To so izjemna doživetja, ki se skrivajo v središču Zasavja

Foto: 4.dritl
Foto: 4.dritl
Zakaj se ne bi letos na izlet odpravili kar v Trbovlje? Tam boste odkrili mnogo naravnih lepot, vendar to ni vse. Mesto v središču Zasavja vam ponuja izjemna doživetja, ki se vam bodo vtisnila v spomin. Z vsemi čuti spoznajte rudarjevo delovno okolje v Virtualnem muzeju rudarstva ali pa se preizkusite v sobi pobega: Pobeg iz rudnika.
Oglej si celoten članek

Preteklost Trbovelj so zaznamovali rudarstvo in številni industrijski obrati, danes pa je kraj zelen, sodoben ter prijazen do obiskovalcev. V devetem največjem slovenskem mestu se spomeniki tehniške ter industrijske dediščine prepletajo z najnovejšimi dosežki sodobne tehnologije: tako si lahko v dolini reke Save ogledate najvišji dimnik v Evropi, visok kar 360 metrov, ter se s pomočjo virtualne resničnosti celo povzpnete nanj. Osupnil vas bo razgled na Zasavje, ki skriva mnogo več, kot se zdi na prvi pogled.

Foto: 4.dritl 4.dritl

Novomedijsko mesto

K tehničnem znanju in inovatorskem duhu, ki sta bila v Trbovljah vedno prisotna, so v Delavskem domu Trbovlje dodali kreativni umetniški pogled ter se uveljavili kot eden izmed centrov novomedijske kulture ne le na državnem, temveč tudi na evropskem nivoju. Če vas mikajo tehnologije prihodnosti, pogovori z roboti ter slikanje s pomočjo možganskih valov, ste dobrodošli v DDTLabu, v 4. dritlu pa vam na nov, sodoben in zanimiv način povemo zgodbo o 200 letih rudarjenja v Trbovljah.

Foto: 4.dritl 4.dritl

Izjemna doživetja se skrivajo v Trbovljah

Delavski dom Trbovlje ponuja dve različni doživetji, ki sta združeni v blagovno znamko 4.dritl. To sta Virtualni muzej rudarstva in soba pobega: Pobeg z rudnika.

Virtualni muzej rudarstva

Ogled Virtualnega muzeja rudarstva je edinstveno doživetje, pri katerem spoznate delo rudarja z vsemi čutili. Uporaba sodobne tehnologije v povezavi s pristnim rudniškim okoljem ter orodjem pričara utrip preteklosti mesta, izkušeni vodniki pa vsako vodenje prilagodijo individualnim zanimanjem obiskovalcev. 

Foto: 4.dritl 4.dritl

Po obveznem rudarskem pozdravu: "Srečno!" se s čeladami sprehodite skozi rudniški rov. Ta je opremljen s pravim rudarskim orodjem, zvoki iz trboveljskega rudnika ter hologrami rudarjev. Tisti, ki se ne bojite ročnega dela, lahko potežkate puher ali uporabite pikas. Nato se s pomočjo očal za virtualno resničnost sprehodite po rovih trboveljskega dimnika, poiščete perkmandeljca ter se podate na vrtoglavo vožnjo z jamskim vlakcem.   

Muzej je odprt od leta 2017 ter vse od takrat privablja obiskovalce iz cele Slovenije in tudi goste iz tujine. Z veseljem sprejmejo tako posamezne obiskovalce kot večje skupine ter vas popeljejo tudi po drugih trboveljskih znamenitostih. Za šolske skupine pripravljajo prilagojene oglede s ponudbo delavnic.

Niste prepričani, če bi se podali pod zemljo? Brez skrbi, muzej se v celoti nahaja v pritličnih prostorih Delavskega doma Trbovlje in na svežem zraku ste lahko ponovno v manj kot minuti.  

Foto: 4.dritl 4.dritl

Življenje rudarja ni bilo samo delo v jami

Življenje v rudarskih Trbovljah je prebivalce svojevrstno oblikovalo, saj so se morali delavci za boljšo prihodnost mnogokrat boriti s stavkami. V 4.dritlu lahko pokukate v avtohtono trboveljsko subkulturo. Vodniki vam z anekdotami, urbanimi legendami ter osebnimi doživetji babic in dedkov predstavijo družabno življenje, socialne razmere in bivalne posebnosti, kulinariko in glasbo revirjev. V zgodbah iz vsakdanjega življenja boste med drugim izvedeli, kako se najučinkoviteje prisluškuje sosedom, kako ukrasti elektriko za poslušanje radia in kaj sploh pomeni dritl. 

Virtualni muzej rudarstva 4. dritl je dinamična muzejska postavitev, ki se s časom nadgrajuje z novimi vsebinami, hkrati pa se posodabljajo tudi obstoječe.

Foto: 4.dritl 4.dritl

Novost v decembru 2021: predstavitev rudarskih orodij skozi razširjeno resničnost (AR).

  • Dostopen najširšemu krogu obiskovalcev; muzej je dostopen otrokom od 3. leta, starejšim in  gibalno oviranim.
  • Ponudba za skupine je sestavljena individualno.
  • Paketi doživetij: organizacija tur po Trbovljah z vodnikom (več o paketih na spletni strani www.4.dritl.si).

Foto: 4.dritl 4.dritl

Soba pobega: Pobeg iz rudnika

Lokacija: Delavski dom Trbovlje
Št. igralcev: 3–6 oseb

  • Interaktivna igra pobega
  • Virtualna rudarska avantura
  • Uporaba sodobne tehnologije: razširjena in virtualna resničnost (AR, VR), hologrami

Foto: 4.dritl 4.dritl

Tematika: Rešite ponesrečene rudarje!

V najglobljem predelu trboveljskega rudnika – Črni luknji, iz katere izvirajo najbolj nenavadne legende in kjer se je čez stoletja kopal najkakovostnejši premog – pride do hude nesreče. Rudarji so namreč ostali pod ogromnim zruškom. Štajger, vodja, ponesrečenih rudarjev poziva k takojšni akciji! Zbrati je treba junaško ekipo reševalcev, ki bo rudarje rešila iz podemlja. Spustite se v globino trboveljskih rudniških rovov na reševalno misijo, v kateri skušate pomagati ponesrečenim “kumeratam”. Na poti uporabite vso iznajdljivost in s pomočjo logičnega mišljenja premagajte različne naloge, uganke in izzive v realnem in virtualnem svetu. Vam lahko uspe pravočasno rešiti rudarske tovariše in se varno prebiti na površje?

Rezervacije terminov in več informacij:

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.