Preverite, katera vrsta kolesarjenja je prava za vas!

Foto: Hervis
Foto: Hervis
Kako izbrati med mestnim, cestnim ali gorskim kolesarjenjem? Preverite naš vodič in izberite pravo kolo za svoj naslednji kolesarski podvig.
Oglej si celoten članek

Kolesarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih vrst gibanja na prostem. Dokazano krepi imunski sistem, pozitivno vpliva na duševno zdravje in tonira ter krepi mišice nog.

Vas zanima, kako lahko na podlagi svojega sloga vožnje in terena izberete najboljšo vrsto kolesa? Mestno, cestno ali gorsko kolo?

Foto: Profimedia Kolo, kolesarjenje Mestno kolo za mirno vožnjo in potepe po mestu

Če ste ljubitelj mirne in lahkotne vožnje po znanih mestnih poteh, je vaša najboljša izbira mestno kolo. Ta vrsta kolesa je primerna za širok spekter posameznikov – od začetnikov pa do starejših ljubiteljev gibanja na prostem.

Mestno kolo je fantastična izbira za vse, ki bi radi združili lahkotno rekreacijo na prostem in okolju prijazno prevozno sredstvo za mestne potepe in nujne opravke. Na večini mestnih koles lahko spredaj namestite košaro, v katero lahko po nakupih spravite vrečke.

Še več – če se z mestnim kolesom odpravite na potep po mestu, lahko v košaro spravite svojo torbo ali nahrbtnik, po prihodu na ciljno točko pa kolo enostavno zaklenete in torbo vzamete s seboj. Z razcvetom novih kolesarskih poti, omejevanjem avtomobilov v središčih večjih mest in vedno več mesti za parkiranje koles je mestno kolesarjenje postalo eden izmed najbolj priljubljenih in izjemno varnih načinov rekreacije pri nas

Pri nakupu mestnega kolesa bodite pozorni na velikost, saj je ta odvisna od vaše telesne višine. Čeprav je mestno kolesarjenje tradicionalno nekoliko manj zahtevna in krajša oblika kolesarjenja, pa je udobje še vedno ključnega pomena. Z udobnim mestnim kolesom boste lahko brez težav premagali tudi nekoliko daljše razdalje, s pravo izbiro velikosti pa boste poskrbeli, da pri tem ne bodo trpeli vaš hrbet in kolena.

Foto: Profimedia kolo

Cestno kolo za hitrejšo vožnjo po asfaltnem terenu

Za nekoliko bolj vešče ljubitelje kolesarjenja, ki imajo v mislih daljše ture po asfaltnih poteh, je najboljša izbira cestno kolo.

Ena izmed njegovih najboljših prednosti je hitrost. Cestno kolo je najhitrejša vrsta kolesa. Velika kolesa in ozke zračnice omogočajo popolne pogoje za doseganje visokih hitrosti. Cestno kolo omogoča največjo aerodinamičnost, saj v nasprotju z drugimi vrstami koles ne zahteva vzravnane drže.

Še ena prednost cestnega kolesa je njegova lahkotnost – je najlažje izmed vseh vrst koles.

Primerno ni zgolj za vsakodnevno cestno vožnjo, temveč tudi za zahtevnejše ture in kolesarske maratone. Kljub majhni teži so cestna kolesa izjemno robustna in odporna proti udarcem ter zato odlična naložba.

Ker lahko s cestnim kolesom premagujete izjemno dolge razdalje in dosežete hitrost do kar 100 km/h, je cestno kolo fantastična vrsta rekreacije. V primerjavi z mestnimi kolesi omogoča veliko intenzivnejšo telesno aktivnost.

Cestno kolesarjenje je danes ena najbolj priljubljenih oblik aerobnih vadb v Sloveniji.

Foto: Hervis Hervis

Gorsko kolesarjenje za vožnjo po neurejenih poteh

Za vse, ki želijo nekoliko več adrenalina, nepričakovanih poti in gozdnih vzponov, pa so najboljša izbira gorska kolesa. Na videz spominjajo na cestna, a se od njih razlikujejo po svojih širokih, debelejših zračnicah.

Robusten okvir in grob profil zračnic omogočata dober oprijem na številnih podlagah, kot so gozdne, makadamske in asfaltne poti.

Čeprav se jim reče 'gorska' kolesa, pa takšna kolesa niso namenjena izključno tistim, ki jih navdušujejo adrenalinski spusti po hribih. Pravzaprav so gorska kolesa najboljša izbira vedno, ko večina poti ne poteka na asfaltni podlagi.

Ne glede na to, katero vrsto kolesa boste izbrali, pa je pomembno, da izberete kolo proizvajalca, ki mu lahko resnično zaupate. Pravo kolo bo naložba v prihodnost, saj boste lahko z njim leta in leta kolesarili ter ga morda nato podarili naslednjim generacijam.

Hervis ponuja široko izbiro mestnih, cestnih in gorskih koles priznanih proizvajalcev, ki so izdelana, da resnično vsem ponudijo možnost varne in udobne vožnje. Izkušeni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.