Slasten zajtrk, ki bo navdušil tudi otroke

Foto: Mesec pametnih obrokov
Foto: Mesec pametnih obrokov
Navadni ovseni kosmiči pri otrocih običajno niso najbolj priljubljeni, saj nimajo izrazitega okusa. A če jih namočite v mleko (sploh riževo, mandljevo, ovseno, kokosovo ali katero drugo mleko rastlinskega izvora, ki je že samo po sebi sladko), jim bodo tudi ovseni kosmiči šli v slast.
Oglej si celoten članek
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ


ZAJTRK: Ovseni kosmiči z jagodami, bananami in kokosovim jogurtom

Sestavine:

  • bio ovseni kosmiči Tre Mulini (primerni tudi za vegane);
  • sveže sadje po želji (mi smo izbrali jagode in banane);
  • kokosov jogurt Land;
  • mleko (lahko kravje, ovseno, mandljevo, riževo, kokosovo …) – mi smo izbrali bio ovseno mleko Fior di Natura;
  • po želji tudi pol žličke kakava ali malo medu.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Navadne ovsene kosmiče zvečer prelijem z mlekom in pustim, da se čez noč dobro namočijo. Včasih zraven kosmičev v mleko vmešam še chia semena, a ker znajo otroke zmotiti 'črne pikice' in potem nočejo jesti tega sicer okusnega zajtrka, chia semena izpustim.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov Če boste v večerni naglici pozabili za zjutraj namočiti kosmiče v mleko, nič hudega – na hitro jih lahko pustite v mleku tudi zjutraj, ko vstanete. Kosmiči se v resnici zelo hitro namočijo v tekočini, v dobre pol ure bodo že dovolj zmehčani in napiti ter pripravljeni na zaužitje. Medtem ko se boste urejali za službo in oblačili otroke, jim umivali zobe, pakirali stvari za vrtec in šolo, bodo kosmiči že dovolj zmehčani.

Kosmičem nato dodajte še zvrhano žlico kokosovega jogurta ter sveže sadje po izbiri: lahko na koščke narezane marelice in breskve, banane, maline ali borovnice. Mi smo tokrat izbrali kombinacijo banan in jagod.

In še en namig za starše, ki imate bolj izbirčne otroke: če želite zajtrk še nekoliko dodatno osladiti in ga priljubiti vašim najmlajšim, lahko čez potresete pol žličke kakava. Ali pa čez prelijete malce medu – pri nas obožujemo Eurospinov cvetlični med Dolciando, ki je bil v raziskavi Izbrani produkt trgovskih znamk leta 2021 izbran za enega izmed produktov leta.

KOSILO: Losos in krompir v pečici s šparglji

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov Moji otroci lososa naravnost obožujejo, kar me zelo veseli, saj je odličen vir omega-3 maščobnih kislin in vitamina D, ki je pomembna podpora našemu imunskemu sistemu. In ker je tudi njegova priprava resnično nezahtevna in hitra, ga pogosto vključim na jedilnik.

Sestavine:

Priprava:

Ko se res mudi, nasoljenega lososa, na katerega iztisnem tudi nekaj kapljic limone, popečem kar na ponvi. Nekaj minut na eni, nekaj minut na drugi strani in je pripravljen. A če imam na voljo več časa, ga pripravim v pečici – skupaj s krompirjem, ki ga imajo otroci zelo radi. Tokrat sem zraven dodala še šparglje, brez katerih spomladi skorajda ne gre.

Okusno kosilo boste imeli pripravljeno zares hitro, s predpripravo in pečenjem vred v 40 minutah. Fileje lososa, olupljen in na koščke narezan krompir ter šparglje preprosto položite v pekač in vse skupaj pečete na temperaturi 180 ali 200 stopinj Celzija (odvisno od izbranega programa pečice) od 20 do 30 minut (če boste krompir prej nekoliko pokuhali že na štedilniku, lahko tudi nekaj minut manj).

Lososa pred peko le dobro nasolite in rahlo popoprajte ter pokapajte z olivnim oljem in limoninim sokom. Krompir in šparglje le posolite, lahko pa jih prav tako pokapate z olivnim oljem.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

VEČERJA: Popečene kajzerice ali žemljice z mesno-sirnim namazom

Tudi večerjo bomo pripravili v pečici. Mene ponese v čas otroštva, saj mi je ta mesno-sirni nadev oziroma namaz pripravljala moja mama, ki je delala kot kuharica v vrtcu.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Sestavine:

  • kisla smetana;
  • sir in različne salame;
  • kajzerice ali žemljice;
  • poper.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov Priprava:

Točnih količin sestavin za ta obrok vam ne morem povedati, kajti ta mesno-sirni namaz že od nekdaj delam po občutku. Že kot otrok sem ga rada jedla, zdaj pa gre v slast tudi mojim otrokom.

V večji skledici v kislo smetano zmešam sir, ki ga včasih naribam na strgalnik, včasih pa kar narežem na majhne koščke, ter prav tako na majhne koščke narezane različne salame. Mi smo tokrat izbrali piščančje prsi in suho salamo (če bi želeli, da je obrok bolj zdrav, lahko ostanete tudi samo pri piščančjih prsih), lahko pa bi kombinirali tudi katere koli druge vam ljube salame. Mešanico kisle smetane, sira in salam lahko malo popoprate, nato pa z njo obložite na polovice prerezane kajzerice ali žemljice, ki jih za približno 10 do 15 minut postavite v ogreto pečico. Potem pa jih še tople pojeste.

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ

Navdušena nad tedenskim nakupom za 68 evrov

Ko je spet napočil čas, da se odpravim v Eurospin, da nakupim živila za nov teden, sem si rekla, da moram tokrat poleg hrane kupiti še nekaj čistil, zato me je zaskrbelo, da ne bom uspela uresničiti izziva in se držati predvidenih 68 evrov za tedenski nakup. A bojazen je bila odveč, kajti upoštevajoč dejstvo, da sem imela nekaj stvari že doma od minulega tedna ali z domačega vrta – na primer olivno olje, instant ovseno kašo s chia semeni, kosmiče in skorajda vse začimbe ter borovnice za zajtrk, pa krompir, čebulo, česen, kuskus in podobno – bomo tudi v dneh, ki so pred nami, dobro jedli.

V mojem Eurospin vozičku so se tokrat znašla naslednj živila in pripomočki: biološki Ovseni kosmiči Tre Mulini, bio ovseno mleko, dva litra navadnega mleka Land, kokosov jogurt Land, šparglji, ki so v akciji stali samo 2,49 evra, losos za kosilo ter dimljen losos, mozzarela Land in tortilije za večerjo, kisla smetana in smetana za kuhanje, ogrska salama, sir Edame, dva paketa toastov, dva paketa feta sira, testenine Tre Mulini, češnjev paradižnik, jajca, piščanec, tune v konzervi, prosena kaša, domače okisano kislo zelje, ki je stalo le 99 cento, fižol v konzervi, kranjske klobase, navadni kremni jogurt, riž, njoki, suho sadje, nagrajene pašete EAT, paradižnikova mezga in paradižnikov koncentrat, avokado. Nisem pozabila niti na tri čistila: čistilo za wc, odstranjevalec vodnega kamna in sredstvo za čiščenje kopalnic.

Tudi v dneh od 15. do 21. aprila bo sicer v tedenski akciji veliko izdelkov, med drugim 500-gramski njoki Tre Mulini, mozzarela Land, rezanci iz pšeničnega zdroba Tre Mulini, pa basmati riž Delizie dal Sole, paradižnikova mezga z baziliko in tune v rastlinskem olju Athena.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.