Sedežna garnitura: Nesporna kraljica vsake dnevne sobe

Foto: Rutar
Foto: Rutar
Nakup sedežne garniture je pravi podvig, saj je pomembno, da kupimo takšno, ki je lepa, udobna in funkcionalna ob enem. Navsezadnje gre za najpomembnejši kos pohištva v dnevni sobi. Tisti, ki je največji in ki takoj pade v oči, ko vstopimo v dnevni prostor. Na kaj moramo torej biti pozorni, ko izbiramo nov kavč?
Oglej si celoten članek

Sedežna garnitura je zagotovo eden najbolj pomembnih in uporabljanih kosov pohištva v vsakem domu. Na njej zadremamo po službi, se zvečer crkljamo z boljšo polovico, se družimo s prijatelji in zabavamo z otroki. Včasih se kavč celo prelevi v majceno pisarno, saj sedeč na njem, s prenosnim računalnikom v naročju, pridno delamo. Ko se nas loti kakšna sezonska viroza, na njem ob gledanju televizije ali prebiranju najljubših knjig s čajem v rokah in pokriti z mehko odejo spet pridemo do boljšega zdravja. Skratka, sedežna garnitura je nekaj, brez česar si zagotovo večina od nas ne predstavlja svojega doma. Zato je prav, da si privoščimo kakovosten in brezčasen kavč, ki bo zadovoljil vse naše potrebe.

Več kot 350 sedežih garnitur za vse okuse in za vsak žep najdete v Rutarju, kjer slavijo mesec sedežnih garnitur in svojim kupcem ponujajo do 33 % popusta. Ne odlašajte in se odpravite v Rutar še danes!

Določite poglavitni namen dnevnega prostora in pozicijo novega kavča

Preden se lotite nakupa nove sedežne garniture, je treba stopiti korak nazaj in si najprej odgovoriti na vprašanje, čemu bo v prvi vrsti služila dnevna soba, v kateri bo kraljeval nov kavč. Mora biti dnevna soba otrokom prijazen prostor, saj bodo tam preživljali veliko časa? Bo predvsem prostor za poležavanje, gledanje televizije, branje knjig? Bo služila kot prostor za druženja z gosti, morda bodo tam le-ti tudi večkrat prespali? Mora dnevna soba nuditi tudi možnosti dodatnega shranjevanja, saj imate preostanek doma premajhen za vse reči, ki jih potrebujete?

Ko ste določili primarni namen svoje dnevne sobe, je čas, da razmislite o velikosti in obliki novega kavča ter smiselno določite mesto v dnevni sobi, kamor ga boste postavili. Pri tem nam je morda lahko v pomoč starodavna kitajska veščina urejanja prostorov, ki določa, da med sedenjem oziroma ležanjem s hrbtom ne smemo biti obrnjeni proti vratom. Menda je najbolje, da imate med poležavanjem pogled na vrata. Kar je, če dobro pomislite, povsem logično, saj želite imeti nadzor nad tem, kdo vstopi v prostor. Fotelj ali stol s hrbtom proti vratom je priporočljivo namestiti zgolj za tiste goste, ki se jih želite čim prej znebiti.

Foto: Rutar Rutar

Pomembno je izbrati kavč pravih dimenzij

Nato je na vrsti zelo pomembna naloga: natančno merjenje prostora. Zabeležite mere dnevne sobe ter določite minimalno in maksimalno velikost sedežne garniture. Za lažjo predstavo vam priporočamo, da iz kartona naredite model ali maketo dnevne sobe z izbrano sedežno. Ta trik vam bo v veliko pomoč pri prostorski predstavi. Preizkusite različne variante postavitve kavča, pri čemer upoštevajte pogled na preostali prostor ter osvetljavo.

