Tako pripravite božanski domači burger

Foto: Knorr
Foto: Knorr
V sezoni piknikov in vrtnih zabav kraljujejo domači burgerji. Postanite gurmanski mojster za pripravo burgerjev z žara in poskusite slastno vegi različico po edinstvenem Knorr receptu.
Oglej si celoten članek

O izvoru hamburgerjev obstajajo različne teorije. Najverjetnejša razlaga je, da so hamburgerje v ZDA prinesli priseljenci iz Nemčije, kjer je hamburger v nekaj desetletjih postal arhetipska ameriška hrana. O samem izvoru naj bi pričalo tudi ime – prav v mestu Hamburg v Nemčiji naj bi bil prodan prvi hamburger, se pravi dve rezini kruha z mletim govejim mesom.

Hamburgerji so postali v ZDA, pa tudi drugod po svetu, zelo priljubljeni, ker so izjemno okusni, cenovno dostopni, obenem jih lahko jemo stoje, na poti in med opravki in izleti. Čeprav so postali priljubljeni predvsem kot hitra hrana, primerna tudi kot malica med službo, imajo burgerji vse več ljubiteljev med izbirčnimi gurmani, ki svoje božanske različice pripravljajo sami doma in jih prilagajajo svojim željam in okusom.

Pri domačem burgerju seveda ne smejo manjkati Knorr GRILL začimbne mešanice in Hellmans omake za žar, ki spremenijo povprečen burger v nadpovprečnega. 

Domač vegi burger z žara

Ker smo prav zdaj v sezoni piknikov in vrtnih zabav, je lahko priprava domačega burgerja z žara odlična ideja za slastno kosilo. Za vas smo pripravili recept za božansko vegetarijansko različico – burger s črnim fižolom in divjim rižem.

Za pripravo šestih burgerjev potrebujete:

  • 125 g divjega riža
  • 125 g črnega fižola (surovega)
  • 500 ml vode
  • 1/2 bele čebule
  • 1 žlica mlete kumine in mlete dimljene paprike
  • 1 žlica Knorr zelenjavne jušne osnove
  • 125 g orehov
  • 25 g krušnih drobtin
  • 3–4 žlice Hellmann's omake za žar

xxx

Priprava je preprosta in hitra ...

V posodo stresite divji riž in črni fižol, dolijte 500 ml vode in kuhajte 50 minut na šibkem ognju.

Segrejte ponev na srednjem ognju. Dodajte malo olja in čebulo ter pražite 3–4 minute, nato ponev odstavite z ognja.

V električni mešalnik ali multipraktik stresite orehe, kumino in dimljeno papriko ter dobro zmešajte.

Z mečkalnikom za krompir dobro pretlačite divji riž in črni fižol. Dodajte mešanico orehov in začimb, praženo čebulo, Knorr zelenjavno jušno osnovo, drobtine in omako za žar. Dobro premešajte, da postane masa primerna za oblikovanje.

Maso razdelite na 6 velikih ali 12 manjših kroglic (odvisno od želene velikosti burgerjev) in jih oblikujte v pleskavice.

Pleskavice zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.

Burgerje specite na žaru ali v pečici na visoki temperaturi. Pecite 4–5 minut na vsaki strani na naoljenem žaru ali pekaču.

Nato jih odstranite in pecite še v ponvi z oljem, prav tako 4–5 minut na vsaki strani.

Burgerje postrezite same ali s polnozrnatimi bombetkami in dodatki po želji. S takšno porcijo boste zadovoljili kar šest oseb, pripravite se na pohvale!

Foto: Knorr Burger Začimbne mešanice za slastne burgerje

Ne glede na to, ali ste se odločili za slastne burgerje ali kakšno drugo pojedino z žara, zagotovo boste potrebovali nove Knorr Grill začimbne mešanice. Začimbne mešanice so brez dodanih ojačevalcev arome in barvil, s 100-odstotno naravnimi sestavinami, ki bodo dodale vašemu burgerju pravi okus.

Izbirate lahko med Knorr Grill začimbno mešanico s česnom, ki jo porabite za vse vrste mesa, kot začimbo za priloge, testenine ali solate, po vašem okusu.

Če delate mesne burgerje, uporabite pet gramov mešanice za približno sto gramov mesa.

Namig: Po mesu potresite mešanico začimb in dodajte olje ter marinirajte nekaj ur pred pripravo.

Zelo priljubljena je Knorr začimbna mešanica za perutnino, ki jo sicer lahko uporabite za vse vrste mesa. Zato je primerna za čisto vse burgerje, tudi tiste z govejo ali mešano pleskavico. Tudi Knorr začimbna mešanica za meso na žaru se odlično poda vsem vrstam mesa, idealna je za pristen burger, ki ga pripravljamo s pomočjo žara.

Pri burgerju in krompirčku: brez tega ne gre

Pravo poezijo okusov boste doživeli s Hellmann's novimi omakami brez umetnih barvil in z novo priročno embalažo. Za ljubitelje pekoče hrane je tu Hellmann's pikantna paradižnikova omaka s česnom. Vrhunski okus in kremasta tekstura omake bosta vsako jed oplemenitila z novim, izboljšanim okusom.

Pri pripravi burgerjev ne smejo manjkati omake Hellmann's, saj so ena ključnih sestavin za božansko pojedino. Brez omak ne postrezite niti ocvrtega krompirčka, ki velja za tradicionalno prilogo k burgerju. 

Foto: Hellmann's Hellmann

Izbirate pa lahko še med Hellmann's omako s česnom in Hellmann's gorčično omako. Nova embalaža vseh treh omak vam omogoča, da svoj nov najljubši izdelek porabite do zadnje kapljice.

Pravi žar mojstri imajo ob organizaciji piknika pri roki tudi Hellmann's omake za žar z različnimi okusi, s čilijem in česnom ali gorčico. Za prave gurmane so razvili še Hellmann's BBQ omako za žar z medom. 

Seveda je naj naj omaka za ljubitelje burgerjev edinstvena Hellmann's burger omaka za hamburgerje.    

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.