Takšna je lahko realnost ženske po porodu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Rojstvo otroka je eden najlepših trenutkov v življenju, a prvi dnevi, celo tedni z novorojenčkom znajo biti nadvse stresni. Pomanjkanje spanja, navajanje na dojenje, nihanje hormonov – vse to lahko novopečeno mamico hitro vrže iz tira. Nekatere zaradi nenadnega padca hormonov občutijo močno poporodno otožnost, spet druge padejo v pravo poporodno depresijo.
Oglej si celoten članek
Mercatorjeva spletna platforma M SOSESKA predstavlja resničnostni šov Prvič mama, v katerem spremljamo dva para v zadnjih tednih nosečnosti in v prvih tednih po rojstvu otroka. Resničnostni šov, ki spusti v družinsko intimno in pokaže tako lepe kot tudi manj lepe strani starševstva, lahko spremljate TUKAJ.


Dve od desetih žensk po porodu trpita za depresijo

Po porodu se v telesu ženske zgodi velika hormonska sprememba – raven hormonov, ki so se izločali med nosečnostjo, se zelo hitro in občutno zniža, kar nekatere mamice občutijo bolj kot druge. Jok brez pravega razloga in brez nadzora, nenadna otožnost, stiska, žalost, nato spet občutki sreče in vzhičenosti, ko pogledate svojega otroka … Vse to je nekaj povsem običajnega. V prvih dneh in celo tednih po porodu lahko zaradi nihanja hormonov novopečena mamica doživlja pravi vrtiljak čustev. A pomembno je ločiti med hipno poporodno otožnostjo, ki mine sama od sebe, ko se znova vzpostavi novo hormonsko ravnovesje, in jo nadomestijo občutki sreče in zadovoljstva, ter pravo poporodno depresijo, ki lahko zahteva tudi strokovno pomoč.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz leta 2016 po porodu najmanj ena ali dve ženski od desetih postaneta depresivni in/ali tesnobni. Na NIJZ ocenjujejo, da v Sloveniji vsako leto zaradi hujše depresivnosti in/ali tesnobe trpi od 1.800 do 3.600 žensk po porodu.


Duševne stiske po porodu strokovnjaki delijo v več skupin:

  • Poporodna otožnost: Pojavi se zaradi vzpostavljanja hormonskega ravnovesja, in sicer že nekaj dni po porodu, nekaj dni kasneje pa tudi postopoma izzveni. Občuti jo 80 % novopečenih mamic.
  • Poporodna depresija: Je dokaj pogosta, z njo se sreča vsaka šesta ženska, ki je rodila, ena tretjina med njimi v hujši obliki. Pojavi se šele v drugem ali tretjem mesecu po porodu, drugi vrh pojavnosti pa je v sedmem in osmem po porodu. O poporodni depresiji govorimo, če so težave prisotne dlje kot dva tedna. 
  • Poporodna tesnoba: Po podatkih NIJZ naj bi prizadela med 15 in 20 % žensk po porodu, pogosto je pridružena depresiji. 
  • Poporodna psihoza: Je izredno redka in zahteva takojšnje zdravljenje. Pojavi se pri le 0,1 do 0,2 % žensk po porodu. 

Foto: Profimedia Porod, depresija, žalost, poporodna depresija, mamica, otrok

Kako si pomagati?

V tem niste same, dogaja se tudi drugim

Pomembno pri spopadanju s hormonskimi spremembami po porodu, ki s seboj prinesejo tudi nihanje razpoloženja, je zavedanje, da je to nekaj običajnega, fiziološkega in da mamice v tem niste same. Vedeti morate, da imajo mnoge ženske v prvih dneh materinstva pomisleke, ali bodo zmogle, ali so dovolj dobre za to najpomembnejšo vlogo v življenju, ali stvari počnejo prav. Sploh če se pojavijo kakšne začetne preglavice, kot so premalo mleka, težave s pristavljanjem novorojenčka na dojko, otrokov neutolažljiv jok, ki ga mamica nikakor ne zna oziroma ne zmore pomiriti, se lahko mamica znajde v stiski.

