Šola izoliranja: Kaj, kdaj, kako in koliko izolirati?

Foto: arhiv Knauf Insulation
Foto: arhiv Knauf Insulation
Zaradi velike površine so skozi obod hiše, torej fasado, streho in tla, energijske izgube največje. Ali se jih splača toplotno izolirati ter tako zmanjšati rabo energije in stroške ogrevanja, hkrati pa povečati tudi udobje bivanja, sploh ni vprašanje.
Oglej si celoten članek

Vprašanja, ki si jih moramo postaviti in nanje dobiti prave odgovore, so, kako se toplotne izolacije zunanjega oboda hiše lotiti, katero toplotno izolacijo izbrati, ter koliko in kako jo vgraditi. 

Pri sanacijah obstoječih objektov je treba tehnične rešitve prilagoditi trenutnemu stanju, bolj preprosto pa je pri novogradnjah, kjer so osnovne rešitve o izolaciji in njeni debelini prav gotovo zajete že v projektu, pravijo v podjetju Knauf Insulation

Pri energijskih obnovah obstoječih hiš pa velja eno zlato pravilo. Zgolj zaradi narave gradbenih del, je priporočljivo najprej zamenjati stavbno pohištvo, nato sledi toplotna izolacija fasade in strehe. Energijske potrebe za ogrevanje se tako zmanjšajo in temu na koncu prilagodimo ogrevalni sistem.

Foto: arhiv Knauf Insulation Izolacija fasade

Izolacijo izbirajte in načrtujte s strokovnjaki 

V nadaljevanju se bomo osredotočili zgolj na toplotno izolacijo. Najboljša in najbolj učinkovita pot do kakovostne izbire materiala, primernih debelin in vgradnje, je s pomočjo strokovnjakov. V podjetju Knauf Insulation svetujejo, da osnovno tehnično rešitev glede na trenutno situacijo izberete skupaj s projektantom ali strokovnjakom njihovega podjetja. 

Proučiti je treba:

  • vrsto izolacijskega materiala, 
  • toplotno izolativnost materiala,
  • potrebno debelino izolacije, 
  • paroprepustnost objekta, 
  • bivalne pogoje v objektu po vgradnji toplotne izolacije,
  • možnost za izboljšanje požarne varnosti objekta. 

S pravilnimi tehničnimi rešitvami in izbiro izolacijskega materiala bomo toplotne izgube v hiši občutno zmanjšali. Toplotna izolacija fasade namreč toplotne izgube lahko zmanjša do 30 odstotkov v večstanovanjski stavbi in do 35 odstotkov v individualni hiši, izolacija strehe do 20 odstotkov in izolacija tal oziroma stropov kleti do 15 odstotkov.

Vedno so najboljša izbira naravni, paroprepustni materiali

Želeno toplotno izolativnost lahko dosežemo z različnimi toplotnoizolacijskimi materiali, vendar so med njimi pomembne razlike. Za zdravo, ugodno in varno bivalno okolje je vsekakor dobro izbrati materiale, ki so naravni, visoko paroprepustni, kar pomeni, da omogočajo dihanje objekta in prehod vodne pare, in negorljivi. Vse naštete dobre lastnosti zagotovo izpolnjujeta kamena in steklena volna, zato sta kot izolacijska materiala vedno dobra izbira. 

ECOSE® tehnologija je prijazna do uporabnikov in okolja

V podjetju Knauf Insulation vso stekleno volno in večino izdelkov iz kamene volne izdelujejo po postopku ECOSE®  tehnologije, kar pomeni, da izolacija temelji na bio-obnovljivih vezivih in ne vsebuje več feno-formaldehidnih veziv, zato je prijaznejša do uporabnikov, saj izboljšuje kakovost zraka v prostoru. Hkrati so izdelki visoko toplotnoizolativni, ocenjeni so z najvišjo oceno negorljivega materiala A1 na področju požarne varnosti, glede nadzora hrupa in akustike pa se uvrščajo v razred A. Prijetnejše je tudi rokovanje med postopkom vgradnje, saj so na otip prijetni in nedražeči.

Izdelki, narejeni po tehnologiji ECOSE®, so zaradi visoke vsebnosti recikliranih materialov in naravnih veziv, za katere se v proizvodnji porabi tudi precej manj energije, prijazni tudi do okolja.

Smernice in priporočila za pravo debelino

Najpogostejše vprašanje graditeljev in lastnikov hiš, ki jih obnavljajo, je, koliko toplotne izolacije vgraditi. Univerzalnega odgovora na to ni, saj je debelina odvisna od več dejavnikov. Med drugim je treba upoštevati stanje obstoječe konstrukcije, morebitno obstoječo izolacijo, kakovost in toplotno prehodnost izolacije, ki jo želimo namestiti, način izvedbe, nenazadnje tudi to, ali želimo da bo hiša dobra nizkoenergijska ali celo pasivna, pravijo v podjetju Knauf Insulation. 

