Potrebujete mojstra? Tako izberete najboljšega

Foto: Profimedia
Fasada s toplotno izolacijo in slikopleskarska dela so pri gradnji ali obnovi hiše na vrsti med zadnjimi, a zato niso nič manj pomembna. Celo nasprotno. Izjemno pomembno je, da so izvedena kakovostno, saj fasada hišo ščiti pred vsemi vremenskimi vplivi, hkrati pa ji da videz, ki ste ga želeli. Enako velja za oplesk na notranjih stenah, ki mora biti izdelan natančno, izbrane stenske barve pa po kakovosti in tudi barvi ustrezne.
Oglej si celoten članek

Da bi s fasado in notranjimi zidnimi barvami dosegli prav tisto, kar želite, je poleg pravilne izbire materialov, izjemno pomembno, da izberete pravega mojstra. Kakovostnega fasaderja in slikopleskarja. To pa običajno ni najlažja naloga, saj je tako na področju fasaderstva kot slikopleskarstva ponudba izjemno velika. Podjetij in obrtnikov, ki se ukvarjajo z eno od obeh dejavnosti je vsak dan več, težko pa za vse rečemo, da so kakovostni in svoje delo opravljajo brezhibno, v skladu z najnovejšimi tehničnimi smernicami.

Foto: Profimedia

Pri izbiri pravega mojstra, pa naj gre za fasaderja ali slikopleskarja velja upoštevati tri glavne dejavnike:

Dokazana kakovost -  Mojster naj jo dokaže s svojim preteklim delom. Pri tem pa se lahko zanesete na priporočila tistih, ki imajo z njim dobre izkušnje. Preveriti velja tudi njegovo spletno stran, koliko posla je že opravil, koliko ima zaposlenih, ali ima morda kakšen certifikat, potrdilo proizvajalca fasadnih sistemov, da je usposobljen za izvedbo.

Konkurenčna cena – Izkazana mora biti v natančno pripravljeni ponudbi, ki zajema prav vse podrobnosti. Poleg izbranega materiala in načina izvedbe tudi vsa druga zaključna dela, ki so značilna za fasaderstvo ali slikopleskarstvo. Na primer izvedba zaključkov okoli okenskih odprtin in vrat, izvedba vogalnikov, cokla, zaščita, hiše ali prostorov med delom, gradbeni oder, zaključno čiščenje, odvoz odpadnega materiala. Šele tako lahko med seboj primerjate različne ponudbe, pri tem pa najnižja cena ne sme biti odločilna pri izbiri.

Sprejemljivi roki izvedbe – Za večino graditeljev je to izjemno pomemben podatek, saj ni vseeno, koliko časa bo treba čakati na novo fasado ali na novo opleskane stene. Vsekakor mora ponudnik v ponudbi navesti rok izvedbe, da lahko presodite ali je za vas sprejemljiv ali ne.

Foto: Profimedia Fasader in slikopleskar naj prideta na ogled

To so le osnovni dejavniki, na podlagi katerih lahko izberete kakovostnega in ustreznega fasaderja ali slikopleskarja. Zagotovo naj ima prednost tisti, ki bo, še preden bo pripravil ponudbo, prišel na ogled. Tako ga boste spoznali, se z njim o vsem pogovorili in tudi ocenili, kakšen je njegov odnos do dela. Koliko pozna najnovejše smernice fasaderstva ali slikopleskarstva, koliko ve o materialih, vam bo znal svetovati, kateri fasadni sistem izbrati, oziroma katere zidne barve so najbolj primerne za posamezni prostor glede na njegov namen.

Izberite fasaderja, ki vgrajuje le fasadne sisteme

Pri izbiri fasaderja je izjemno pomembno, da fasade izdeluje le iz preverjenih, certificiranih fasadnih sistemov, pri tem pa se drži navodil proizvajalca. Bistvo sistema je, da deluje kot celota, plasti pa so med seboj združljive glede paroprepustnosti in elastičnosti, proizvajalci pa hkrati zadostijo zahtevam predpisov, ustreznosti in kakovosti.

Fasaderji, ki v borbi za posel obljubljajo nižjo ceno, na trgu pa lahko konkurirajo le, če za posamezne plasti fasade izberejo cenejše materiale, ki so glede fizikalnih lastnosti med seboj nezdružljivi, niso dobra izbira.

Izvedba toplotnoizolativne fasade je dolgoročna naložba, ki se meri v več tisoč evrih. Zato je izjemno pomembno, da fasader sledi tehničnim smernicam in navodilom proizvajalca fasadnega sistema. Le v tem primeru bo proizvajalec sistema tudi priznal garancijo na materiale, če bi slučajno v prihodnje šlo kaj narobe. 

Večina išče na spletu

Iskanja kakovostnega fasaderja in slikopleskarja se večina običajno loti na spletu. Pregleda njihove spletne strani, povpraša na družbenih omrežjih, odlične informacije in preverjene mojstre pa lahko dobite na portalu Moja dejavnost, ki na enem mestu združuje veliko izbiro ponudnikov izdelkov in storitev v vseh dejavnostih. Fasaderje in slikopleskarje lahko najdete v kategoriji fasaderstvo, slikopleskarstvo in druga zaključna gradbena dela.

Foto: Profimedia Fasaderja ali slikopleskarja lahko najdete po lokaciji, povpraševanje pa pošljete brezplačno. Svetujemo, da izvajalcu pošljete čim več informacij, saj vam bo tako lahko hitreje in bolj konkretno odgovoril.

In še zadnji nasvet: Povpraševanje pošljite več izvajalcem, potem pa primerjajte njihove ponudbe, roke izvedbe in cene.

Za pomoč pri iskanju na portalu Moja dejavnost vam je na voljo tudi brezplačna tehnična podpora podjetja Digital Mediaorbis. Povpraševanje lahko pošljite na info@moja-dejavnost.si ali pokličite na 070 435 507, ali 059 365 660.

PROMO Gradite streho? Preverite te 4 stvari, ko izbirate krovstvo!

 

 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.