na vrtu običajno niso problematični, zato zdaj govorimo o njihovih sorodnikih brez hišk – o lazarjih. Ker nimajo te trde zaščite, se hranijo predvsem ponoči in po dežju, da jih ne moti sonce. Podnevi pa običajno počivajo, skriti pod kakšnim kamnom ali v kakšni temni luknji.

Če torej niste nočni ptič, da bi polže ročno pobirali sredi noči s svetilko na glavi, potem je to trd boj. Še posebej, ker samo ta metoda ne zagotavlja uspeha. Če se želimo polžev znebiti celostno, potem je treba razumeti, kako prepoznati škodo, ki jo povzročajo, kakšne so njihove prehranjevalne navade in kako se razmnožujejo.

Spoznajte svojega sovražnika

Pri nas sta najpogostejša veliki rdeči lazar in španski lazar, pojavljajo pa se še drugi vrtni lazarji. Razlikovanje med velikim rdečim lazarjem in španskim lazarjem je na oko nemogoče. Natančna razvrstitev je mogoča le na osnovi anatomske preiskave prebavnega trakta. Izkazalo pa se je, da se pri nas zadnja leta množično pojavlja španski lazar.

Španski lazar je rdečkast polž, njegova barva pa lahko variira vse od rdeče do rjave. Iztegnjen meri do 20 centimetrov, najdemo pa ga v živih mejah, na vrtovih, travnikih in v gozdovih. Živi od 12 do 14 mesecev, prehranjuje pa se praktično z vsem, kar najde: od beljakovin, sveže rastlinske hrane do odmrle rastlinske snovi.

Foto: Metrob Metrob

Hrano drobi z jezikom, njegova požrešnost pa je legendarna. V eni noči lahko pospravi za 50 % svoje telesne mase. Ponoči predvsem zaradi hrane opravi do 10 metrov dolgo pot, ko pa se naje, se vrne v svoje skrivališče.

Za oploditev sta potrebna dva osebka, ki sta sicer obojespolnika. Možna je tudi samooploditev. Po tem lazar odloži okoli 300 do 400 jajčec v zemljo. Po dveh tednih pa že lahko dobimo nove polže, če pa pogoji niso ugodni, traja razvoj tudi 4 mesece.

Metode boja s polži

Odkar polži opravljajo svoje požrešne pohode, se jih ljudje skušajo znebiti na vse mogoče načine. Tako obstaja mnogo ljudskih modrosti na to temo. Polže naj bi preganjale kava in pivske vabe, nekateri pa priporočajo celo polžjo brozgo. Žal velikega učinka pri teh receptih ni pričakovati.

Ročno pobiranje

Ročnega pobiranja polžev se lotimo ponoči, ko so aktivni. Število osebkov se zelo zmanjša, saj pobrani polži ne morejo več odlagati jajčec. Je pa to opravilo zamudno in marsikomu tudi zelo neprijetno.

Race in gosi

Glede na to, da je ročno pobiranje zoprno, ga je mogoče laže prepustiti racam in gosem. Indijske in domače race so oboje enko navdušene nad polži, zato jih lahko zaposlite za varuhinje vrta. Seveda je bolje, če polže lovijo zunaj ograje, saj bi sicer tudi same naredile veliko škode na gredicah.

Urejen vrt

Redna košnja okoli vrta delno pripomore k temu, da se polži ne morejo več skrivati v visoki travi. Prav tako priporočam, da vzamete v roke vrtno orodje in redno odstranjujete plevel. Če se res ne morete izogniti zastirkam, potem je pomembno, da redno preverjate stanje pod njimi, saj temno in vlažno okolje polžem nadvse ustreza. Tudi zalivanje izvajajte zjutraj, da se zemlja čez dan posuši in s tem zvečer polžem oteži premikanje.

Foto: Metrob Metrob

Rastline

Žametnica (Tagetes Minuta) privablja polže, vendar ne dovolj, da se ne bi odločili napasti zelenjave. Nekateri viri navajajo, naj bi polže odganjale tudi druge vrste rastlin, predvsem bolj aromatičnih, kot so sivka, žajbelj, peteršilj, česen in čebula, vendar dejansko nekega učinka ni pričakovati.

Mehanske prepreke

Polže lahko poskušate zadržati tudi z mehanskimi preprekami. Aluminijaste ograje lazar zlahka prepleza, nič posebnega pa niso niti jajčne lupine, pesek ali žagovina – še posebej, če se zmočijo, za kar je dovolj že rosa. Učinkovita je delno le sol, vendar na rodovitni zemlji njeno uporabo močno odsvetujemo, ker sol preprečuje rastlinam, da bi iz zemlje črpale hranilne snovi, zaradi česar slabše rastejo in propadajo. Zemlja za vrtove naj raje ostane kvalitetna.

Vabe

Polže zelo privlačijo zelene vabe – to so kompostni kupi, pokošena trava in odpadni deli zelenjave. Če želite polže ročno pobirati, jih lahko na ta način zberete na kupu. Ni pa to način, da ne bi našli vašega dragocenega pridelka.

Industrijska sredstva

Ker se zavedamo pomena ohranjanja naravnega okolja in pridelave zdrave zelenjave na čim bolj ekološki način, se poskušamo izogniti kemičnim sredstvom proti škodljivcem. Za to je tu sredstvo proti polžem, ki je učinkovit, hkrati pa omogoča ekološko pridelavo vrtnin. Granule posipamo po vrtu, kjer jih polži pojedo, potem pa se skrijejo v zemljo, kjer poginejo.

S polži smo dolgo živeli v sožitju. Žal pa se je pred nekaj letu pojavil rdečkasti španski lazar, ki je porušil naravno ravnovesje na naših vrtovih. Kako se znebiti množice polžev je postal velik izziv, saj se lazar v našem okolju vse preveč dobro počuti. Vlažna poletja z obilico hrane in vse bolj mile zime pri tem nič ne pomagajo. Tudi s tem, ko posegamo v naravna okolja, zmanjšujemo število lazarjevih sovražnikov, kot so siva vrana, sraka, kavka ali kos.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.