Kljub temu pa obstajajo priporočila o debelini, pri tem lahko upoštevamo tudi zahteve, ki jih za odobritev subvencije predpisuje Eko sklad. Na fasado naj bi vgradili vsaj 15 centimetrov, odvisno od toplotne prevodnosti materiala, na streho 20 do 25, na tla ali strop kleti pa 10 do 15 centimetrov izolacije. 

Za nizkoenergijske hiše priporočajo naslednje debeline izolacije:

  • za zunanje stene od 16 do 20 centimetrov
  • za streho od 30 do 40 centimetrov
  • za tla od 12 do 20 centimetrov

Za pasivne hiše veljajo so zahteve še večje:

  • za zunanje stene od 20 do 30 centimetrov
  • za streho od 35 do 40 centimetrov
  • za tla od 14 do 20 centimetrov

Toplotna izolacija poševne strehe 

Kako bomo izolirali streho, je odvisno od tega, ali je neposredno pod njo prostor bivalni, mansarda, ali je ta neizkoriščen. V prvem primeru bomo izolirali ostrešje, v drugem pa tla zadnje medetažne plošče. 

Tudi pri mansardah sta dve možnosti, odvisno od tega, ali bomo ostrešje izolirali od zgoraj, kar pomeni, da bomo umaknili tudi strešno kritino, ali od spodaj, in na novo izdelali zaključne stropne obloge oziroma obloge poševnin. V obeh primerih moramo zagotoviti, da bodo ostrešje sestavljale med seboj združljive plasti, ki bodo preprečevale nastajanje kondenza - vode, ta lahko trajno in relativno hitro uniči konstrukcijo. Sloj, ki primarno zagotavlja ugodje v prostoru in energijsko varčnost objekta, je izolacija.

Foto: arhiv Knauf Insulation Izolacija strehe

Bistveni osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe, so: 

  • zračni kanal, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije.
  • sekundarna kritina, ki dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo,
  • toplotna izolacija, ki toplotno, zvočno in požarno izolira,
  • parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare.

Izolacija strehe od zgoraj

Če bomo zamenjali tudi strešno kritino, je zagotovo bolje, da toplotno izolacijo namestimo na špirovce in med njih. Tako ne bo nobenih posegov v notranjosti, kar je še posebej pomembno, če je mansarda že naseljena, hkrati pa ne bomo znižali višine prostorov, saj stropov ne bo treba spuščati.

Neposredno na špirovce lahko vgradimo od osem do deset centimetrov debelo trdo izolacijo iz kamene volne Termotop, med špirovce pa dodatno vgradimo ECOSE® filce iz steklene volne Unifit 032 ali Unifit 035 debeline od 15 do 17 centimetrov. Tako bomo dosegli toplotno prehodnost skozi streho, ki jo zahteva Eko sklad, pravijo v podjetju Knauf Insulation. 

Izolacija strehe od spodaj 

Predvsem pri neizdelanih mansardah in kadar imamo dovolj višine, se pogosto odločimo, da bomo ostrešje izolirali s spodnje, notranje strani. V tem primeru v Knauf Insulation priporočajo, da izberemo zgolj ECOSE® filce in jih namestimo med in pod špirovce. Skupna debelina, ki ustreza tudi zahtevam Eko sklada, mora biti 23 centimetrov, če bomo izbrali filce Unifit 032, in 25 centimetrov, če izberemo filce Unifit 035. 

Pri vgradnji v običajne razpone med špirovce filcev ni treba dodatno fiksirati, so samonosni in dodatno označeni z linijami za enostavnejše rezanje. 

Foto: arhiv Knauf Insulation Izolacija strehe

Izolacija neogrevanega podstrešja 

Preprost in hkrati najbolj učinkovit izolacijski poseg na ovoju stavbe je izolacija podstrešja, na katerem ni bivalnega prostora. Če želimo zadostiti zahtevam Eko sklada, je treba talno ploščo podstrešja  izolirati s približno 24 centimetri toplotne izolacije, odvisno od njene učinkovitosti oziroma toplotne izolativnosti. 

Izbira toplotne izolacije je odvisna od tega, za kakšen namen uporabljamo podstrešje. Če je to pohodno, potem na tla najprej položimo parno zaporo/oviro, nato trde izolacijske plošče in prek njih suhomontažne pohodne plošče. Najbolj elegantna je uporaba plošč iz kamene volne Insulation DF in na primer Knauf Vidifloor ali OSB-plošč.

Za izolacijo nepohodnega podstrešja lahko uporabimo mehki izolativni filc NatuRoll Plus ali Unifit 035, izberemo pa lahko tudi kameno volno NaturBoard FIT. Če so tla podstrešja lesena, je treba pod izbrano izolacijo položiti še parno oviro, na beton pa ni treba položiti ničesar. 

