Trpite zaradi bolečin? Izberite najboljšo pomoč

Foto: Profimedia
Skorajda vsak ima doma vsaj eno škatlico protibolečinskih tablet, s katerimi si pomaga pri akutni bolečini. Tablete vsebujejo različne učinkovine, ki so bolj ali manj primerne. Prof. dr Boruta Štruklja smo prosili za nekaj navodil, kako pravilno uporabljati protibolečinska sredstva.
Oglej si celoten članek

Se med službo premalo razgibavate in vas boli hrbet? Vam glava razbija ob spremembi vremena? Imate hude menstrualne krče? Različne bolečine lajšamo z različnimi sredstvi, saj je tudi razlogov za nastanek bolečine več. "Protibolečinske učinkovine delujejo v organizmu na različna prijemališča, največkrat z zaviranjem tistih molekul (enimov, prenosnih molekul), ki so odgovorni za nastanek in prenos bolečinskih signalov," razloži prof. dr. Borut Štrukelj.

Foto: Profimedias bolečine križ Tako poznamo protibolečinske učinkovine, ki delujejo lokalno, kot so protivnetne učinkovine iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (npr. naproksen), ali pa neposredno vplivajo na centralni živčni sistem (npr. paracetamol). Za katero učinkovino se bomo odločili je odvisno od bolečine in vzroka bolečine, ki nas pesti. "Ker pa vsaka učinkovina deluje nekoliko različno glede na prijemališča v organizmu, je velikokrat dosežen večji protibolečinski učinek z uporabo kombinacije različnih učinkovin v eni tableti, ki se med seboj podpirajo," ugotavlja dr. Štrukelj.

Kombinirano zdravilo za večji učinek

Protibolečinske tablete z več učinkovinami, ki delujejo podporno ali celo sinergistično, bodo lahko z nižjim odmerkom omilile bolečine bolj, kot večji odmerek tablet z eno zdravilno učinkovino. To je pomembno tako z vidika varnosti, kot tudi glede nezaželenih učinkov.

Protibolečinske tablete iz proste prodaje, ki nam jih ni predpisal zdravnik, naj bi jemali največ dva tedna. Če se stanje v tem času ne izboljša moramo nujno obiskati zdravnika.

Protibolečinske tablete, ki delujejo tako protivnetno kot tudi protibolečinsko so v večini primerov najbolj učinkoviti pri boju proti bolečinam. "Tako ima veliko zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ki jih lahko dobimo v prosti prodaji, kot so npr. ibuprofen acetilsalicilna kislina (aspirin) in naproksen, protibolečinsko in protivnetno delovanje. Po drugi strani pa paracetamol deluje izrazito protibolečinsko in manj protivnetno," dodaja dr. Štrukelj.

Foto: Profimedia Ženska bolečina koleno

Za katero zdravilo se bomo odločili je odvisno tudi od drugih faktorjev. "V kolikor imamo občutljivo želodčno sluznico ali celo rano na želodcu, odsvetujemo aspirin, tudi naproksen, in je bolje da bolnik poseže po ibuprofenu, še bolje po paracetamolu ali kombinaciji paracetamola in kofeina ter propifenazona, ali podobnih kombiniranih protibolečinskih zdravilih."

Protibolečinske tablete Dolirief uvrščamo v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki lajšajo bolečino, zmanjšujejo otekanje in znižujejo zvišano telesno temperaturo. Uporabljajo se za kratkotrajno simptomatsko zdravljenje bolečin, ko so glavobol, migrena, zobobol, menstrualna bolečina, mišična bolečina, bolečina v hrbtu in revmatična bolečina. Lahko jih pa uporabljamo tudi za znižanje vročine, lajšanje mrzlice in drugih simptomov prehlada in gripe.


Kaj storiti ko je bolečina že močno prisotna?

Vsi poznamo tisti občutek, ko se nas glavobol "loteva". Takrat moramo ukrepati hitro in vzeti protibolečinsko sredstvo, saj bolečina tako ne bo postala bolj močna. "V kolikor predvidevamo, da bo do bolečine prišlo, lahko zdravilo vzamemo tudi preventivno, torej pred pojavom bolečine. To velja zlasti za migrenske glavobole, ali v primeru večjih telesnih aktivnosti, ki bi lahko povzročale bolečino zaradi degenerativnih sprememb kosti, sklepov in mišic," svetuje dr. Štrukelj.

Foto: Shutterstock tablete Če je bolečina že prisotna in je ne uspemo lajšati s predpisanim odmerkom protibolečinskih tablet, tudi povečanje odmerka ne bo pomagalo. Prekomerno povečanje odmerka bo samo negativno obremenilo naš organizem z nezaželenimi učinki. Dr. Štrukelj zato svetuje, da v tem primeru posežemo po kombiniranih protibolečinskih sredstvih, ki bodo ob manjšem odmerku dosegli večji protibolečinski učinek, in obiščemo svojega zdravnika.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.