Priprave na novega družinskega člana

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nosečnost in starševstvo sta lahko nekaj najlepšega v življenju, prinašata pa tudi številne izzive. Zdaj jih je zagotovo še več, a veselje ob novem družinskem članu ni zato nič manjše …
Oglej si celoten članek

Nosečnost je za vsako žensko nekaj edinstvenega, podpora in sodelovanje partnerja pa sta pri tem zelo pomembna. S toplino in pozornostjo eden do drugega bosta ustvarila varno in ljubeče okolje za prihajajočega družinskega člana. Nosečnost naj bo čas, ko še posebej dobro skrbimo za zdravje nosečnice.

Skrb za zdravje nosečnice med pandemijo

Eden od trenutnih novih izzivov, ki močno posega v naša življenja, je pandemija novega koronavirusa. Čeprav je SARS-CoV-2 nov virus, so strokovnjaki s skrbnim preučevanjem in analizami že prišli do nekaterih pomembnih rezultatov povezanih z novim virusom, nosečnostjo in rojstvom. Po do zdaj znanih podatkih in ocenah  se nosečnice okužijo enako pogosto kot ostala populacija, pri dveh tretjinah primerov pa bolezen COVID-19 prebolijo brez simptomov.

Foto: Shutterstock nosečnica nosečnost Po meatanalizi sofinancirani s strani Svetovne zdravstvene organizacije WHO, ki so jo poimenovali PregCOV-19, so sicer ugotovili, da so nosečnice pogosteje hospitalizirane kot nenoseče ženske. Po podatkih iz britanske perinatalne baze podatkov UKOSS je hujši potek bolezni pogostejši v tretjem trimestru. Okužba nosečnice s COVID-19 je povezana s trikrat večjim tveganjem za prezgodnji porod, pri nosečnicah z okužbo COVID-19 je povečano tudi tveganje za carski rez.

Zato je priporočeno, da se tako nosečnica kot partner skrbno držita ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in brez slabe vesti zavrneta vsakršno tvegano druženje.

Ker se je v več retrospektivnih raziskavah pomanjkanje vitamina D izkazalo za dejavnik tveganja za hujši potek bolezni COVID-19 pri nosečnicah, na Nacinalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsem nosečnicam priporočajo jemanje 400 IE odmerka D vitamina na dan. Pri nosečnicah z dokazano okužbo COVID-19 je smiselno dodajati odmerek 1000 – 2000 IE vitamina D na dan.

Ne pozabite na ostale zdravstvene nasvete

Kljub epidemiji ne smemo pozabiti na nasvete stroke za zdravo nosečnost, ki so veljali še pred pandemijo. Nosečnice naj jedo raznoliko in lokalno pridelano hrano bogato z vitamini in minerali. V prehrano vključite vse priporočene skupine živil, sadje, zelenjavo, sestavljene ogljikove hidrate, beljakovine in zmerno količino rastlinskih maščob in olj. Ker se v nosečnosti povečajo potrebe po folni kislini, strokovnjaki na NIJZ priporočajo dodajanje 400 µg folne kisline dnevno, štiri mesece pred načrtovano nosečnostjo in med prvim tromesečjem nosečnosti.

Nosečnice brez zapletov ne smejo pozabiti na gibanje, zmerno telesno dejavne naj bi bile vsaj 30 minut na dan. Prav tu lahko pomembno podporo prispeva partner in se na sprehod ali drugo vrsto aktivnosti poda skupaj s partnerico.

Priprave na porod

Bodoče mamice imajo svoje želje o načinu poroda, a vedite, da bo sam porodni načrt v času koronakrize nekoliko omejen. Čeprav je bila v prvem valu epidemije prisotnost partnerja pri porodu prepovedana, se takšen ukrep v drugem valu ne izvaja. Zato so lahko nosečnice mirnejše in računajo na podporo partnerja med porodom. Rojstvo otroka je namreč edinstvena in nepozabna izkušnja, pri kateri se začnejo spletati  vezi.

Foto: Shutterstock porod Prav tako bo lahko partner pomagal na poti v porodnišnico s prtljago In ker so  v zdravstvenih ustanovah ukinjeni vsi obiski,  naj bo priprava torbe za porodnišnico še bolj natančna. Če boste kaj pozabili, bo to veliko težje k mamici dostaviti kasneje, s seboj imejte tudi prva oblačila za otrokov odhod iz porodnišnice.