Pogosto pa je del podstrešja pohoden, del pa nepohoden. V tem primeru v Knauf Insulation predlagajo, da kombiniramo prej opisani možnosti. Na pohodnem delu izberemo trdno kameno volno Insulation DF v kombinaciji s pohodnimi ploščami, na nepohodnem pa mehki izolativni filc NatuRoll Plus ali Unifit 035.

Fasado izoliramo po pravilih stroke

Pri sanaciji fasade starejših objektov moramo upoštevati vsa pravila stroke in se prilagoditi razmeram, pri tem pa upoštevati zakonodajo, požarni zakon in tehnično smernico, pravijo v Knauf Insulation. Ključna je tudi izbira ustrezno kvalificiranega izvajalca – fasaderja, saj le tako lahko zagotovimo kakovost izvedbe in trajnost fasade.

Kakovostno izvedena fasada na kameni mineralni volni je tako kompakten in trajen sistemski izdelek. Pri tem pa je nujno izbrati ustrezne sistemske fasadne materiale, kot so gradbena lepila, pritrdila, armirni materiali in zaključni sloji, ki skupaj s toplotno izolacijo tvorijo fasadni sistem. 

Stare fasadne površine so pogosto poškodovane, konstrukcijsko imajo skoraj brez izjeme vrsto toplotnih mostov, stene so pozimi hladne in vsaj lokalno plesnive. Zato se je sanacije treba lotiti  celovito. Prvi korak je priprava zidne površine, ki mora biti pred vgradnjo toplotne izolacije čista in trdnostno ustrezna. Sledi bistveni del – vgradnja toplotno visokoučinkovite izolacije, ki starih zidov difuzijsko ne zapira, torej mora biti paroprepustna. Da bi dosegli tudi trajnost izvedbe in požarno varnost, pa mora biti izolacijski material negorljiv, kar hkrati zagotavlja tudi varnost in udobje bivanja. 

Foto: arhiv Knauf Insulation Izolacija fasade

Toplotnoizolacijske plošče in lamele

Ena od idealnih izbir za izolacijo novogradenj in obstoječih hiš so toplotnoizolacijske plošče SMARTWALL N C1, lahko pa izberemo tudi izolacijske plošče FKD-S ali lamele FKL. Druge se najpogosteje uporabljajo za izolacijo večstanovanjskih hiš, tretje pa za novogradnje. Z uporabo naštetih izolacijskih plošč in lamel ustvarimo ugodno bivalno klimo in bistveno zmanjšamo rabo energije v objektu. 

Plošče so priročne za delo, vgrajujejo se z lepljenjem in dodatnim mehanskim pritrjevanjem, kar je pri sanacijah obvezno. Zaradi pravokotne orientacije vlaken imajo lamele visoko razplastno trdnost, zato jih v osnovi ni treba dodatno mehansko pritrjevati. Vendar proizvajalec pri debelinah plošč in lamel, ki so debelejše od 20 centimetrov, priporoča dodatno mehansko pritrjevanje. 

Negorljiva izolacija je nujna v večstanovanjskih stavbah

Toplotna prevodnost fasadnih plošč in lamel iz kamene volne je nizka, od 0,34 do 0,40 W/mK, izbiramo lahko med debelinami od 100 mm do 220 mm, vse spadajo v razred gorljivosti A1, torej so negorljive, kar je še posebej pomembno pri večstanovanjskih stavbah, saj pri tistih, ki so višje od 22 metrov, zakonodaja zahteva uporabo negorljivega izolacijskega materiala, za stavbe z višino od 10 do 22 metrov pa ga priporoča. Kamena mineralna volna je paroprepusten, trajno dimenzijsko stabilen material, ki je kot tak odporen tudi na mikroorganizme. 

Če na obstoječi hiši še nimate toplotne izolacije, boste po zahtevah Eko sklada morali vgraditi:

  • 15 centimetrov debele plošče SMARTWALL N C1,
  • ali 16 centimetrov debele plošče FKD-S,
  • ali pa 18 centimetrov debele lamele FKL.

Najmanjša priporočena debelina plošč je 15 centimetrov, če želimo hišo obnoviti v nizkoenergijskem standardu, pa mora biti precej večja, 20 centimetrov in več. Debelino je dobro načrtovati skladno s konceptom objekta, in pri tem upoštevati, da bodo zahteve zakonodaje glede energijske učinkovitosti stavb v prihodnosti še ostrejše.

Dejstvo je, da že z relativno majhno debelino dosežemo velik učinek. Izolacija fasade je investicija, kjer je dolgoročni donos zagotovljen. S sanacijo fasade ne rešujemo samo problema energijske učinkovitosti, pač pa tudi konstrukcijske, sociološke in okoljske probleme, pravijo v Knauf Insulation. Objekt s kakovostno sanirano fasado bo tako trajnostno zadovoljiv, pri čemer se je treba zavedati neugodne bivalne klime, onesnaževanja okolja in odvisnosti od energetskih virov, ki so značilnosti starejših, energijsko potratnih objektov. 


 


 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.