Pri izbiri sedežne garniture je zelo pomembno, da ta ni prevelika za v vašo dnevno sobo. Če boste v majhen prostor tlačili velik kavč, se v njem se ne vi ne vaši gostje ne boste počutili dobro, temveč utesnjeno. A kako vemo, kdaj je sedežna ravno prav velika? Povsem preprosto: ko jo enostavno obhodite na mestih, kjer je to potrebno. Če ste si zamislili, da bo kavč vaš prostor krasil ob steni, vam priporočamo, da je med njim in steno še vseeno nekaj centimetrov prostora. Mogoče za kakšno bralno svetilko ali kaj podobnega. Saj veste – prostor mora dihati.

Pri izbiri in nakupu sedežne garniture vam bodo z veseljem svetovali izkušeni prodajalci v pohištvenih salonih Rutar, kjer pravkar poteka tudi prav posebna akcija. V Rutarju namreč slavijo mesec sedežnih garnitur in svojim kupcem ponujajo do 33 % popusta na vse kavče.

Foto: Rutar Rutar

Pred nakupom je sedežno garnituro treba preizkusiti v živo

S pravilno izbiro in postavitvijo pohištva lahko dnevno sobo spremenimo v toplo zavetje, z malo smisla za notranji dizajn pa je lahko tudi na pogled dnevna soba privlačna kot le kaj. A nikakor ne smemo pozabiti na udobje, sploh ko gre za osrednji element dnevnega prostora, torej kavč. Nič ni pomembnejše od tega, da vam je na sedežni garnituri udobno.

Potem ko ste torej določili primarni namen dnevne sobe, določili, kje bo postavljena sedežna garnitura in kakšne oblike bo (v obliki črke L ali U, morda kar ravna), sledi najbolj zabaven del nakupovanja – preizkušanje tisoč in ene sedežne ter lenarjenje sredi nakupovalnega središča! Kavč je pred nakupom vsekakor treba preizkusiti v živo, kajti le tako boste z gotovostjo vedeli, ali je zares udoben.

Foto: Rutar Rutar

Sedežne garniture na tisoč in en način

Udobje in velikost sedežne garniture sta zagotovo na prvem mestu, a pomembni so tudi barva, oblika in material. Sploh če imate še majhne otroke. V tem primeru verjetno iz povsem očitnih, praktičnih razlogov ne boste kupili kavča iz belega blaga, temveč kakšnega temnejših barv in iz materialov, ki niso zahtevni za čiščenje.

Če nimate sobe za goste, pri vas pa večkrat kdo prenoči, potem morate razmisliti o večfunkcijski sedežni garnituri, ki se lahko raztegne v dodatno ležišče in tako služi bodisi kot postelja za spanje ali kot udoben prostor za gledanje televizije in branje knjig z družinskimi člani. Večfunkcijska garnitura namreč omogoča več možnosti uporabe. Z zgolj enim preprostim izvlečnim delom jo lahko podaljšate v naslonjalo za noge ali celo v posteljo. Hitro in praktično.

Foto: Rutar Rutar

Pri nekoliko večjih prostorih je pametno, da sedežna garnitura služi kot pregrada med prostori. Kaj to pomeni? Z njeno pomočjo lahko prostor razdelite na več delov in ga tako organizirate po svoje. Kot fizična bariera še posebej simpatično izpadejo L- ter U-sedežne garniture. Pozorni morate biti zgolj na to, kot že omenjeno, kam takšen kavč postavite, da ta ne bo omejeval gibanja po prostoru.

Vsako sedežno garnituro lahko čez čas in po potrebi dopolnite še s tako imenovanim chaiselongue sedežem, ki običajno služi eni osebi. Poleg tega, da bo razgibal ambient prostora, je odličen tudi za popoldanski počitek ali branje knjige.

Če imate kakšne zadržke in vprašanja, nikar ne odlašajte in za mnenje povprašajte izkušene svetovalce, ki vas že nestrpno čakajo v trgovinah s pohištvom Rutar. Tam boste svojo sanjsko sedežno garnituro zdaj lahko kupili tudi do 33 % ceneje!
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.