Tako morate opremiti svoj dom, če hočete biti 'in'

Foto: Dipo
Foto: Dipo
Leto 2021 se je prevesilo v zadnje četrtletje in tuji mediji ter revije, ki se ukvarjajo s področjem notranjega dizajna, že predstavljajo trende za prihajajoče leto. Kako torej opremiti dom, da boste v koraku z najnovejšimi smernicami, ko gre za notranjo opremo?
Oglej si celoten članek

Pri opremljanju doma večina od nas na prvo mesto postavlja udobje in dobro počutje, na kar pa vplivajo različni dejavniki. Medtem ko nekaterim dobre občutke vzbuja estetsko privlačno pohištvo po njihovem okusu, drugim zadovoljstvo zagotavlja to, da je njihovo stanovanje praktično, da nimajo veliko dela z vzdrževanjem in čiščenjem hiše.

A kdor renovira svoj dom oziroma ga na novo opremlja, vseeno po spletu in revijah preveri, kakšne so najnovejše smernice notranjega opremljanja. Morda nato upošteva le katero od njih, morda so mu všeč vse in se jim odloči slediti. V vsakem primeru pa se med brskanjem porodi kakšna dobra zamisel za notranjo opremo.

To so trendi prihajajočega leta

Trende notranjega dizajna, ki jih prinaša leto 2022, tako kot že nekaj preteklih sezon narekuje zavedanje, kako pomembna sta narava in trajnostni pristop. In seveda, kako pomembno izbira pohištva, materialov in barv vpliva na počutje stanovalcev.

Naravni materiali

Še vedno so v ospredju naravni materiali, kot je les. Z izbiro pohištva, ki je torej v celoti izdelano iz lesa ali pa ima vsaj lesene dodatke, ne boste zgrešili. Če vam leseno pohištvo ni všeč, pa bi v svoj dom vseeno želeli vključiti nekaj topline lesa, lahko to rešite tako, da kupite leseno dekoracijo.

Veliko cenovno ugodnega lesenega pohištva in lesenih dodatkov najdete v pohištvenih salonih Dipo, kjer so vam na voljo za svetovanje tudi izkušeni prodajalci. In kar je še dodatno dobrodošlo, sploh ko gre za večje nakupe, omogočajo vam možnost enostavnega obročnega odplačevanja.


Še vedno priljubljena med naravnimi materiali sta tudi granit in marmor. Oba veljata za lepa in trajna materiala, iz njiju si lahko na primer omislite kuhinjski ali kopalniški pult. Če vam proračun omogoča, lahko marmor izberete tudi za talno oblogo.

Foto: Dipo Dipo

Zelenje

V skladu z zavedanjem, kako pomembno je ohranjanje narave in iskanje ravnovesja med mirom, ki ga najdemo tam, ter stresom vsakdanjega mestnega življenja, je drugi trend notranjega opremljanja veliko zelenja. Rastline in dodatki, ki temeljijo na vzorcih iz narave (kot so tapete, preproge, prevleke za sedežne garniture in podobno), so nekaj nepogrešljivega, če želite svoj dom opremiti skladno z aktualnimi smernicami. Sploh v kombinaciji z lesom bodo zelenje in rastlinski vzorci pričarali še posebej topel občutek in vašemu stanovanju oziroma hiši dali prav poseben pridih domačnosti.

Svetle barve

Svetli prostori pripomorejo k dobremu fizičnemu počutju, medtem ko lahko temni v nas vzbujajo nelagodje, tesnobo. Ker smo v zadnjem letu in pol zaradi pandemije novega koronavirusa doma prebili veliko več časa kot prej, je bilo in bo še naprej pomembno, da je naš dom odet v svetle barve. Sploh ko gre za tako velike površine, kot so stene.

Tako ne preseneča, da so že pred časom nazaj v modo prišle svetle, nevtralne barve, kot so bela, svetlo siva, bež, nežne pastelne barve pa so znova našle svoje mesto v notranjem dizajnu. In prav te barve bodo aktualne tudi v naslednjem letu. Stene močnih barv, kot so kričeče rumena, rdeča, oranžna, ali izrazito temnih odtenkov, kot je črna, pa so se umaknile z uporabe.

Foto: Dipo Dipo

Večnamenski prostori

Vse bolj popularni postajajo tudi tako imenovani večnamenski prostori. Do zdaj je za klasiko veljalo združevanje kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v en sam velik prostor, leto 2022 pa prinaša nadgradnjo tega. V skupen prostor naj bi v prihodnje združili na primer pisarno in dnevno sobo ali celo dnevni prostor in spalnico.

Za zelo priljubljeno zamisel velja kombinacija, kjer je dnevna soba, ki je po možnosti povezana še s kuhinjo in jedilnico, spodaj, medtem ko je spalni prostor v odprti galeriji, torej nad osrednjim dnevno-kuhinjskim prostorom. Lahko pa je v galeriji namesto spalnice nameščena tudi pisarna, bralni kotiček ali otroška igralnica.

Vse potrebno za opremo vašega sanjskega doma lahko najdete v pohištvenih salonih Dipo, in sicer v eni od osmih poslovalnic v osmih slovenskih mestih: Ljubljani, Mariboru, Dravogradu, Celju, Kranju, Kopru, Novi Gorici ali Murski Soboti. Poleg pestre izbire notranje opreme vas bo zagotovo navdušilo tudi dejstvo, da je pohištvo v Dipu prijazno ne le za vaš dom, temveč tudi za vaš žep.

Foto: Dipo Dipo

Minimalizem

Trend notranjega opremljanja, ki je priljubljen že vrsto let in ostaja 'in' tudi v 2022, je minimalizem, ki sledi načelu 'manj je več'. Pri opremljanju morate izbrati osnovne, nujne kose pohištva za določen prostor v svojem domu, pri čemer ne dodajate nenujne opreme, kot so odvečni regali, omari, police in podobno.

Tudi pri dekoraciji se držite načela preprostosti in ne pretiravajte. Enako velja pri izbiri materialov in osnovne barve za prostore, ki jih urejate. Odločite se za en material (če je to na primer les, mu ne dodajte še pohištvo z jeklenim ogrodjem) in izberite eno ali največ dve osnovni barvi. Ne bojte se praznih kotičkov v prostoru in s polic umaknite vso 'okrasno' kramo – tam pustite le eno, skrbno izbrano dekoracijo.

Foto: Dipo Dipo

Zaobljeni robovi

Stoli, sedežne garniture, klubske mizice, ki nimajo ostrih linij, temveč imajo lepo zaobljene robove, so trendi, ki narekujejo notranji dizajn v letu 2022. Ovalno oziroma okroglo pohištvo daje prostorom bolj nežen, romantičen pridih, jih mehča in posledično pripomore tudi k boljšemu psihičnemu počutju, pravijo poznavalci. Tudi pri izbiri dodatkov bodite pozorni na to, da bodo ovalnih oblik, brez ostrih robov.

Bi radi hitro na novo opremili vaš dom, ga malce preuredili, osvežili, pa ne želite čakati več tednov na izbrane kose pohištva? Pojdite v Dipo, tam lahko svoj dom opremite v hipu. Če se zgodi, da je je vaša na novo izbrana miza ali sedežna garnitura predolga za v vaš avto, vam jo prijazno Dipo osebje kaj hitro dostavi. Pri Dipu je opremljanje doma presenetljivo prijetno, enostavno in hitro.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.