O občutkih govorite naglas

Drugi, prav tako pomemben korak je, da vsega tega ne zadržujete v sebi, temveč glasno izražate svoje občutke. Zaupajte se partnerju, mami, sestri, prijateljici. Ženske, ki imajo za seboj izkušnjo poroda in so že mamice, vas bodo sploh dobro razumele in vam znale stati ob strani ter vam svetovati.

Prosite za pomoč

Prav je tudi, da prosite za pomoč, če se vam zdi, da jo potrebujete. Naj pride k vam mama in vam pomaga pri negi otroka, če vas bo to pomirilo. Naj partner prevzame kuhanje in gospodinjska opravila, da ne izgubljate energije še s tem. Naj pride sestra, ki tako ali tako komaj čaka, da vidi svojega novega nečaka/nečakinjo in popazi na otroka tistih nekaj minut, ko greste vi v miru pod prho ali se usedete za mizo in brez naglice pojeste kosilo.

Poskrbite za dovolj spanja

Na boljše psihično počutje zagotovo vpliva tudi dovolj spanja. Pomanjkanje le-tega negativna občutja in stisko samo še poglobi. A govoriti o dovolj spanja v prvih tednih in mesecih z novorojenčkom se mnogim zdi znanstvena fantastika. Pa vendar. Če otrok ponoči zaradi krčev ali refluksa iz katerega drugega razloga bedi, pa ste naredili, kar ste lahko – podojile ste ga, previle, pocrkljale –, naj naslednjih nekaj ur do novega hranjenja za novorojenčka poskrbi očka, da si tudi ve privoščite nekaj nočnega spanca. Pojdite spat tudi čez dan, ko spi otrok. Vsa opravila, ki ste jih sicer nameravale postoriti v tem času, vas bodo zagotovo počakala ali pa jih bo namesto vas uredil kdo drug.

Naredite zase nekaj nepovezanega z materinstvom

Preden ste postale mame, ste verjetno imele mnoge hobije in interese. Nekateri so resda za zdaj morali na stranski tir, ker so trenutno neizvedljivi bodisi zaradi poroda bodisi zaradi materinstva, a spet drugih ni treba zanemarjati. Če ste si prej rade vsak dan privoščile branje dobre knjige ali ogled vam ljube nadaljevanke, nadaljujte s tem. Če ste se prej sproščale z jogo in meditacijo, si utrgajte pol ure dnevno in nadaljujte s tem, vaje pa seveda prilagodite poporodnemu obdobju in nasvetom zdravnika.

Foto: M SOSESKA Prvič mama

Utrujenost in hormoni načeli tudi Tjašo

Solze so po porodu nenadzorovano večkrat oblile tudi Tjašo, kar je brez sramu pokazala v novi epizodi resničnostne serije Prvič mama, ki jo spremljate na M SOSESKI. Pomanjkanje spanja, pogosto dojenje, nihanje hormonov, občutek, da ničesar ne zmore brez Jana, so ji prišli do živega. Kar nekaj solzic sreče pa je ob svojem sinu potočil tudi Jan, ki je Svitov prihod na svet proslavil s prijatelji, medtem ko je Tjaša v bolnišnici okrevala po carskem rezu.  

Foto: M SOSESKA Prvič mama

Medtem Astrid na morju še bolj pridna kot doma

Ajda in Marko pa sta se takrat, ko se je Svit rodil in sta se Tjaša in Jan privajala na starševstvo, z devet tednov staro Astrid prvič odpravila na morje. In deklica je starša prijetno presenetila, saj je bila na dopustu še bolj nezahtevna kot doma. Veliko več je spala, nogice veselo namakala v morju, se pridno vozila v vozičku, tako da so bili sprehodi ob morju vsem trem v užitek.

Vse to in še več vas čaka v novi epizodi resničnostne oddaje Prvič mama na M SOSESKI, ki si jo lahko ogledate TUKAJ!
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.