Slovenija nad povprečjem EU, a se tega premalo zavedamo

Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ
Slovenski živinorejci s svojim izjemnim delom ne skrbijo le za zagotavljanje kakovostne surovine domači mesno predelovalni industriji, ki police trgovin vsak dan zalaga s kakovostnim svežim mesom, ampak se njihov trud odraža tudi v stopnji samooskrbe z mesom. Na segmentu perutninskega mesa se naša samooskrba giblje med 110 in 115 odstotki, tudi na govejem mesu je samooskrbni delež visok.
Oglej si celoten članek

Več kot 50.000 slovenskih živinorejcev zagotavlja, da je naše meso varno in kakovostno. Kljub visokemu deležu samooskrbe pa se del potrošnikov še vedno odloča za nakup uvoženega mesa, ker je praviloma cenejše. Nakupne odločitve so odvisne od različnih dejavnikov in prav cena je pogosto odločilna.

Medtem, ko se v svetu in tudi v državah članicah EU pri vzreji mesa še vedno uporabljajo antibiotiki preventivno (in masovno), se Slovenija uvršča med države z najnižjo porabo antibiotikov (vir: European Medicines Agency, 2016) – kar je rezultat odličnih rejskih praks.

Promo Zdaj bolj kot kadarkoli prej: Izbrana kakovost - Slovenija

Za nižjo ceno mesa in mesnih izdelkov tujih dobaviteljev pa se pogosto skrivajo različne slabe prakse, ki negativno vplivajo na kakovost mesa. Tako je npr. masovna reja povezana z višjim deležem antibiotikov pri vzreji živali, slabšimi življenjskimi pogoji živali, slabšo krmo. Vse to pa seveda vpliva na kakovost mesa, ki ga pojemo.

Foto: GIZ GIZ

Doma pridelano in predelano meso in mesni proizvodi niso le bolj kakovostni in varni, zaradi krajših transportnih poti in tradicionalnega načina vzreje je prireja mesa tudi okolju bolj prijazna. Slovenski rejci in proizvajalci mesa, ki so vstopili v shemo Izbrana kakovost, pa zagotavljajo visoke standarde pridelave in predelave ter meso enotno označujejo z znakom Izbrana kakovost – Slovenije.

Znak "Izbrana kakovost – Slovenija" zagotavlja 100 % slovensko pridelavo in predelavo mesa, visoko stopnjo nadzora in zagotovljeno sledljivost od rejca do potrošnika.

Foto: GIZ GIZ

Potrošniki z nakupom slovenskega mesa podpiramo slovensko kmetijstvo, domače proizvajalce mesa in delovna mesta zaposlenih ter soustvarjamo lepšo prihodnost bodočih generacij. Ko se boste naslednjič v trgovini odločali za nakup mesa, naj bo vaša odločitev dobra za vas in za tiste, ki vsak dan skrbijo, da imate na krožniku varno in kakovostno hrano.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.