Uživanje ob prazničnih dobrotah brez želodčnih težav

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Praznični december je tukaj. Čeprav bodo letos prazniki drugačni kot smo jih vajeni, se trenutkom druženja z družino in s prijatelji, ob dobri hrani in zdravici zagotovo ne bomo odrekli. Še več, ker bomo vsi bolj ali manj preživljali praznike doma, bo več časa in priložnosti za kulinarična ustvarjanja.
Oglej si celoten članek

Veselje in uživanje ob slastnih dobrotah pa pri marsikom splahni ob težavah, ki mu jih le-te povzročijo. Napihnjenost in občutek tiščanja v želodcu, spahovanje in zbujanje sredi noči - vse to so znaki, da vas mučita zgaga in refluks.

Največje zmote in miti, povezani z zgago in želodčno kislino

Če vas je mučila zgaga, ste tudi sami zagotovo že preizkusili katerega od “domačih receptov”. A previdno, saj nekateri takšni pripravki le navidezno ublažijo težave, v resnici se lahko le-te še stopnjujejo. Katere so torej največje zmote in miti, povezani z zgago, ki stanje še poslabšajo?

Včasih so za nevtralizacijo želodčne kisline uporabljali sodo bikarbono (natrijev hidrogen karbonat). A pozor! Po besedah prof. dr. Štruklja, priznanega predavatelja s področja biotehnologije zdravilnih učinkovin: "...soda bikarbona sicer zelo hitro nevtralizira kislino, vendar kasneje prihaja do t.i. povratnega učinka, ker je nevtralizacija prehitra in v prevelikem odstotku. Zato se začne po določenem času še močnejše izločanje želodčne kisline.”

Foto: Profimedias Zgaga

Še en pogost mit, ki ga prof. dr. Štrukelj prav tako ovrže, je, da mleko pomaga pri zgagi. Da temu ni tako, prof. dr. Štrukelj utemeljuje z naslednjim dejstvom: "... takoj po zaužitju beljakovine v mleku res delujejo kot puferni sistem in občutek sprostitve je prisoten krajši čas; vendar se morajo beljakovine v mleku primerno razgraditi, zato se posledično začno pospešeno izločati prebavni sokovi z encimi in tudi kislina, kar pa stanje še poslabša."

Zakaj in kdaj naravni pripravki niso najboljša rešitev za lajšanje želodčnih težav?

"Rastlinski izvlečki so praviloma zelo učinkoviti pri zmanjšanem izločanju prebavnih sokov in želodčne kisline, pri zgagi in refluksu pa si pomagajmo z zdravili, ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline”, svetuje prof. dr. Štrukelj.

Po njegovih besedah je najbolje, da si najprej pomagamo s sredstvi, ki kemijsko reagirajo s kislino in jo nevtralizirajo. Če to ne zadostuje, pa si lahko pomagamo z zdravili brez recepta, kot so zaviralci protonske črpalke (omeprazol, pantoprazol) ali z zaviralci histaminskih receptorjev H2 (ranitidin).

“Zdravila in prehranska dopolnila za lajšanje težav z želodcem in zgago so boljša rešitev kot naravni pripravki, saj zmanjšajo izločanje želodčne kisline,” razloži prof. dr. Štrukelj.

Med učinkovite nevtralizatorje želodčne kisline uvrščamo magnezijeve in kalcijeve soli. Učinkovit je tudi aluminijev hidroksid, vendar je njegova slabost v tem, da povzroča zaprtje. Prof. dr. Štrukelj: "Kalcijeve in magnezijeve soli v kombinaciji priporočam vsem starostnim skupinam, predvsem pa nosečnicam, saj prav nosečnice velikokrat trpijo zaradi refluksa, obenem pa imajo nekatere tudi problem z zaprtjem."

Učinkovito kombinacijo kalcijevih in magnezijevih soli vsebuje tudi zdravilo brez recepta GATTART, ki pomaga pri zgagi in z njo povezanimi simptomi. GATTART je primeren za odrasle in otroke nad 12 let. Ne vsebuje sladkorja in aluminija in je primerno tudi za nosečnice in diabetike.

Hitra, enostavna in učinkovita pomoč pri težavah z zgago

Za lajšanje in odpravo neprijetnih simptomov pri težavah z želodcem in zgago so torej zdravila in prehranska dopolnila boljša rešitev kot naravni pripravki. Prinašajo hitro in učinkovito olajšanje.

“Pripravki z magnezijevimi in kalcijevimi solmi delujejo blago, a nadzorovano, so povsem varni, obenem pa predstavljajo dober vir magnezijevih in kalcijevih ionov,” poudarja prof. dr. Štrukelj.

Želimo vam lepe in brezskrbne praznične decembrske dni.

Za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline, poskrbi GATTART, zdravilo brez recepta, ki je na voljo v lekarnah. Eno uro po obroku ali pred spanjem enostavno poližite ali prežvečite 1 ali 2 tableti s prijetnim okusom mete. Zdravilo GATTART je primerno za odrasle in otroke nad 12 let. Ne vsebuje sladkorja in aluminija in ga lahko uporabljajo tudi nosečnice. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.