Za lepo porodno izkušnjo je pomembno tudi porodno okolje. O izbiri porodnišnice in samega načina poroda, se s partnerjem pogovorita že v času nosečnosti. V Sloveniji lahko izbirate med štirinajstimi porodnišnicami, vsaka izmed njih ponuja nekoliko svojevrstno ponudbo. Če se odločate na primer za porod v vodi, morate zatorej izbrati porodnišnico, kjer je to mogoče.

Izdelke in potrebščine za novorojenčka morate bodoči starši v času pandemije načrtovati veliko prej. Zaradi velikih vrst v lekarnah in preprečitve okužbe z novim virusom, opravite nakupe prek spleta, ki pa bodo zaradi čakanja na nekatere pošiljke nekoliko dolgotrajnejši. Ne odlašajte z nakupi, saj se boste tako izognili dodatnemu stresu ob prihajajočem datumu poroda.

Nov mali čudež in njegova varnost

Čeprav je trenutno porodna izkušnja nekoliko drugačna, čustva in občutja sreče ostajajo ista. Mali čudež je tu in življenje se bo staršema za vedno spremenilo, še posebej to velja za rojstvo prvega otroka.

Od tega trenutka dalje bo otrok vaša glavna skrb, želeli boste poskrbeti za njegovo udobje, zdravje, srečo in varnost.

Tako novorojenček kot mamica ob prihodu domov potrebujeta mir, tišino, toplino in čas za počitek. Partner je tu pomembna podpora, ki razbremeni mamico, kjerkoli je to mogoče.

Za otrokovo varnost poskrbite že pri prvem prevozu novorojenčka iz porodnišnice. Uporaba lupinice  zmanjša tveganje za smrt in težke poškodbe dojenčka v primerih hitrega zaviranja ali nezgode za 73 odstotkov. Otrok je najbolj varen na zadnjih sedežih, med pasom in otrokovo ključnico pa naj bo za največ prst prostora. Zato ga v lupinico ne dajemo v debelih zimskih oblačilih.

Dojenčki se pogosto poškodujejo tudi ob padcih s previjalne mize, kavča ali postelje, ko jih starši pustijo brez nadzora, zato imejte otroka ves čas na dosegu rok, tudi če se trenutno še ne obrača. Stroka odsvetuje tudi uporabo ležalnikov in gugalnikov, saj so padci otroka skupaj z ležalnikom  prepogosti.

Med najpogostejšimi nezgodnimi poškodbami majhnih otrok so tudi opekline z vročimi tekočinami, zato ne pijemo ali jemo z otrokom v naročju, prav tako nikoli ne podajamo vročih tekočin in živil nad otrokom. Odsvetovana je tudi uporaba namiznega prta. Prav tako je treba upoštevati vse nasvete stroke za preprečitev zadušitve, iz posteljice za novorojenčka odstranite vse predmete, ki povečajo možnost zadušitve.

Zagotovite varno prihodnost

Starša naj se še pred prihodom otroka pogovorita tudi o zagotavljanju varne prihodnosti za otroka. Rešitev je lahko življenjsko zavarovanje za primer smrti Zavarovalnice Triglav. S takšnim zavarovanjem boste mirno spali, ker ste poskrbeli za socialno varnost družine, če se vam zgodi najhuje.

V primeru vaše smrti bodo z izplačilom zavarovalne vsote vaši bližnji lahko uredili morebitne stroške kredita, šolanje, obšolske dejavnosti, izpit za avto in podobno. Zavarovanje lahko sklenete že z nizko mesečno premijo, ta je še nižja za mlajše osebe z zdravim življenjskim slogom.

Zavarovanje lahko kombinirate z dodatnimi zavarovanji, obenem pa se prilagaja tudi različnim življenjskim situacijam, kot so nakup stanovanja ali hiše, poroka, rojstvo otroka. Tako lahko svojo zavarovalno vsoto glede na potrebe spreminjate.

Zavarovanje lahko sklenete prek spleta TUKAJ.

Priprave na prihod novega družinskega člana si lahko olajšate tudi z brezplačnimi priročnikom, ki si ga enostavno prenesete TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.